performance Οι δημιουργοί γράφουν Χορός

Στο A live η Αντιγόνη είναι ζωντανή

«Οι τυχεροί που θα παρακολουθήσουν την παράσταση  A live θα καταλάβουν τι ατελείωτο κέφι έχει αυτή η δουλειά. Αναφέρομαι στο A live το έργο της Σοφίας Μαυραγάνη που ανεβαίνει για τέσσερις παραστάσεις 24, 25, 26 και 27 Ιουνίου με Είσοδο Ελεύθερη, σε ένα καφενείο, ένα studio νυχιών, ένα υδραγωγείο κι ένα αμφιθέατρο, διάσπαρτα στο κέντρο της Αθήνας», αναφέρει στο artplay.gr η χορεύτρια και performer Αντιγόνη Φρυδά που συμμετέχει.

«Η διαδικασία υπήρξε οπωσδήποτε ανορθόδοξη για μια παράσταση χορού. Δεν ξεκινήσαμε να ψάχνουμε την κίνηση αλλά να διαβάζουμε ακαδημαϊκές μελέτες πάνω στα νομικά ζητήματα που ο μύθος και η κληρονομιά της Αντιγόνης εγείρει στην σύγχρονη πραγματικότητα. Κι αν το διακύβευμα ακούγεται βαρύ και μονολιθικό, η δουλειά της ερευνητικής ομάδας της Έλενας Τζελέπη και του έργου τους «ANTIGONES: BODIES OF RESISTANCE IN THE CONTEMPORARY WORLD [ANTISOMATA]» φρόντισαν να ανατρέψουν μια για πάντα την εικόνα που είχαμε για την ανελαστικότητα των δοκιμιακών κειμένων. Συναντήσαμε έναν απίστευτο πλούτο γνώσεων και καταγεγραμμένων εμπειριών που πυροδότησε την παράτολμη επιθυμία η παράστασή μας όχι μόνο να συμπεριλάβει τον ακαδημαϊκό λόγο, αλλά να τον τραγουδήσει και να τον χορέψει.  

Ενθουσιαστήκαμε με την ιδέα, όμως στη διάρκεια των πρώτων δοκιμών, έμοιαζε ανεφάρμοστη. Μάταια προσπαθούσαμε να περάσουμε από αυτό τον πολύ ειδικό λόγο στην κίνηση, να τον μεταφράσουμε, να τον μετασχηματίσουμε αλλά δυστυχώς η διαδικασία ήταν ανισομερώς διανοητική για αυτό και αδιέξοδη. Τότε μπήκε στην πρόβα ο χείμαρρος Παναγιώτης Μελίδης (Larry Gus) και η μουσική του. Αυτό ήταν το κλειδί. Η μουσική, ο πιο γρήγορος κι αποτελεσματικός δρόμος να φτάσει κανείς στην πηγή του αισθήματος της χαράς.  Η πρόβα μετατράπηκε σε έναν ατελείωτο μουσικό αυτοσχεδιασμό, ένα «παζάρι» νομικών όρων και κάθε είδους ρυθμών που ύστερα από απανωτές δοκιμές, το καθένα βρήκε το ταίρι του.

Βρεθήκαμε λοιπόν να μουρμουρίζουμε φράσεις όπως «Μήπως επιθυμείς ακατόρθωτα πράγματα» ή «Το πολιτικό διακύβευμα είναι η διαφορά εντός της μίμησης» σε εύθυμες μελωδίες, δημιουργώντας μια αλληλουχία μουσικών κομματιών, όπου το ακαδημαϊκό περιεχόμενο των στίχων έρχεται σε αντιδιαστολή με την feel good διάθεση των τραγουδιών και την έντονη παρόρμηση για χορό. Ποιος θα ήταν όμως αυτός ο χορός σε μια παράσταση υπό τον καταιγισμό ενός κειμένου που δεν γράφτηκε για να τραγουδιέται, αλλά για να διαβάζεται; Κατά πόσο είναι εφικτό να υπάρξει σχεδιασμός κίνησης όταν αρθρώνονται εξαιρετικά πυκνά νοήματα που απαιτούν όλες τις διανοητικές εφεδρείες τόσο των εκτελεστών, όσων και των ακροατών;

Η λύση δόθηκε από την ίδια την υβριδική φύση του έργου. Ακριβώς επειδή πρόκειται για μια διάλεξη-συναυλία, ένα από τα στοιχήματα της παράστασης είναι οι θεατές να κινηθούν περισσότερο από τους περφόρμερς, και η χορογραφία να περάσει από την σκηνή στην πλατεία και να παρασύρει το κοινό στους ρυθμούς της μουσικής όπως ακριβώς θα συνέβαινε σε μια συναυλία, αλλά όχι σε μια διάλεξη. Μια χορογραφία των λέξεων που θα μετασχηματιστεί σε μια αυθόρμητη χορογραφία σωμάτων εκτός και γύρω από την σκηνή. Αυτή είναι η πρόθεση και θα είναι μεγάλη η ικανοποίηση και η χαρά σε όποιο βαθμό αυτή εκπληρωθεί.

Το A live, αυτή η παράσταση για την Αντιγόνη, προσεγγίζει όσα απωθούμε κι όσα θεωρούμε δεδομένα, χωρίς τις μεγάλες συναισθηματικές χειρονομίες που συνήθως συνοδεύουν την τραγωδία, αλλά με την ψυχραιμία και τον καθαρό νου που το είδος των πολιτικών ζητημάτων που ανακινεί, απαιτούν. Η Α. είναι ζωντανή (A live), όχι για να θρηνήσει, αλλά για να αφυπνίσει και να αναταράξει όλα όσα ξέρουμε κι άκοπα έχουμε αποδεχθεί».

Αντιγόνη Φρυδά

Η παράσταση με πρωταγωνιστές τη Μαρία Βούρου, την Αντιγόνη Φρυδά και τον Larry Gus θα ανέβει Παρασκευή 24/6 στο   Καφενείο το Αρχοντικό, Ζαν Μωρεάς 2, Κουκάκι (λίγες  θέσεις), Σάββατο  25/6:  Another Nail Studio , Οδυσσέως  Ανδρούτσου 32, Κουκάκι (ελάχιστες θέσεις), Κυριακή 26/6: Υδραγωγείο, Πλησίον Κέντρου Μελέτης Χορού Ντάνκαν, Χρυσάφης 34 & Δικαιάρχου, Βύρωνας (αρκετές θέσεις) και Δευτέρα 27/6: Goethe-Institut Athen,  Ομήρου 14-16, Αθήνα (πολλές θέσεις)

Απαραίτητη η κράτηση θέσης καθημερινά 5.30 – 8.30, στο 6983 43 2121