Δρώμενο Εγκατάσταση Εικαστικά Οι δημιουργοί γράφουν

«Μια Αγρυπνία τη νύχτα του απόλυτου πένθους»

«Οι έννοιες του θανάτου, κυριολεκτικού και συμβολικού, του πένθους, της θλίψης ως μέσο εξιλέωσης, του κάτω κόσμου και των τρόπων που ο άνθρωπος τα δέχεται ή όχι, είναι κάποια από τα

θέματα που αγγίζονται στις performances και εγκαταστάσεις  που θα υπάρχουν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όταν ο πόνος για το χαμό ενός θεού γίνεται ένα με το πένθος για το τέλος της θνητότητας», λέει στο artplay.gr ο Κων/νος Ντέλλας για την τρίτη και τελευταία «Αγρυπνία του Πάθους» που θα πραγματοποιηθεί ξημερώνοντας Μεγάλη Παρασκευή, 28 προς 29 Απριλίου, από τις δώδεκα τα μεσάνυχτα έως τις τέσσερις το πρωί.

«Το Insomnia Greca αποτέλεσε από τη γέννησή του ως ιδέα, μια τεράστια ανάγκη και πρόκληση για εξερεύνηση πεδίων που ήθελα από καιρό να πατήσω και που στοιχεία τους προϋπήρχαν στις μέχρι τώρα δουλειές μου. Η σύμπραξη με ανθρώπους που έχουμε ήδη δουλέψει στο παρελθόν ή που μας δόθηκε τώρα η δυνατότητα, έκανε το εγχείρημα αυτό ακόμα πιο ουσιαστικό και στιβαρό.

Το «Christus Mortuus Insomnia, η Αγρυπνία του πάθους» αποτελεί το τρίτο μέρος αυτής της τριλογίας. Μια Αγρυπνία τη νύχτα του απόλυτου πένθους, όταν ο πόνος για το χαμό ενός θεού γίνεται ένα με το πένθος για το τέλος της θνητότητας, είτε αυτό συμβαίνει κυριολεκτικά είτε συμβολικά. Μέσα σε αυτή την απόλυτη ταύτιση, σκιαγραφείται ο Μεγάλος Ξένος ως ορόσημο και ορισμός της μετέωρης αυτής έννοιας που πολύ συναντάμε τελευταία. «Δως μου τούτο τον ξένο, που από τη στιγμή που γεννήθηκε ήταν ξένος γι’ αυτόν τον κόσμο […] δως μου τούτο τον ξένο να τον βάλω σε τάφο, γιατί ως ξένος δεν έχει που να ακουμπήσει το κεφάλι του», λέει ο ύμνος που είναι η αφετηρία αυτής της Αγρυπνίας.

Οι έννοιες του θανάτου, κυριολεκτικού και συμβολικού, του πένθους, της θλίψης ως μέσο εξιλέωσης, του κάτω κόσμου και των τρόπων που ο άνθρωπος τα δέχεται ή όχι, είναι κάποια από τα θέματα που αγγίζονται στις performances και εγκαταστάσεις που θα υπάρχουν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Με τον ίδιο κώδικα που υπήρχε και στις προηγούμενες δύο αγρυπνίες, οι θεατές θα μπορούν να περιηγούνται όπως και όπου θέλουν, έχοντας για οδηγό έναν χάρτη του κτιρίου. Για πρώτη φορά υπάρχει η συνύπαρξη τόσο πολλών καλλιτεχνών, περίπου 40, και για πρώτη επίσης φορά επιχειρούνται δύο κινούμενες performances, χωρίς δηλαδή σταθερό χώρο, αλλά με πεδίο δράσης διάφορους ενδιάμεσους χώρους του θεάτρου. Επίσης, θα στηθεί από νωρίς μία μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, η οποία θα είναι προσβάσιμη και στους ανθρώπους που δεν έχουν έλθει ως θεατές και θα πραγματεύεται το φαινόμενο των μαζικών θανάτων με αφετηρία τον βομβαρδισμό του Πειραιά.

Όπως και τις προηγούμενες δυο φορές, το τελευταίο μέρος της Αγρυπνίας του πάθους θα έχει μία κοινή τράπεζα, ανάλογη του ύφους της ημέρας. Η εστία πάντα σήμαινε πολλά και κατέχει το δικό της ρόλο στην συνύπαρξη των ανθρώπων.

Φτάνοντας στο τέλος αυτού του project, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Νίκο Διαμαντή που με κάλεσε και δέχτηκε με γενναιοδωρία την ιδέα μου. Χρέος μου να εκφράσω το θαυμασμό και την τιμή που νιώθω αρχικά για τη δημιουργική ομάδα (Ανδρέας Σκούρτης, Κωνσταντίνα Μαρδίκη και Νεφέλη Σωτηράκη) και τους τακτικούς συνεργάτες Παναγιώτη Λαμπή και Αλέξανδρο Κτιστάκη, αλλά και σε όλους αυτούς που δέχτηκαν να συνυπάρξουμε αυτές τις τρεις νύχτες με αφοσίωση και πίστη στο κοινό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που προέκυψε».

Κωνσταντίνος Ντέλλας

 

THE CHRISTUS MORTUUS INSOMNIA

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σύλληψη ιδέας – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ντέλλας

Δημιουργική ομάδα: Ανδρέας Σκούρτης, Κωνσταντίνα Μαρδίκη, Νεφέλη Σωτηράκη

Μουσική σύνθεση – Sound design: Αλέξανδρος Κτιστάκης

Επιμέλεια Φωτισμού: Παναγιώτης Λαμπής

Βοηθός σκηνοθέτη – Video Editing: Γκέλυ Πεντεφούντη

Συντονισμός Παραγωγής & Επικοινωνίας: Γιώργος Κατσώνης

Βοηθός Παραγωγής: Μαρία Κωνσταντοπούλου

Promo φωτογραφία – video: Παναγιώτης Λαμπής

Φωτογραφία: Φώτης Πλέγας

 

INSOMNIA GRECA_ 02 © Panagiotis Labis [web]

 

Στις performances και εγκαταστάσεις συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά):

Ειρήνη Αμανατίδου, Έβελυν Ασουάντ, Χάρης Αττώνης, Μαρία Γεωργοπούλου, Γεωργία Γρίβα, Αγγελική Δαλαγκελή, Τατού Δέδε, Σπύρος Δέτσικας, Μιχάλης Καλιότσος, Πάολα Καλλιγά, Πάνος Καμμένος, Μαριάννα Καραβά, Στεφανία Καραγιάννη, Μάνος Καρατζογιάννης, Μαρία Κοσκινά, Μυρτώ Κουλουρίδη, Αλέξανδρος Κτιστάκης, Σάντρα Λειβαδάρα, Ρίτα Λυτού, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Σταύρος Μαρκουλάκης, Τία Μενούτη, Σοφία Μουτίδου, Μαριάννα Μπάρτζου, Ηλιάνα Μπαφέρου, Πέτρος Μπότσος, Κωνσταντίνος Ντομουχτσής, Ζωή Ξανθοπούλου, Μαίρη Ξένου, Φανή Παναγιωτίδου, Χρήστος Ροζάκης, Δέσποινα Σαραφίδου, Αρίστη Σπύρου, Λίνα Σταυροπούλου, Στεφανία Σταυροπούλου, Αργυρώ Ταμβάκου, Βάλια Φιλιάγκου, Τάσος Φοής.

Παραγωγή: BOUΛOUKI PROJECT

Συμπαραγωγή: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά