Καλλιτέχνες, ερευνητές και όλοι όσοι αγαπούν ή θέλουν να γνωρίσουν το θέατρο ντοκιμαντέρ, είναι προσκεκλημένοι από το Διεθνές Δίκτυο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν τις δράσεις του από την Παρασκευή 11 έως και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων , στην πρώτη συνάντηση , βασισμένη σε τρεις άξονες:
“Meet the artist”: Έλληνες δημιουργοί του θεάτρου ντοκιμαντέρ συστήνονται μέσα από εισηγήσεις, ομιλίες και εισαγωγικά εργαστήρια, παρουσιάζοντας διαφορετικές πτυχές της δουλειάς τους. Η δράση “Meet the artist” έχει σαν στόχο να αναδείξει την ιδιαίτερη φωνή κάθε δημιουργού, προσφέροντας ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μεθόδων, προσεγγίσεων και θεματικών γύρω από το θέατρο ντοκιμαντέρ. Συνεργαζόμενοι καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων, είναι οι Ανέστης Αζάς, Κορίνα Βασιλειάδου, Ελένη Ευθυμίου, Άρης Λάσκος, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Γεωργία Μαυραγάνη, Δημήτρης Μπαμπίλης, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Χάρης Πεχλιβανίδης και Παντελής Φλατσούσης.
Stage on Screen”: Το Διεθνές Δίκτυο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ εγκαινιάζει μια πρωτότυπη σειρά προβολών βιντεοσκοπημένων παραστάσεων ντοκιμαντέρ, παρουσία των δημιουργικών συντελεστών τους. Οι προβολές, που εμπνέονται από τη φιλοσοφία του θερινού σινεμά, θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο του Σεραφείου με ελεύθερη είσοδο, κλείνοντας το πρόγραμμα κάθε ημέρας. Κάθε προβολή αποτελεί αφορμή για συζήτηση μεταξύ κοινού και συντελεστών, ανοίγοντας ένα γόνιμο χώρο ουσιαστικής γνωριμίας με το θέατρο ντοκιμαντέρ, τους πρωταγωνιστές του και τη διαδικασία δημιουργίας του. Οι προβολές οργανώνονται γύρω από τη θεματική «Τοπία του πραγματικού» και περιλαμβάνουν παραστάσεις που εμπνέονται από την έννοια της πόλης ή καταπιάνονται με συγκεκριμένες περιοχές – γειτονιές της Ελλάδας.
“International Symposium on documentary theatre: narratives, approaches, ethics”: Οι κυρίως δράσεις του Διεθνούς Δικτύου Θεάτρου Ντοκιμαντέρ ολοκληρώνονται με το πρώτο στο είδος του διεθνές συμπόσιο. Το συμπόσιο φιλοδοξεί να τοποθετήσει την Ελλάδα στο επίκεντρο των δημιουργικών ζυμώσεων και ανταλλαγών γύρω από ένα ιδιαίτερο θεατρικό είδος, το οποίο γνωρίζει μια νέα άνθιση παγκοσμίως, επαναπροσεγγίζοντας τα περιεχόμενά του, τα αφηγηματικά του μέσα, τις μεθόδους και την κοινωνικοπολιτική του στόχευση. Το συμπόσιο θα προσκαλέσει Έλληνες αλλά και ξένους καλλιτέχνες κι ερευνητές του θεάτρου ντοκιμαντέρ, με την προοπτική εδραίωσης μιας ετήσιας διεθνούς συνάντησης που παρακολουθεί και αναλύει κριτικά και δημιουργικά τις εξελίξεις στο χώρο του θεάτρου ντοκιμαντέρ παγκοσμίως, δημιουργώντας γέφυρα επικοινωνίας με τη διεθνή σκηνή.
https://www.youtube.com/watch?v=RW4C9gKksdU
Το Διεθνές Δίκτυο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ συστάθηκε πριν λίγους μήνες, με σκοπό να δημιουργήσει έναν δυναμικό πόλο έρευνας, καλλιτεχνικής δημιουργίας και ανάδειξης του θεάτρου ντοκιμαντέρ εντός κι εκτός Ελλάδας. Μέσα από τις δράσεις του, επιδιώκει να φέρει τους δημιουργούς του σε γόνιμη επικοινωνία και ανταλλαγή, να εκπαιδεύσει μια νέα γενιά ανερχόμενων καλλιτεχνών και να εξοικειώσει το κοινό µε αυτό το ιδιαίτερο είδος θεάτρου. Την εναρκτήρια δράση του ΔΔΘΝ στη Θεσσαλονίκη στις 10 Μαρτίου, ακολούθησε η επέλαση του Covid-19 που έθεσε νέα δεδομένα και μας ανάγκασε όλους να αναπροσαρμόσουμε και να ξανασχεδιάσουμε τις δράσεις μας.
Στο δύσκολο διάστημα που μεσολάβησε, το ΔΔΘΝ ενεργοποίησε τα Ημερολόγια θεάτρου σε καραντίνα, ένα πολυσυλλεκτικό, θραυσματικό ημερολόγιο-ντοκιμαντέρ από τους ανθρώπους του θεάτρου, για και πέρα από το θέατρο. Από τις 2 Απριλίου και για έξι εβδομάδες, άνθρωποι από όλα τα επαγγέλματα του θεάτρου (σκηνοθέτες, ηθοποιοί, ταξιθέτες, ερευνητές, δραματουργοί, σκηνογράφοι, θεατροπαιδαγωγοί κ.α.), έγραφαν κάθε μέρα από μία σελίδα του ημερολογίου, δημιουργώντας όλοι μαζί έναν τόπο επικοινωνίας στο παρόν κι ένα συλλογικό ίχνος για το μέλλον.
M. Z