Θέατρο

Φωτογραφίες από τις πρόβες του “ΑΩ”

«Αυτό το κείμενο περικλείει τα πάντα. Εξετάζει την ανάγκη του ανθρώπου να μιλάει, ψάχνοντας πάντα έναν χώρο για σιωπή», υποστήριξε στο artplay.gr ο Αργύρης Πανταζάρας, μιλώντας για το «ΑΩ» , που παρουσιάζει στις 15 Δεκεμβρίου στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, κείμενο βασισμένο στον «Ακατονόμαστο» του Μπέκετ.

«Όσες ιδέες είχα ως σκηνοθέτης τις έχω απορρίψει ως ερμηνευτής. Το βλέπω ως ερμηνευτικό εγχείρημα, όχι ως σκηνοθετικό», εξηγεί. Και συμπληρώνει : «η προσέγγιση γίνεται μέσω της ακινησίας, αλλά της ακινησίας της σβούρας, όχι της πέτρας. Οι εικόνες προκύπτουν μέσα από τις ποιότητες της σκιάς και την αιώρηση του σώματος στο χώρο και το χρόνο, τη διαστολή και την αλλοίωση του. Η αφήγηση αφορά στο ξετύλιγμα του λόγου μέσα από το λαβύρινθο της σκέψης».

 

PAN1411_MG_7697

Ο «Ακατονόμαστος» γράφτηκε το 1953. Το κείμενο αποτελεί το τελευταίο μέρος της «Τριλογίας» του Beckett, στην οποία εμπεριέχονται και τα μυθοπλαστικά έργα «Μολλόυ» και «Ο Θάνατος του Μαλόν». Είναι ένα μείγμα από αναμνήσεις και υπαρξιακούς συλλογισμούς. Ο Ακατονόμαστος είναι ένας αφηγητής χωρίς όνομα που χρησιμοποιεί το λόγο του όχι ως μέσο έκφρασης ολοκληρωμένων σκέψεων, αλλά ως μια διαδικασία συνεχούς παραγωγής ήχων και συνειρμών.

PAN1411_MG_7818

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Αργύρης Πανταζάρας

Δραματουργία: Γιωργίνα Γερμανού & Ελίνα Μαντίδη

Σκηνογραφία: Λουκία Χουλιάρα

Σκηνική Προετοιμασία Ηθοποιού (Τεχνική Alexander): Βίκυ Παναγιωτάκη

Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Καρβέλας

Ηχητική Σύνθεση: Δημήτρης Καμαρωτός

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελίνα Μαντίδη

Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας

Video teaser : Γιώργος Φουρτούνης

Γραφιστική Επιμέλεια : Ιφιγένεια Βασιλείου

 PAN1411_MG_7695