Ρεπορτάζ

Το 2ο βραβείο στην Μαρία Τσιμά για την Αιολική Γη

Το δεύτερο βραβείο διασκευασμένου σεναρίου, ανάμεσα σε 280 υποψηφιότητες, απέσπασε για την Αιολική Γη από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας, η ηθοποιός Μαρία Τσιμά. 

Μιλώντας στο artplay.gr η καλή ηθοποιός, που αυτό το διάστημα πρωταγωνιστεί στο “Με δύναμη από την Κηφισιά ” του ΚΘΒΕ, υποστήρξε ότι “δούλευε το σενάριο εδώ και 9 μήνες”. Στην ερώτηση πώς έφθασε στο σημείο να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο, μας εκμυστηρεύτηκε πως σε έναν διαγωνισμό του ΚΘΒΕ είχε υποβάλλει ένα αντίστοιχο θεατρικό σενάριο που ωστόσο δεν είχε καμία τύχη. «Όταν η Ένωση Σεναριογράφων προκήρυξε διαγωνισμό κινηματογραφικού σεναρίου, προχώρησα σε μια μεταγραφή του πρώτου σεναρίου, κάτι που φάνηκε τελικά πως είχε καλύτερη τύχη! Έμεινα πιστή στη γλώσσα του κειμένου που αφηγείται την ευτυχισμένη ζωή των Ελλήνων στη Μικρασία πριν την καταστροφή. Η Αιολική γη είναι το βιβλίο του χαμένου παραδείσου των παιδικών χρόνων στα μικρασιατικά παράλια και του δραματικού ξεριζώματος από τη γενέθλια γη.

Μια σειρά από επεισόδια όπως τα βλέπουν τα μάτια ενός μικρού παιδιού, μας μεταφέρουν στα Κιμιντένια, βουνά της Μικράς Ασίας, όπου ζει η οικογένειά του. Ο παιδικός μαγικός κόσμος σιγά-σιγά γκρεμίζεται καθώς ξεσπά ο Α΄παγκόσμιος πόλεμος. Αρχίζει ο ξεριζωμός απ’ τον τόπο και τη γενέθλια γη  και η προσπάθεια για καινούρια αρχή. Μέσα από έξι καλοκαίρια που συμπυκνώνονται στο σενάριο σε ένα, τα παιδιά γίνονται έφηβοι. Το σενάριο θα μεταφραστεί και θα πάρει το δρόμο για το εξωτερικό», καταλήγει η Μαρία Τσιμά.

Η ηθοποιός έχει στο ενεργητικό της και το τρίτο βραβείο από την συμμετοχή της στον διαγωνισμό του  Μεταίχμιου για μια αστυνομική ιστορία που έχει θέμα τον φόβο του ξένου. Τίτλος της ιστορίας που ήδη εκδόθηκε σε βιβλίο μαζί με τις υπόλοιπες που επελέγησαν,  “Κριστέλα”, και αφορά μια νεαρή Αλβανή με τραγική κατάληξη.

Η Τσιμά πρωταγωνιστεί αυτό το διάστημα στο «Με δύναμη από την Κηφισιά» του ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.  Ωστόσο όπως αποκαλύπτει η ίδια, «ενάμισι μηνα τωρα είμαστε απλήρωτοι και την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου προχωράμε σε επίσχεση εργασίας”.

Την ίδια ώρα ετοιμάζεται για τα γυρίσματα της νέας ταινίας της Νάνσυς Σπετσιώτη όπου θα υποδύεται την  μητέρα ενός παιδιού με σύνδρομο ντάουν.

Μάνια Ζούση