Μουσική Οι δημιουργοί γράφουν

“Ζωγραφίζω” μουσικά αυτό που αισθάνομαι

«Είμαι μουσικός», τους λέω. «Και τι δουλειά κάνεις;» με ρωτούν. «Γράφω μουσική για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, διαφημίσεις και παίζω ζωντανά μουσική στο θεατρικό παιχνίδι’’, τους απαντώ. «Και τι σου αρέσει πιο πολύ από αυτά;» με ρωτούν. «Πάνω από όλα μου αρέσει να γράφω μουσική για κάθε στιγμή, κάθε λεπτό της ζωής μας. Να ζωγραφίζω μουσικά αυτό που αισθάνονται οι άλλοι, αυτό που αισθάνομαι εγώ όταν βλέπω να συμβαίνουν πράγματα γύρω μου. Για αυτό και συνθέτω μουσική για ταινίες βωβού κινηματογράφου. Όχι γιατί τους λείπει κάτι αλλά γιατί εγώ νοιώθω μία εσωτερική ανάγκη’’.

Αυτά ομολογεί μεταξύ άλλων στο artplay.gr o Γιάννης Σφυρής, με αφορμή την παρουσίαση της βωβής ταινίας του σοβιετικού κινηματογράφου «Η Γη» του ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΝΤΟΒΖΕΝΚΟ, που παρουσιάζεται την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στις 20.00 στο Studio της Πλατείας Αμερικής, με τον ίδιο να υπογράφει τη μουσική που συνοδεύει την προβολή με ζωντανή εκτέλεση.

«Στην ταινία του Σοβιετικού βωβού κινηματογράφου “The Earth” που σκηνοθετεί αριστουργηματικά ο Αλεξάντερ Ντοβζένκο», εξηγεί ο Γ. Σφυρής, « θα δούμε πολύ πρωτοποριακά πράγματα στην τεχνική λήψης ταινιών και ταυτόχρονα πολύ σύγχρονες σκέψεις και αντιδράσεις της ανθρώπινης φύσης. Η ταινία γυρίστηκε το 1930 αλλά κάποιες ιδέες είναι ακόμα ζωντανές.

Πραγματεύεται τη ζωή στην ύπαιθρο, την περίοδο της κολεκτιβοποίησης της Σοβιετικής αγροτικής υπαίθρου και προβάλλει τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων που ζούσαν στην ύπαιθρο και την πόλη. Στην ταινία μπορούμε να βρούμε λαογραφικά στοιχεία και να θαυμάσουμε την άγρια φυσική ομορφιά των Σοβιετικών αγρών.

Όπως γράφω χαρακτηριστικά και στην παρτιτούρα: ‘’Σε κάθε νέο ξεκίνημα, σε κάθε νέα αρχή υπάρχουν δυσκολίες, αντιρρήσεις, πάθος, χαρά, τόλμη. Στην ταινία του Σοβιετικού βωβού κινηματογράφου‘’The Earth’’ (Η Γη) που σκηνοθέτησε ο σπουδαίος Αλεξάντερ Ντοβζένκο το 1930, είναι ανάγλυφη η ανάγκη της αλλαγής στον τρόπο ζωής των αγροτών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Τη μουσική της ταινίας συνέθεσα και ολοκλήρωσα μέσα σε 17 ημέρες. Έχει σαν άξονα την δημιουργία ηχητικού περιβάλλοντος, ώστε ο θεατής να παραμείνει θεατής της προβολής της ταινίας και να μην γίνει ακροατής με ταυτόχρονη παρακολούθησή της.

Πως να περιγράψει λοιπόν κανείς, μέσα από την μουσική το μεγαλείο της φύσης, την ανθρώπινη δύναμη; Στην πρωτότυπη μουσική μου για την ταινία “Earth’’ (1930) το βιολοντσέλο γίνεται ο ήχος της χαράς, του λυγμού, του πόνου, της προσμονής. Το πιάνο και το synthesizer παρατηρούν την φύση και την καρποφόρα ύπαιθρο. Το παραδοσιακό τραγούδι από την χορωδία και την mezzo – soprano ενώνει το παρελθόν με το ελπιδοφόρο μέλλον. Η γη θα συνεχίσει να ανθίζει.’’

Την Τρίτη το βράδυ στο Studio της Πλατείας Αμερικής, τσέλο παίζει η Βαρβάρα Τσότρα, synthesizer-samplers ο συνθέτης, συμμετέχει η χορωδία «Ambitus» της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης, η προ ηχογραφημένη φωνή είναι της Ιωάννας Βρακατσέλη και διευθύνει η μαέστρος Κατερίνα Βασιλικού.

Γιάννης Σφυρής