Συνέδριο

Οι κοινότητες στο προσκήνιο

Πώς ενεργοποιούνται οι κοινότητες πολιτών μέσω του πολιτισμού; Με ποιες μεθόδους; Ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές ενεργοποίησης των τοπικών κοινοτήτων μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς;

Το διήμερο 6-7 Δεκεμβρίου, η πόλη της Ελευσίνας θα γίνει το ιδανικό πεδίο για να βρεθούν Κοινότητες, Ομάδες και Γειτονιές στο Προσκήνιο, να συζητήσουν και να διερευνήσουν προσεγγίσεις και απαντήσεις στα ζητήματα αυτά.

Στο συνέδριο “Οι Κοινότητες στο Προσκήνιο: Η Εμπειρία της Ενεργοποίησης Πολιτών μέσω της Πολιτιστικής Κληρονομιάς” (HerMa HUB: Fostering Communities), που θα πραγματοποιηθεί στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας, στην οδό  Χαριλάου 28, για πρώτη φορά, περισσότερες  από 30 ομάδες πολιτών από την Αθήνα, την Ελευσίνα και την περιφέρεια (Κρήτη, Ιόνιο, Ήπειρο, Πελοπόννησο, Μακεδονία, Σποράδες κ.α) μαζί με προσκεκλημένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συστηθούν και θα ανταλλάξουν πληροφορίες και καλές πρακτικές που αφορούν Την Εμπειρία της Ενεργοποίησης Πολιτών μέσω της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σκοπός του συνεδρίου είναι να παρουσιαστούν καινοτόμες θεωρίες και πρακτικές ενεργοποίησης τοπικών κοινωνιών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία που έχουν για τη διατήρηση και προώθηση του πολιτισμού. Επίσης στο πλαίσιο των εργασιών της συνάντησης θα γίνει εφικτή η θέσπιση στοχευμένης ατζέντας για μελλοντικές δράσεις και συνεργασίες καθώς και τη παρουσίαση μεθοδολογιών και τρόπων εργασίας  που θα λειτουργήσουν ως εκπαιδευτικά εγχειρίδια για περαιτέρω εγχειρήματα ενεργοποίησης των τοπικών κοινωνιών μέσω πολιτιστικών δράσεων.

Στους προσκεκλημένους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται: ο συν-υπεύθυνος για την ομάδα UNDERGROUND Archeology Heritage & People Juanjo Puildo, η αρχαιολόγος Έλενα Στεφανοπούλου, η διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Διεθνή Διαχείριση και Συμβουλευτική Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναπ. καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Exeter  Bryony Onciul, ο  Δρ. Άρης Αναγνωστόπουλος (Επ. Λέκτορας Πανεπιστημίου Kent

και η Δρ. Αρχαιολόγος -Μουσειολόγος Ελένη Στεφάνου η οποία αναφέρει στο artplay.gr : «Το συνέδριο “ Herma HUB – Οι Κοινότητες στο Προσκήνιο: Η Εμπειρία της Ενεργοποίησης Πολιτών μέσω της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”, διοργανώνεται στην Ελευσίνα στις 6 και 7 Δεκεμβρίου από την Πρωτοβουλία για τη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς – HERITΛGE σε συνεργασία με την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Για πρώτη φορά συναντιούνται περισσότερες από 30 ομάδες από όλη την Ελλάδα, που ασχολούνται με την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών και αναδεικνύουν την δυναμική της κοινότητας ως συν-διαχειριστή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο Herma HUB, αναγνωρίζοντας τις τοπικές κοινότητες ως αναπόσπαστα συστατικά του πεδίου έρευνας, επιχειρούμε να καταγράψουμε και να ενισχύσουμε την δουλειά των ομάδων και των πρωτοβουλιών αυτών, καθώς μέσα από τη συμπαραγωγή και τη συν-διαχείριση προσεγγίσεων του παρελθόντος με την τοπική κοινότητα καταλήγουμε σε πλουσιότερα, λιγότερο κλινικά και περισσότερο τοπικά συναφή αποτελέσματα»

Ο Γιάννης Καισαρίδης της Ομάδας Κυριώτισσα Ουτοπία (της Κίνησης Πολιτών Κυριώτισσας – Βέροια) αναφέρεται στις δράσεις και αναφορές ως προς την ιδιαιτερότητα της διατηρητέας περιοχής της Κυριώτισσας μέσα από αφιερώματα στους παλαιούς κατοίκους, υπαίθριες παραστάσεις στο τοπικό γλωσσάρι, αναβίωση εθίμων, κάλαντα με παραδοσιακά λάβαρα, δημιουργικά εργαστήρια, τα οποία -με άξονα τα μνημεία της περιοχής φέρουν και προκαλούν μνήμες, καλλιεργούν την ιερότητα του βλέμματος, αναδεικνύουν τη συλλογική Μνήμη, τη συνέχεια, ενότητα και ταυτότητα του τόπου. Πρόκειται για δράσεις επικεντρωμένες στον Άνθρωπο και όχι στην εικόνα του. Που διασώζουν το αίσθημα της συλλογικότητας, συνενώνοντας δυνάμεις, που είναι κλειδί για την ανοχή και την κατανόηση. Εδώ οι κάτοικοι έίναι δημιουργοί και  όχι θεατές. Πρόκειται για μια  «πρόταση-πολιτική για τη ζωή».

Για περισσότερες πληροφορίες

heritagemanagement.org/conference  

Το συνέδριο είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν  την παρακάτω ηλεκτρονική αίτηση

heritagemanagement.org/conference/registration/register