Metamanias Θέατρο Κριτικές

Ένα καμπαρέ ζώντων και τεθνεώτων

Στη Θεσσαλονίκη, σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης και λάφυρο αλλοδαπών κατά καιρούς μέσα στην ιστορία, αδιαφιλονίκητη αρχόντισσα της sauce tartar και του πατσά, αλλά και του μιούζικ χωλ των αρχών του περασμένου αιώνα, ζωντανεύουν οι ιστορίες έξι ξένων στρατιωτών που βρέθηκαν εκεί κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Σάκης Σερέφας  με την γνώριμη ιδιοσυγκρασιακή ανθρωποκεντρική γραφή, γράφει το «Έξω Χιονίζει» που παίρνει στα χέρια της η Μαρία Αιγινίτου, μετατρέποντάς το σε ένα εύρυθμο καμπαρέ ζώντων και τεθνεώτων, βασισμένη σε τρεις υπερταλαντούχους ηθοποιούς : Ειρήνη Ιωάννου,  Νίκος Καρδώνης και  Στάθης Κόικας δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας, κίνησης και σκηνικού συντονισμού. 

Αυτά γράφονταν στο artplay.gr πέρυσι τέτοιον καιρό, για την παράσταση “Έξω χιονίζει” που επιστρέφει 5,6,7 και 8 Μαρτίου, στις 20.00 στο Θέατρο Άλμα της οδού Ακομινάτου, στο πλαίσιο του The Art Project.

Εκατό χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το μέντιουμ Νίνα καλεί στη σκηνή γνωστού κινηματοθεάτρου τα φαντάσματα έξι ξένων στρατιωτών, που είχαν βρεθεί στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Ο κάθε ένας θα καταθέσει τη δική του μαρτυρία, ζωντανεύοντας ένα σύμπαν σαρκοφάγο, αντιηρωικό, ξεκαρδιστικό αλλά και σπαρακτικό.

Οι επιζήσαντες της πλατείας ακούνε τις ιστορίες των  τεθνεώτων της σκηνής ενός παγκόσμιου και ντόπιου πολέμου που έφερε μια νέα τάξη πραγμάτων και νέες επιλογές.

Κι έτσι οι ιστορίες κρατούν ζωντανούς στη μνήμη τους ανθρώπους που πέρασαν και έμειναν για πάντα σε αυτήν την πόλη, θαμμένοι στα συμμαχικά νεκροταφεία. «Εσείς που κάθεστε στο σκοτάδι μπορείτε να με νιώσετε;», ρωτά απευθυνόμενος στους θεατές της σκοτεινής πλατείας ένας εκ των ηρώων στρατιωτών που διάγει πλέον έναν αλλιώτικο και πιο σκοτεινό ..βίο, πέραν τούτου. Στρατιώτες άλλων εθνών και θρησκειών που αναρωτιούνται για την «ειρωνεία του πολέμου να πολεμάς με το ανωφελές»,  πολλοί  από τους οποίους είδαν για πρώτη φορά στη ζωή τους θάλασσα και γλάρους σε αυτήν την πόλη. Κάποιος που έμαθε πολλά από τα σκουπίδια, καθώς αυτά ήταν δουλειά και συντροφιά του, δεν διστάζει να καλέσει αποχαιρετώντας το κοινό: «Ελάτε να μας δείτε στο Ινδικό Νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης»!

Ιστορίες για την πυρκαγιά του ΄17 και του Α΄ Παγκόσμιου, της Θεσσαλονίκης των φαντάρων και της  ελονοσίας, των σειρήνων και των συναγερμών, από τρεις καλλιτέχνες που συνεχίζουν αδιαλείπτως να αφηγούνται και να παίζουν το νούμερό τους ενώ έξω χιονίζει!

Μάνια Ζούση

Διασκευή- Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου

Επιμέλεια κίνησης: Βρισηίδα Σολώμου

Μουσική: Σωτήρης Καστάνης

Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Γιάννης Θεοδωράκης

Ενδυματολογική επιμέλεια: Nina Loretti

Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου

Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης

Video: Κώστας Γεραμπίνης

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ειρήνη Ιωάννου,  Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας

Παραστάσεις

Σάββατο στις 19:00 και Κυριακή στις 21:30

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά, χωρίς διάλειμμα

 

Τιμές εισιτηρίων

Κανονικό: 13 ευρώ

Μειωμένο: 10 ευρώ (φοιτητικό, άνω των 65 ετών)

5  ευρώ (ανέργων)