Όπερα

Από την Περμ με αγάπη

Τις πρώτες φωτογραφίες από την πρεμιέρα της όπερας «Τα Παραμύθια του Χόφμαν», που σκηνοθέτησε η Κατερίνα Ευαγγελάτου στην Περμ της Ρωσίας, ανέβασε στην προσωπική του σελίδα ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θόδωρος Κουρεντζής.

Η παράσταση στην περίφημη κρατική όπερα της πόλης θα συνεχισθεί έως την 1η Φεβρουαρίου.

Έργο του συνθέτη Ζακ Όφενμπαχ, σε λιμπρέτο Ζυλ Μπαρμπιέ, η δημοφιλής όπερα, είναι η αφήγηση πέντε φανταστικών ιστοριών του Χόφμαν, ρόλου εμπνευσμένου από τον ίδιο τον συγγραφέα Ερνστ Χόφμαν. Έτσι «Τα παραμύθια του Χόφμαν» εξιστορούν τα πάθη κάποιου που διηγείται και τις δικές του ιστορίες, εύρημα που φανερώνει την ανάγκη ενός παραμυθά να ζήσει στην πραγματικότητα εκτός από τα παραμύθια του.Η υπόθεση του έργου

Ο νεαρός ποιητής Χόφμαν, ερωτευμένος με την τραγουδίστρια Στέλλα, πνίγει τον καημό του στο κρασί ενός καπηλειού μαζί με τον υπηρέτη του, τον Νικλαους, που είναι η ενσαρκωμένη Μούσα του. Εκεί αρχίζει να εξιστορεί τους τρεις έρωτές του . Η πρώτη ιστορία αφορά την Ολυμπία, κόρη του δασκάλου του, που είναι μια κούκλα η οποία μιλά και τραγουδά υπέροχα, αλλά ο Χόφμαν τυφλωμένος από τον έρωτά του δε θα αντιληφθεί πως πρόκειται για κούκλα, παρά μόνο όταν κάποιος θα καταστρέψει το μηχανισμό της.

Η δεύτερη ιστορία αφορά την Αντωνία, φιλάσθενη κόρη ενός κατασκευαστή βιολιών, που αγαπά να τραγουδά αλλά η ασθένειά της στέκεται εμπόδιο. Θέλοντας να εκφράσει τον έρωτά της με το τραγούδι της, θα ξεχάσει τον κίνδυνο που κάτι τέτοιο εμπεριέχει και θα πεθάνει.

Ο τρίτος αποτυχημένος έρωτας του Χόφμαν αφορά τη Τζουλιέττα, μια παλλακίδα στη Βενετία. Για τα μάτια της ο ποιητής θα μονομαχήσει με έναν αντίζηλο εραστή, τον οποίο και θα σκοτώσει, αλλά η Τζουλιέττα θα το σκάσει με κάποιον άλλον !

Με το τέλος της τρίτης ιστορίας τελειώνει και το έργο, o Χόφμαν μονολογεί πως οι τρεις γυναίκες συμπυκνώνονται σε μία που είναι η Στέλλα η οποία ωστόσο μόλις αυτός ζαλισμένος από το κρασί αποκοιμιέται, εκείνη φεύγει με έναν πλούσιο ντόπιο άρχοντα!