Δρώμενο

Θα είναι και η Αγνή εκεί με ένα κόκκινο βρακί !

Είκοσι χρόνια τώρα η Αγνή Στρουμπούλη έχει πάρει τα παραμύθια από το χέρι και ταξιδεύουν μαζί από άκρη σε άκρη, σε αυλές και περιβόλια, καφενεία, θέατρα και σινεμάδες, πλατείες και αλώνια, δάση και ποτάμια, λαγκάδια και βουνά, καράβια και τραίνα

μουσεία και ραδιοφωνικά στούντιο . Γιατί τα «παραμύθια είναι ζωντανά πλάσματα. Είναι για να λέγονται, να κυκλοφορούν, να ενθαρρύνουν και να παρηγορούν», όπως λέει η ίδια.

Τις τρείς πρώτες Κυριακές του Δεκεμβρίου ( 7,14 και 21, στις 12.00 το μεσημέρι) η Αγνή Στρουμπούλη, θα πάρει αγκαζέ την «Γάτα Κουμπάρα» και τον μουσικό Γιάννη Ψαριώτη και μια και δυο, θα πάνε στο Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα, να διηγηθούν παραμύθια σε μεγάλους και μικρούς. Θ’ ακολουθήσουν την κόκκινη κλωστή που θα τους μάθει τα μυστικά του Λουτρού των Αέρηδων κι έπειτα θα κάτσουν να πουν… Παραμύθια! Και μέρες που είναι, μπορεί να σκάσει μύτη και κανένα καλικαντζαρούδι…

 

η γατα κουμπαρα

Από τις πρώτες που ενσυνείδητα, αγκάλιασαν τα παραμύθια της προφορικής μας παράδοσης, τα αγάπησαν και τα αφηγήθηκαν, διασώζοντάς τα, πολύ πριν όλα αυτά γίνουν μόδα και γεμίσουν τον τόπο από πονηρούς καλικάντζαρους με τον τίτλο του παραμυθά!

«Παραμυθάς είναι αυτός που όταν αφηγείται μια ιστορία, τη λέει με το σώμα του κι όχι με τα λόγια του», υποστηρίζει η Αγνή . « Μου έτυχε πολλές φορές να συναντήσω ανθρώπους που δεν είχαν αγαπήσει τα λαϊκά παραμύθια διαβάζοντάς τα, κι όταν τ’ άκουσαν, τα λάτρεψαν. Άραγε πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Μπορεί, γιατί όταν διαβάζεις το σώμα σου συρρικνώνεται και μπαίνει στο βιβλίο. Όταν αφηγείσαι, το σώμα σου μεταμορφώνεται ανάλογα με τις εικόνες του παραμυθιού, κι ο καθένας παύει να βλέπει εσένα, γιατί βλέποντάς σε, ανακινείται η μνήμη των δικών του αισθήσεων και βλέπει τις δικές του εικόνες. Είναι κάτι μαγικό μα εντελώς πραγματικό».
ΤΟΠΟΣ: Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα

ΧΡΟΝΟΣ: Κυριακές 7, 14, 21 Δεκεμβρίου 2014

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 12.00 Διάρκεια: 60΄

Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Κόστος συμμετοχής: 7 €

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210-3244340, 210-3239813 (Καθημερινά: 8:30 – 14:30)

 

Μάνια Ζούση