Μουσική

Ο Μανού Τσάο στην Θεσσαλονίκη

Μανου Τσαο 2

Κατακρίνει με την μουσική και τους στίχους του κάθε μορφή εξουσίας. Οι συναυλίες και οι δίσκοι του είναι περισσότερο πολιτικές πράξεις παρά καλλιτεχνικά έργα.

Ο Μανού Τσάο που εμφανίζεται στη Θεσσαλονίκη την Δευτέρα 23 Ιουνίου, συνεχίζει να συμβολίζει ένα είδος καλλιτέχνη που τείνει να εκλείψει: τον στρατευμένο, τον αγωνιστή και τον πολιτικοποιημένο.

Γεννημένος στην Ισπανία και Βάσκος στην καταγωγή, o Μάνου Τσάο, τραγουδά στα γαλλικά, τα ισπανικά, τα αραβικά και τα αγγλικά, πολλές φορές μέσα στο ίδιο κομμάτι. Μεγάλωσε με τις ιδέες της κοινωνικής ισότητας και με μια δίψα για την ποικιλομορφία, που παρουσιάζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στο μίγμα του ευδιάκριτου και χωρίς όρια εξωτικού ήχου στη μουσική του.

Είχε την ευκαιρία να βιώσει ο ίδιος τη ζωή του μετανάστη καθώς ενώ γεννήθηκε στην Ισπανία, η οικογένειά του αναγκάστηκε να μετακομίσει στο Παρίσι εξαιτίας της δικτατορίας του Φράνκο, με τον πατέρα του, Ραμόν, αριστερό δημοσιογράφο και συγγραφέα να έχει καταδικαστεί σε θάνατο από τον δικτάτορα.

Πολλοί από τους στίχους του μιλούν για την αγάπη, τη ζωή στα γκέτο, την μετανάστευση, και έχει πολλούς οπαδούς μεταξύ της ευρωπαϊκής αριστεράς και του κινήματος της αντιπαγκοσμιοποίησης.