Περιοδικό Συνέδριο

“Τα περιοδικά δρόμου είναι ένας θρίαμβος της κοινωνίας που αγωνίζεται”

“Έχουμε τόσα περιοδικά δρόμου και τόσες δομές αλληλεγγύης, γιατί ακριβώς αυτές είναι οι προδιαγραφές του κόσμου σήμερα” σημειώνει ο Χρήστος Αλεφάντης, υπεύθυνος του περιοδικού “Σχεδία”, που υποδέχεται έως και την Πέμπτη περισσότερους από 120 ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν 59 περιοδικά δρόμου σε 30 χώρες και συμμετέχουν στο 20ό Διεθνές Συνέδριο Περιοδικών Δρόμου που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι εργασίες πραγματοποιούνται στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής (λεωφόρος Συγγρού) και σε χώρους της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

“Όταν πρωτοκυκλοφόρησε, το 2013, η ‘Σχεδία’ παραβρέθηκα σε ένα συνέδριο περιοδικών δρόμου στο Μόναχο και έζησα μια συγκλονιστική εμπειρία” σημειώνει ο κ. Αλεφάντης, κάνοντας λόγο για συναντήσεις ανθρώπων που τους συνδέει “η ίδια αγωνία για τα πράγματα και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για το πώς αυτά αντιμετωπίζονται στις διάφορες χώρες και τους τόπους, από τα προγράμματα και τις ιδέες έως τις δράσεις, είναι απαραίτητη. Αυτό θέλουμε να γίνει και εδώ”.

Άνθρωποι απ’ όλα τα σημεία του πλανήτη θα συναντηθούν, θα συζητήσουν, θα ανταλλάξουν ιδέες, θα μεταφέρουν εμπειρίες και γνώσεις, σκέψεις και προβληματισμούς, κυρίως όμως θα προτείνουν λύσεις και τρόπους για την εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Μεταξύ των συμμετεχόντων βρίσκονται υπεύθυνοι περιοδικών δρόμου από την Αυστραλία, το Βανκούβερ, το Ντόρτμουντ, και η διευθύνουσα σύμβουλος του SMPLCT Lab της Νέας Υόρκης Σίνθια Ελέν, που θα παρουσιάσει ένα υποστηρικτικό πρόγραμμα χαμηλού κόστους που απευθύνεται σε όσους ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα.

Το συνέδριο έχει τέσσερις ενότητες που αφορούν “τον σχεδιασμό των εντύπων, την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικτύων, την αναζήτηση λύσεων για το τι άλλο μπορεί να κάνει ένα περιοδικό δρόμου για να βγει ο άστεγος από τη “μαύρη τρύπα”, αλλά και να μάθει ο κόσμος τι είναι η ‘Σχεδία'” προσθέτει ο υπεύθυνος του περιοδικού.

Μπορεί το πρώτο περιοδικό δρόμου να πρωτοεκδόθηκε στη Νέα Υόρκη το 1989 και το 1991 στο Λονδίνο να κυκλοφόρησε το «Big Issue», η ναυαρχίδα όλων, ωστόσο δεκαέξι χρόνια μετά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, συνεχίζουν να κυκλοφορούν σε 35 χώρες 112 περιοδικά δρόμου σε 24 γλώσσες. Την περασμένη χρονιά, πουλήθηκαν συνολικά 23 εκατομμύρια περιοδικά δρόμου παγκοσμίως.

Το ιδιαίτερο εκδοτικό και κοινωνικό κίνημα των περιοδικών δρόμου έχει υποστηρίξει έως σήμερα περισσότερους από 300.000 άστεγους που αυτονομούνται μέσα από τη διανομή των περιοδικών και των κοινωνικών προγραμμάτων που αναπτύσσονται σε κάθε χώρα.

“Όσον αφορά τη ‘Σχεδία’, από το 2013 έως σήμερα έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους, κάνοντάς τους να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους και προσφέροντάς τους ένα μικρό εισόδημα που θα τους βοηθήσει να κάνουν το επόμενο βήμα” προσθέτει ο κ. Αλεφάντης.

“Άνθρωποι που έχουν καταφέρει να φύγουν από τον δρόμο και τον ξενώνα και έχουν νοικιάσει το δικό τους σπίτι είναι ένας θρίαμβος της κοινωνίας που αγωνίζεται”. Στην ερώτηση ποιο είναι το όνειρό του για τη “Σχεδία”, απαντά άμεσα “Το όνειρό μου είναι να κλείσει η ‘Σχεδία’, γιατί τότε θα έχει αλλάξει ο κόσμος”.

Μάνια Ζούση

Πηγή: Αυγή