Εκδήλωση μνήμης αλλά και διαμαρτυρίας για την εγκατάλειψη του σπιτιού του σπουδαίου αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελλέγιου και μια βάση για να βρεθούν λύσεις για να μετασχηματιστεί σε χώρο έμπνευσης και περισυλλογής για το έργο του και την Αρχιτεκτονική, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Αυγούστου στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Καταβατή Σίφνου στα πλαίσια της ελληνικής συμμετοχής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων στην 15η Biennale Αρχιτεκτονικής, από τις 7 το απόγευμα έως το βράδυ.
Αφορμή αποτελεί το κείμενο του Αριστομένη Προβελέγγιου «Το σπίτι των επιθυμιών και των πόνων» , που περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Οδοιπόρος προς τη πηγή, Κείμενα πολεοδομικού στοχασμού.”
Το δρώμενο αποκτά μια δυναμική και ουσιαστική σημασία, καθώς στις μέρες μας η έννοια του σπιτιού βρίσκεται σε επισφαλή συνθήκη. Πολλοί χάνουν το σπίτι τους η κινδυνεύουν να το χάσουν, για άλλους το σπίτι είναι πλέον ένα στρώμα σε ένα πεζοδρόμιο της Αθήνας μαζί με τα λίγα υπάρχοντά τους να τους συντροφεύουν. Για τους πρόσφυγες το σπίτι βρίσκεται στον τόπο που αφήνουν, ενώ ως νέος τόπος προβάλλουν οι αυτοδιαχειριζόμενοι δυστοπικοί χώροι συλλογικής κατοίκισης του μέλλοντος.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το κείμενο «Το σπίτι των επιθυμιών και των πόνων» προσεγγίζει με μια ανοιχτή στοχαστική προβληματική, την έννοια του σπιτιού, ένα θέμα διαχρονικό και επίκαιρο που αφορά την τοπική αλλά και την παγκόσμια κατάσταση.
Προσεγγίζει επίσης το ίδιο το φιλόξενο σπίτι του σημαντικού αρχιτέκτονα στη Σίφνο, το οποίο πολύ αγάπησε και το οποίο βρίσκεται πια εγκαταλειμμένο, η χώρους για άλλους ανθρώπους που ο ίδιος δημιούργησε όπως η οικία Σπητέρη στη Κυψέλη, το σπίτι του στον Κεραμεικό , κ.α
Στην εκδήλωση προσκαλούνται να συμμετέχουν και να συλλογιστούν πάνω στην έννοια του σπιτιού που επαναπροσδιορίζεται, αρχιτέκτονες, εικαστικοί, ανθρωπολόγοι, αλλά και κάτοικοι της Σίφνου.
Στο στοχαστικό αυτό κείμενο ο Αριστομένης αναφέρει:
“Ο άνθρωπος“ποιεί” το σπίτι, σιγά σιγά εξελισσόμενος βλέποντας, ανακαλύπτοντας τον ορίζοντα και τα θεμελιακά στοιχεία του περιβάλλοντος, κάνει το σπίτι κατ΄ ανάγκη ίσως όχι κατά νου, ιερό. Είναι ένα γερό πήδημα στην εξέλιξή του, υπεύθυνο, γι αυτό είναι ιερό. Δεν είναι το έργο ενός μοναχικού ανθρώπου, ο άνθρωπος ήδη είναι κάτι περισσότερο από δομημένη αγέλη, είναι μια οργανική ομάδα, ένα γένος. Το σπίτι είναι ένα σύνολο σπιτιών, ένα σύνολο λειτουργιών κι ένα σύνολο συμβολικών γραφών, όχι μόνο πληροφορικών αλλά και προστατευτικών, ερμηνευτικών και εκστατικών.”
Στα πλαίσια της Biennale Αρχιτεκτονικής στη Βενετία η οργανωτική ομάδα επισκέφθηκε το site specific έργο του Alvaro Siza, τις κατοικίες στην Giudeca που βάζουν σε συζήτηση το ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας και την αναγκαιότητάς της. Έτσι, όπως λένε, καταλήγουμε ότι το σπίτι πρώτα από όλα είναι κοινωνικό δικαίωμα.
Σύμφωνα όμως με την οπτική του κειμένου το σπίτι δεν είναι μόνο οι πολιτικές και παραγωγικές σχέσεις που εκφράζει και που το διαμορφώνουν, είναι τμήμα της φύσης, καταφύγιο. «Διαπεράται από πεδία χθόνια και ολύμπια, είναι καταφύγιο, κρησφύγετο και άντρο τόσο του βιολογικού γίγνεσθαι όσο και του κοινωνικού, πνευματικού και πολιτιστικού «continuum” που είναι η πολύπλοκη παρουσία του Ανθρώπινου είδους ,στα πλαίσια της φυσικής Οικουμενικής». Ετσι μπαίνει η ποιητική διάσταση του σπιτιού, το σπίτι ως καταφύγιο προς εξερεύνηση.
Στο δρώμενο συμμετέχουν:Σοφία Βυζοβίτη, Luisella Carlei,Πόπη Ζερβοπούλου-Κρούσκα,Ερση Κρούσκα,Αλεξάνδρα Λεμονή, Ρίκα Κριθαρά,Όλγα Μπαλαούρα, Γιώργος Ντοκόπουλος, Βίκυ Παναγιωτοπούλου,Δέσποινα Παναγιωτοπούλου,Ελένη Πετούρη, Ειρήνη Σαρλή, Άγγελος Σκούρτης, Χριστίνα Θωμοπούλου,Γιώργος Ντοκόπουλος, Ελένη Τζιρτζιλάκη,Μαρία Τράπαλη,Κωσταντίνος Αραούζος,Γιώργος Φαραζής κ.α
Η εκδήλωση πραγματοποιείται μέσα από τη συλλογικότητα This Is A Co-op,που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων για τη Biennale και από το Δίκτυο Νομαδική Αρχιτεκτονική σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου.
Πληροφορίες : www.nomadikiarxitektoniki.net,