Κουκλοθέατρο

Η περιπέτεια της “Tabula Rosa”

Το βραβείο “Award for Refinement and Purity of Expression”στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου στο Βουκουρέστι το οποίο απέσπασε πριν από λίγο καιρό η παράσταση «Τabula Rosa»

που αφηγείται την «συρρίκνωση» ενός συγγραφέα στο δωμάτιό του, δίνει την αφορμή στην ομάδα Hop Signor, την Ευγενία και τον Θάνο δηλαδή, να αφηγηθούν την ιστορία τους στο artplay.gr

Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου στις 10.00 το βράδυ η Tabula Rosa θα παρουσιαστεί στο Συνεργατικό Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος, επί της οδού Τηλεφάνους και Μοναστηρίου 140.

 

IMG_3563

Η ομάδα κουκλοθεάτρου Hop Signor δημιουργήθηκε το χειμώνα του 2012 στη Μυτιλήνη, από την Ευγενία Τσιχλιά (κουκλοπαίκτρια-θεατρολόγο) και τον Θάνο Σιώρη (οργανοποιό-φυσικό).

hop

Μια ιστορία για τη μεταμόρφωση του εαυτού από την αρχική έμπνευση μέχρι την ολοκλήρωση ενός έργου όπου ο ήρωας παραδίδεται στην δύναμη που τον ωθεί να γράψει, βαδίζοντας προς έναν τόπο κατοικημένο από τις λέξεις του.

 

«Η Tabula Rosa έχει για κεντρικό χαρακτήρα έναν συγγραφέα που συρρικνώνεται μέσα στο δωμάτιο του. Είναι μια ιστορία για τη μεταμόρφωση του εαυτού από την αρχική έμπνευση μέχρι την ολοκλήρωση ενός έργου. Για να εκφράσουμε την εύθραυστη και συχνά επίπονη δημιουργική διαδικασία, επιλέξαμε κυρίως κούκλες με νήματα. Ο ήρωας παραδίδεται στην δύναμη που τον ωθεί να γράψει, βαδίζοντας προς έναν τόπο κατοικημένο από τις λέξεις του.

IMG_3253

«Μέλημά μας είναι με ήσυχο τρόπο, χωρίς πολλά σκηνικά και λόγια, να ζωντανεύουμε εικόνες και ιστορίες που υπάρχουν γύρω μας και μέσα μας. Η κούκλα, με τη συμβολική και ποιητική της δύναμη, είναι για εμάς το πιο κατάλληλο μέσο έκφρασης. Μας ενδιαφέρει οι παραστάσεις μας να απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Από το καλοκαίρι επιστρέψαμε στην Αθήνα, μετά από απουσία πέντε ετών, για να ταξιδεύουμε πιο εύκολα αλλά και για να έχουμε δίπλα μας φίλους κουκλοπαίκτες που μπορούν να μοιραστούν τις ανησυχίες μας.

IMG_3423

Η περιπέτεια της Tabula Rosa ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, από μια ιδέα της Ευγενίας στο εργαστήρι του Στάθη Μαρκόπουλου, όπου και έγινε η πρώτη γνωριμία με τον μαγικό κόσμο της κούκλας. Η παράσταση παρουσιάστηκε τότε για μια και μόνη φορά και μετά ξεχάστηκε, παρ’ όλο που η Ευγενία συνέχισε να ασχολείται με το κουκλοθέατρο, ανεβάζοντας παραστάσεις και ολοκληρώνοντας μεταπτυχιακό στην κοινωνική ανθρωπολογία.

IMG_3457(1)

Η δημιουργία της ομάδας Hop Signor ταυτίζεται με τη στιγμή που αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την Tabula Rosa ξανά, κατασκευάζοντας από την αρχή τις μαριονέττες και κάποια από τα σκηνικά».

IMG_3287