Δρώμενο

Ένας περίπατος στο Συνοικισμό της Ελευσίνας

Ένας βιωματικός περίπατος επιχειρείται σήμερα Τρίτη 28 Ιουνίου στις 19: 45 στο Συνοικισμό της Ελευσίνας, την περιοχή στην οποία εγκαταστάθηκαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922, ενταγμένος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής δράσης “Meeting the Odyssey” και της Ελευσίνα 2021. Ο περίπατος «Routes on Roots // Διαδρομές στις Ρίζες», με αφετηρία το Μουσείο Μικρασιατών Ελευσίνας και με τη συμμετοχή των ίδιων των κατοίκων του Συνοικισμού, παρουσιάζεται από την ομάδα ΩΣΜΩΣΙΣ σε σκηνοθεσία Ευριπίδη Λασκαρίδη με τη συνεργασία της Ασπασίας-Μαρίας Αλεξίου και του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας.

Υπό το πρίσμα του φλέγοντος ζητήματος των Ευρωπαϊκών συνόρων και της αναγκαστικής μετακίνησης πληθυσμών ανά τον κόσμο, η ομάδα εστιάζει στις αφηγήσεις των κατοίκων της γειτονιάς. Σχεδόν 100 χρόνια μετά τον ερχομό των προσφύγων, σημερινοί κάτοικοι του Συνοικισμού μοιράζονται οικογενειακές αλλά και προσωπικές ιστορίες για τη Μικρά Ασία και την Ελευσίνα, ενεργοποιώντας μία σειρά από ερωτήματα για τις έννοιες της υποδοχής, της αφομοίωσης και της προσαρμογής.

Το “Meeting the Odyssey” είναι μία τετραετής δράση συνεργασίας ανάμεσα σε 11 καλλιτεχνικούς οργανισμούς από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Παίρνοντας ως αφορμή το μύθο της Οδύσσειας, 40 καλλιτέχνες από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, διασχίζουν με το ιστορικό σκάφος “Hoppet” την Ευρώπη, ξεκινώντας από τη Βαλτική και καταλήγοντας στη Μεσόγειο. Στις πόλεις που σταθμεύουν καταγράφουν τις σύγχρονες οδύσσειες των Ευρωπαίων πολιτών και με βάση αυτό το υλικό δημιουργούν τέσσερις μεγάλες παραστάσεις και μια σειρά από instant performances, οι οποίες είναι προϊόν διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς καλλιτέχνες. Το Hoppet κατέπλευσε στην Ελευσίνα στις αρχές Ιουνίου και στη συνέχεια επισκέφτηκε τη Λέρο και τη Μυτιλήνη, καταγράφοντας την Οδύσσεια των Σύρων προσφύγων.

Επιστρέφοντας στην Ελευσίνα, η ομάδα του “Meeting the Odyssey” συναντά την ομάδα ΩΣΜΩΣΙΣ και το Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας, οι οποίοι δημιουργούν μία από τις instant performances της δράσης, ανοίγοντας ένα διάλογο γύρω από τα ζητήματα της προσφυγιάς και του ξεριζωμού.

Οι instant performances είναι έργα που δημιουργούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσα από τη συνάντηση του καλλιτέχνη με τους κατοίκους της εκάστοτε περιοχής.

Έτσι, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης και η ομάδα ΩΣΜΩΣΙΣ εγκαταστάθηκαν στην Ελευσίνα για 10 μέρες. Μέσα από τη δημιουργική τους συνάντηση με το Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας γνώρισαν μια σειρά κατοίκων του Συνοικισμού, τις ιστορίες τους, τα σπίτια τους. Όλα αυτά έγιναν το υλικό για το βιωματικό περίπατο, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί για μία και μόνη φορά την Τρίτη 28 Ιουνίου στις 19:45 με αφετηρία το Μουσείο Μικρασιατών Ελευσίνας και με τη συμμετοχή των ίδιων των κατοίκων του Συνοικισμού.

Η δράση “Meeting the Odyssey” χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Ελευσίνα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του “Meeting the Odyssey” με την Ελευσίνα 2021, εντάσσονται στο πρόγραμμα του φεστιβάλ «Αισχύλεια» και χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Αττικής.

Ημέρα: Τρίτη 28 Ιουνίου
Ώρα: 19:45
Σημείο εκκίνησης: Λαογραφικό Μουσείο Μικρασιατών, Λαμψάκου 13 Άνω Ελευσίνα
Τηλ κρατήσεων*: 210 55 65 613

*Η συμμετοχή στον περίπατο είναι ελεύθερη αλλά, λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων (60 άτομα), η κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη.