Όπερα

Πέντε “Χρυσές Μάσκες” στον Θόδωρο Κουρεντζή

Με πέντε “Χρυσές Μάσκες” έφυγε ο Θόδωρος Κουρεντζής, το βράδυ της Κυριακής, από το Θέατρο Στανισλάβσκι και Νεμίροβιτς – Νταντσένκο της Μόσχας, κερδίζοντας έτσι το σημαντικότερο ρώσικο θεατρικό βραβείο για την όπερα Η Ινδιάνα βασίλισσα, του Χένρι Πέρσελ

που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Πίτερ Σέλαρς, στην Όπερα της Περμ.

Συγκεκριμένα, Η Ινδιάνα βασίλισσα βραβεύτηκε με τη “Χρυσή Μάσκα” καλύτερης όπερας, ενώ βραβεύτηκαν επίσης ο Θόδωρος Κουρεντζής για τη μουσική διεύθυνση, ο Πίτερ Σέλαρς για τη σκηνοθεσία και η Ναντέζντα Κούχερ για την ερμηνεία της ως δόνα Ισαβέλλα. Τέλος, η παραγωγή της όπερας του Πέρσελ για την Όπερα της Περμ απέσπασε το βραβείο των κριτικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ με τις “Χρυσές Μάσκες” βραβεύονται ξεχωριστά παραγωγές από διάφορα θεατρικά είδη, το βραβείο των κριτικών απονέμεται σε μόνο μία παράσταση, ανεξαρτήτως είδους. Όπως σημείωσε ο ρωσικός Τύπος, Η Ινδιάνα βασίλισσα αναγνωρίστηκε όχι μονάχα σαν η καλύτερη όπερα, αλλά ως η καλύτερη ρωσική παράσταση εν γένει.

Στην απονομή βραβεύτηκαν για τη συνολική προσφορά τους στην τέχνη δέκα προσωπικότητες του θεάτρου, ανάμεσα στις οποίες η Μάγια Πλισέτσκαγια και ο Γερμανός σκηνοθέτης Πίτερ Στάιν, ο μοναδικός μη Ρώσος που τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του, όχι όμως και για την Αΐντα που παρουσίασε στο Θέατρο Στανισλάβσκι.

Σχόλια και αντιδράσεις προκάλεσε επίσης η απόφαση της κριτικής επιτροπής να μην απονείμει το βραβείο καλύτερου συνθέτη, όπου υποψήφιοι ήταν ο Βρετανός Michael Nyman για την όπερα Διδώ και ο Ντμίτρι Κουρλιάντσκι για την όπερα Νοσφεράτου, που σκηνοθέτησε ο Θόδωρος Τερζόπουλος για την Όπερα της Περμ.

Πηγή: Αυγή