Κουκλοθέατρο

Η Γοργόνα γοργονίτσα πήρε τα βουνά

Μια γοητευτική, αλλιώτικη γοργόνα, που μιλάει με την φωνή και κολυμπάει με το σώμα της Εμμανουέλας Καποκάκη, θα συναντήσει τους φίλους και θαυμαστές της αυτην  την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στις 11:30 το πρωί, στο κινηματοθέατρο ΕΦΗ της οδού Βασιλικών 6, στον Άγιο Ιερόθεο στο Περιστέρι.

Μια ποιητική παράσταση για όλες τις ηλικίες, γεμάτη χρώμα και μουσική εμπνευσμένη από το αγαπημένο παραμύθι του Άντερσεν, που ζωντανεύει από την Εμμανουέλα Καποκάκη η οποία εφάρμοσε πριν χρόνια την τεχνική εμψύχωσης της κούκλας από τον ίδιο τον κουκλοπαίχτη, δημιουργώντας αξέχαστες παραστάσεις με την ομάδα της «Πράσσειν άλογα».

γοργόνα 2
Οι τρεις κύριοι χαρακτήρες είναι κούκλες άμεσης κίνησης, που συνδιαλέγονται με την ηθοποιό η οποία υποδύεται την γοργόνα και εκφράζεται δισυπόστατα, σαν κούκλα που είναι η εξωτερική της εικόνα, και σαν ηθοποιός  που είναι η ψυχολογική, εσωτερική της κατάσταση. Η μάγισσα είναι ένα επιβλητικό, αστείο σύνθετο τέρας με τεχνική mappet. Οι τρεις φίλοι της είναι αντικείμενα που παίζουν με τις αισθήσεις. Οι γοργόνες αδελφές της είναι δαχτυλόκουκλες. Το φεγγάρι είναι μια πρωτόγονη μάσκα.

Ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα παπούτσια που γίνονται η βάρκα του πρίγκιπα, κομματιάζονται στο ναυάγιο σε δύο παπούτσια που η γοργόνα τα κρατάει σαν ενθύμιο του αγαπημένου της, κι όταν θα αποκτήσει πόδια θα τα φορέσει για να γίνουν το όχημα στο ταξίδι της θηλυκότητας.

γοργόνα 4
Η Ομάδα του Εικαστικό Θεάτρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» ιδρύθηκε το 1997 από την  Εμμανουέλα Καποκάκη, πτυχιούχο της Ανωτάτης Σχολής Θεάτρου Κούκλας (Charleville-Mezieres, Γαλλία). Προτείνει ένα  θέαμα  με συνδυασμό δράσης κούκλας και ηθοποιού, ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό κουκλοθέατρο. Οι παραστάσεις της προσεγγίζουν τον θεατή με τρόπο διαφορετικό από το θέατρο λόγου, λειτουργώντας μέσα από τη γλώσσα της εικόνας, του συμβόλου, του αρχετύπου, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο θέαμα, για παιδιά και ενήλικες θεατές. Οι κούκλες της είναι διαφορετικών τεχνικών και έχουν ιδιαίτερο εικαστικό ενδιαφέρον.

γογρόνα 3