Όπερα

Ο θρίαμβος του Τερζόπουλου στην όπερα της Περμ

Η όπερα Νοσφεράτου του Ντμίτρι Κουρλιάντσκι, σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου και μουσική διεύθυνση Θόδωρου Κουρεντζή, θριάμβευσε στην Περμ, όπου παρουσιάστηκε στις 13 και 20 Ιουνίου.

DSC_8162 copy (photo Johanna Weber) Στην παγκόσμια πρεμιέρα, την Παρασκευή 13 Ιουνίου, οι θεατές της κατάμεστης Όπερας της Περμ αποθέωσαν τους συντελεστές της παράστασης χειροκροτώντας τους για 12 λεπτά. Τα εισιτήρια για την Παρασκευή 20 Ιουνίου, την ημέρα που ο Νοσφεράτου άνοιγε το Φεστιβάλ Ντιαγκίλεφ της Περμ, είχαν εξαντληθεί από μέρες, ενώ παρατηρήθηκε ακόμα και και το φαινόμενο της πώλησής τους στη μαύρη αγορά.

Πέρα όμως από τη θριαμβευτική απήχηση στο κοινό η παράσταση του Νοσφεράτου σε διδασκαλία του Θόδωρου Τερζόπουλου δέχθηκε εγκωμιαστικές κριτικές.

«Ο Νοσφεράτου είναι μια παραγωγή αντάξια της πόλης του Ντιαγκίλεφ (εξάλλου είναι το κεντρικό γεγονός του Φεστιβάλ Ντιαγκίλεφ), αλλά και μια DSC_8073 copy (photo Johanna Weber)παράσταση που θα μπορούσε να ανανεώσει το πρόγραμμα πολλών κορυφαίων Ευρωπαϊκών φεστιβάλ- από τη Ruhr Trienalle μέχρι τη Wiener Festwochen», έγραψε η Gazeta Kommersant.

«Είναι ίσως η σπουδαιότερη παραγωγή της Όπερας της Περμ. Είναι πιο μεγαλειώδης ακόμη και από την Ινδιάνα Βασίλισσα που σκηνοθέτησε ο Πήτερ Σέλλαρς», σημειώνει η Novy Kompanion.

«Τις δεκαετίες 1920 και 1930 η Όπερα της Περμ ήταν ξακουστή ως το πειραματικό θέατρο της Σοβιετικής avant-garde. Αυτόν τον μήνα η Όπερα της Περμ επέστρεψε στις ρίζες της με τον Νοσφεράτου», είναι το σχόλιο της Susan Moore στους Financial Times.

 

DSC_9212 copy (photo Johanna Weber)Ο Νοσφεράτου είναι η δεύτερη παράσταση του κύκλου των τεσσάρων διεθνών παραγωγών της Όπερας της Περμ. Η πρώτη ήταν η Ινδιάνα βασίλισσα του Πέρσελ σε σκηνοθεσία Πήτερ Σέλλαρς (2013). Θα ακολουθήσουν η Τελετουργία της Άνοιξης του Στραβίνσκι σε σκηνοθεσία Ρομέο Καστελούτσι (2015) και η Τραβιάτα του Βέρντι σε σκηνοθεσία Μπομπ Γουίλσον (2016).

Η σκηνοθεσία του Νοσφεράτου είναι του Θόδωρου Τερζόπουλου, η μουσική διεύθυνση του Θόδωρου Κουρεντζή, η σκηνική εγκατάσταση του Γιάννη Κουνέλλη, το λιμπρέτο του Δημήτρη Γιαλαμά και τα κοστούμια της Λουκίας. Στην όπερα πρωταγωνιστούν η Άλλα Ντεμίτοβα, ο Τάσος Δήμας, η Σοφία Χιλλ και η Ναταλία Πσενιτσνίκοβα. Τον Φεβρουάριο του 2015 ο Νοσφεράτου θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Μπολσόι και θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Golden Mask της Μόσχας.