Χορός

Larsen C: Ένας χορευτικός παγετώνας στη Στέγη

«Αφετηρία μου και έμπνευση είναι συνήθως μια στιγμή. Μια φευγαλέα εντύπωση που κράτησε ελάχιστα. Κάτι μικρό, μάλλον ασήμαντο, που δεν είμαι σίγουρος αν όντως έχει υπάρξει ή το έχω φανταστεί. Μένει όμως μέσα μου και επιμένει», ομολογεί ο χορογράφος Χρήστος Παπαδόπουλος με αφορμή την πρεμιέρα της νέας χορευτικής του παράστασης Larsen C που παρουσιάζεται από 30 Μαρτίου έως και 3 Απριλίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Ξετυλίγοντας τη σκέψη του ο διεθνής Έλληνας χορογράφος εξηγεί: «Μετά ξεκινάει ο αγώνας στην πρόβα να εμπιστευτώ αυτό το μικρό και να το πω σημαντικό. Να το υπερασπιστώ και να του δώσω χρόνο. Να επιχειρήσω να του δώσω μορφή χωρίς να το παραβιάσω· και μετά να περιμένω. Να εμπιστευτώ, τέλος, τη διαδικασία μέχρι να ξαναεμφανιστεί μπροστά μου πιο ολοκληρωμένο, φιλτραρισμένο από τη φαντασία των άλλων. Είναι μια αναμονή για μια στιγμή που ελπίζεις πως θα έρθει .Όπως γίνεται και με τη ζωή. Και όπως λέει ο ποιητής: «Τι να πω για την Άνοιξη; Περιμένω να ξανάρθει».

Το Larsen C, που κατέκτησε τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές σκηνές σε sold-out παραστάσεις, καταπιάνεται με τον παγετώνα Larsen C. Παγετώνας ή παγοκρηπίδα. Αυτός είναι ο επιστημονικός όρος του τεράστιου ακινητοποιημένου όγκου νερού Larsen C, ηλικίας 10.000 ετών, που βρίσκεται στην Ανταρκτική. Ο Larsen C, με έκταση διπλάσια της Ουαλίας, κινείται τόσο αργά, ώστε αυτή η κίνησή του δεν συλλαμβάνεται από τις ανθρώπινες αισθήσεις. Λες και ο παλμός της κίνησής του απορροφάται από τον χώρο και τον χρόνο. Στην ομώνυμη νέα χορογραφία του Χρήστου Παπαδόπουλου, τα ανθρώπινα σώματα συντονίζονται στον ίδιο αέναο ρυθμό, σε μια ονειρική ακολουθία, όπου προοδευτικά φαντάζουν εξίσου απόκοσμα με το πολικό τοπίο.

«Μια εμπειρία μοναδική, σαν διαλογισμός», «ένας χορός που λιώνει όπως ο πάγος, εκπέμποντας φως», «τρελά ακριβής, διαολεμένα δυνατός και παρ’ όλα αυτά σχεδόν άπιαστος, αυτός ο χορός αιχμαλωτίζει και συγχρόνως απελευθερώνει το βλέμμα», «συναρπαστικό, με δυνατές, συνταρακτικές, απατηλές εικόνες». Αυτά είναι μερικά από τα σχόλια που γράφονται στον ευρωπαϊκό Τύπο για το Larsen C και την περιοδεία του στην Ευρώπη.

Τέσσερα χρόνια μετά το ΙΟΝ, ο Χρήστος Παπαδόπουλος επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή με τη νέα χορογραφία του και γίνεται ξανά παρατηρητής της κίνησης του ελάχιστου που, στην εσωτερικότητα και στην επανάληψή της, παράγει ζωή. Το Larsen C είναι ένα πάρτι-φόρος τιμής στην αθόρυβη μετάβαση των σωμάτων. Είναι «μια μεταφορά» σχολιάζει ο ίδιος, «της ζωής που, ακατανίκητη, προχωρά».

Συντελεστές

Σύλληψη & Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος

Χορεύουν: Αντώνης Βαής, Χαρά Κότσαλη, Γεώργιος Κοτσιφάκης, Σωτηρία Κουτσοπέτρου, Μαρία Μπρεγιάννη, Αλέξανδρος Νούσκας Βαρελάς, Ιωάννα Παρασκευοπούλου

Μουσική & Ηχητική Σύνθεση: Γιώργος Πούλιος

Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη

Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Δραματουργία: Αλέξανδρος Μιστριώτης

Βοηθός Χορογράφου: Μάρθα Πασακοπούλου

Βοηθός Σκηνογράφου: Φιλάνθη Μπουγάτσου

Οργάνωση Παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη, Ζωή Μουσχή

Υπεύθυνοι Φωτισμών Περιοδείας: Σταύρος Καριωτόγλου, Εβίνα Βασιλοπούλου, Αλέξανδρος Μαυρίδης

Τεχνική Διεύθυνση Περιοδείας: Μιχάλης Σιούτης

Οργάνωση Περιοδείας: Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου

Διεθνής Διανομή: Key Performance

Ένα έργο του Χρήστου Παπαδόπουλου // Λέων και Λύκος

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Το Larsen C πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και του Fondation d’entreprise Hermès στο πλαίσιο του New Settings Program.