Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

«Η Πτέρυγα είναι η επιστροφή στη μήτρα»

Ήταν τον Φεβρουάριο του 2020 όταν η Έλενα Μαυρίδου αποκάλυπτε στο artplay.gr  πως μια προσωπική περιπέτεια και ένα ακραίο και σύνθετο βίωμα το οποίο έζησε με την εγκυμοσύνη της, υπήρξε η αφορμή για μια παράσταση με επώδυνη διαδρομή, βασισμένη σε προσωπικές μαρτυρίες γυναικών που αντιμετώπισαν αντίστοιχα προβλήματα κύησης. Για αυτήν την παράσταση με τον τίτλο «Η Πτέρυγα», που μετά από δύο χρόνια συνεχίζεται στο Θέατρο Χώρος στο Βοτανικό, η Δήμητρα Κούζα εξηγεί πως πρόκειται για την « πτέρυγα ενός νοσοκομείου που φιλοξενεί δύσκολα περιστατικά κυήσεων. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας εγκυμοσύνης, παρακολουθούμε την κεντρική ηρωίδα της παράστασης να ζει στην Πτέρυγα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η Δήμητρα, εκ των πρωταγωνιστριών της παράστασης που ανεβαίνει κάθε Παρασκευή και Σάββατο σε σύνθεση και σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου, προσθέτει: «Κάθε γυναίκα που κυοφορεί διανύει το δικό της προσωπικό ταξίδι. Αυτό το ταξίδι συνοδεύεται από πρωτόγνωρα συναισθήματα», επισημαίνει και συνεχίζει : «Η Πτέρυγα συμβολίζει αυτό το ταξίδι. Είναι η επιστροφή στη μήτρα. Από εκεί ξεκινάει η ζωή και το φως. Είναι η μνήμη όλης εκείνης της περιόδου, προτού ο άντρας και η γυναίκα γίνουν γονείς και πάρουν για πρώτη φορά στα χέρια τους το παιδί τους. Με τον ερχομό του παιδιού όλες οι δυσκολίες που βίωσαν, ξεχνιούνται. Παραμένουν όμως στο νου σαν θολές εικόνες, κάποια θραύσματα μιας ανάμνησης που άφησαν πίσω τους, ώστε να υποδεχτούν το νέο μέλος της οικογένειας.

Η Πτέρυγα είναι ένα ονειρικό σύμπαν. Εκεί κατοικούν όλες οι μύχιες σκέψεις μας. Είναι ο εσωτερικός μας κόσμος. Εκεί φωλιάζουν τα όνειρα και οι ανησυχίες μας όταν πρόκειται να έρθει στον κόσμο ένα παιδί.

Στην Πτέρυγα ο χρόνος αλλοιώνεται, επιμηκύνεται, διαστρεβλώνεται. Όλα αυτά συμβαίνουν τώρα ή ανήκουν ήδη στο παρελθόν; Μήπως είναι απλά σκέψεις που ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας;

Η παράσταση μέσα από στοιχεία σωματικού θεάτρου δημιουργεί έντονες εικόνες, που η μία γλυστράει μέσα στην άλλη, δημιουργώντας στο θεατή έναν παλμό, έναν κραδασμό σαν καρδιογράφημα.

Αντλώντας υλικό από αληθινές συνεντεύξεις γυναικών αλλά και αντρών, η Πτέρυγα εξερευνά τα όρια της πραγματικότητας, της λογικής και της ελεύθερης βούλησης των γυναικών που κυοφορούν, δίνοντας μάχη για τη μητρότητα μέσα στα νοσοκομεία. Είναι μια παράσταση με ελάχιστο λόγο, στα όρια της περφόρμανς. Μέσα από τη συγκίνηση και το χιούμορ η παράσταση θέλει να μιλήσει για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τη ζωή, το θάνατο, την προσμονή και το φόβο του να γίνει κανείς γονιός, την αγάπη και τη μνήμη, τον έρωτα και τη διαφορετικότητα, την απώλεια και κυρίως τα όνειρα των ανθρώπων για τη δημιουργία μιας νέας ζωής.

Δήμητρα Κούζα

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-Δραματουργία-Κίνηση: Έλενα Μαυρίδου

Σκηνικά, Κοστούμια, Props: Ιωάννα Πλέσσα

Μουσική σύνθεση-Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Μαυρίδης

Σχεδιασμός φωτισμών: Περικλής Μαθιέλλης

Σύμβουλος δραματουργίας: Αλέξανδρος Μιστριώτης

Βοηθός δραματουργίας-σκηνοθέτιδος: Γιάννα Αλ Νακά

Επιμέλεια κούκλας: Στάθης Μαρκόπουλος

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Πιταούλη

Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας: Μαρία Τσολάκη

Social Media: Δανάη Γκουτκίδου

Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης

Trailer: Περικλής Μαθιέλλης

Γραφιστική επιμέλεια: Θωμάς Παπάζογλου

Παίζουν: Δήμητρα Κούζα, Χριστίνα Μαριάνου, Στέργιος Κοντακιώτης, Άλκης Μπακογιάννης, Νένα Δρογγίτη

Κάθε Παρασκευή & Σάββατο

Ώρα: 21:00

Διάρκεια: 90 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων:

15€, Φοιτητικό 12€, Ανέργων, ΑμΕΑ, Ατέλεια 10€

Ειδική Προσφορά:

  • Για τις παραστάσεις 25/02, 26/02, 04/03 & 05/03: Γενική είσοδος στα 10€
  • Για γκρουπ των 10 ατόμων και άνω, θα ισχύει 50% έκπτωση στην αρχική τιμή των 15€, δηλαδή 7,5€ ανά άτομο.

Θέατρο Χώρος

Πραβίου 6, Βοτανικός

Τηλ.: 21 0342 6736

FB: Horos Theatre Company

https://horostheatre.gr/