Χορός

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης και ένας πίνακας που ζωντανεύει από έρωτα

Ιδρυτής της ομάδας Apotosoma Dance Co, ο διεθνώς αναγνωρισμένος και βραβευμένος Έλληνας χορευτής και χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης παρουσιάζει την νέα του χορογραφία Wisteria Maiden από 22 έως 25 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

H ιστορία της Wisteria Maiden διηγείται τον ανεκπλήρωτο έρωτα μιας κοπέλας που κατοικεί μέσα σε έναν πίνακα ζωγραφικής και ζωντανεύει με σκοπό να διεκδικήσει εκείνον που ερωτεύεται. Ο νέος, όμως, την απορρίπτει, κι αυτή, απελπισμένη, αποφασίζει να επιστρέψει στον πίνακα για πάντα. Εμπνευσμένη από το θέατρο της Ιαπωνίας, η χορογραφία δανείζεται τον τίτλο της από το ομώνυμο έργο του παραδοσιακού θεάτρου Καμπούκι. Ο Φωνιαδάκης εμπνέεται κυρίως από το γεγονός ότι, στο θέατρο Καμπούκι, οι γυναικείοι ρόλοι ενσαρκώνονται από άνδρες ερμηνευτές, τους ονναγκάτα που ακολουθώντας ειδική εκπαίδευση, καταφέρνουν “όχι απλά να αντιγράφουν τη γυναίκα αλλά να τη σημαίνουν”, όπως γράφει ο Ρολάν Μπαρτ.

 

ΦΩΝΙΑΔΑΚΗΣ 2

Με επιρροές από το Καμπούκι, το Νο και τις μαριονέτες Μπουνράκου ο Φωνιαδάκης δημιουργεί ένα μοναδικό, ευφάνταστο, κινητικό και εικαστικό σύμπαν, όπου η χορογραφία λειτουργεί ως ιεροτελεστία και μεταλλάσσεται διαρκώς. Στη Wisteria Maiden, η έννοια της μεταμόρφωσης είναι κυρίαρχη, μέσα από την ενσάρκωση των γυναικείων ρόλων από άνδρες ερμηνευτές αλλά και τη χρήση της μάσκας. Η δύναμη της έκφρασης και η ακρίβεια της χειρονομίας, καθώς και η έννοια της μεταμόρφωσης είναι τα στοιχεία που πρωταγωνιστούν σε μια εικονογραφία που θυμίζει μιαν άλλη αναπαράσταση της φύσης.

Στην παράσταση τα σκηνικά έχει σχεδιάσει η Εύα Μανιδάκη, τα φώτα ο Σάκης Μπιρμπίλης, τα κοστούμια ο Τάσος Σωφρονίου και τις μάσκες η Μάρθα Φωκά. Χορεύουν οι : Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Άρης Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Pierre Magendie, Nitsan Margaliot, Armando Disanto, David Essing και Joan Vercoutere.