Εικαστικά

«Η κλωστή ως συμβάν»

Ερωτήματα όπως ποιες ιστορίες μπορούν να πουν τα υφάσματα για την προέλευσή τους, τη σημασία τους, τη χρήση τους, το ιδιαίτερο υλικό τους και τις άυλες αξιώσεις τους, ποιες πληροφορίες αποθηκεύουν τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, κάτω από ποιες οικονομικές συνθήκες και κοινωνικές δομές αναπτύχθηκαν τα πρότυπα και οι επίσημες γλώσσες με την πάροδο του χρόνου, πώς αλλάζουν όταν μεταφέρονται μεταξύ των πολιτισμών, πώς μπορούν οι καλλιτέχνες να διευρύνουν την κατανόησή μας για τα υφάσματα, αλλά και ποιες ιδέες και πρακτικές οικειοποιούνται, μεταφέρουν, επινοούν ή αναβιώνουν, διατρέχουν την έκθεση «Η κλωστή ως συμβάν» που παρουσιάζεται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών στην Αποθήκη Β1 του λιμανιού Θεσσαλονίκης, έως τις 5 Ιουνίου. Η έκθεση που αποτελεί τη νέα εκδοχή της αρχικής έκθεσης «The Event of a Thread», δίπλα σε έναν πυρήνα έργων 14 καλλιτεχνών, εμπλουτίζει τις αφηγήσεις που σχετίζονται με το κλωστοϋφαντουργικό σύμπαν μέσα από τα έργα εννέα επιπλέον καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, η παράδοση συναντά το παρόν, οι τέχνες συναντούν τη χειροτεχνία, οι τοπικές μορφές γνώσης συναντούν παγκόσμιες πρακτικές. Τα υφάσματα αντικατοπτρίζουν τις μεταβαλλόμενες συνθήκες παραγωγής και το αόρατο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης στην υλική τους μορφή. Ταυτόχρονα, παρέχουν πληροφορίες για τις τοπικές μορφές έκφρασης, την εμπειρία και την κοινωνική πρακτική.

Το 1965 η καλλιτέχνης του Bauhaus , Ani Albers περιέγραψε το «γεγονός του νήματος» ως κάτι πολύγραμμο, χωρίς αρχή και τέλος. Σήμερα, το όραμα της διαπλοκής ευαισθησιών και πρακτικών από όλο τον κόσμο για τη διαμόρφωση νέων μοτίβων που αναδεικνύουν την καλλιτεχνική έρευνα γύρω από τη μοναδική τέχνη που, περισσότερο από άλλες, ενώνει όλους τους πολιτισμούς, διατρέχει την έκθεση. Από το Bauhaus στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, και από τη βιομηχανική στην πολιτισμική ιστορία, η έκθεση δίνει μια νέα διάσταση στην ιστορία του νήματος, προσεγγίζοντάς το ως συμβάν που λαμβάνει χώρα σε υλικό, πνευματικό, οπτικό και οικονομικό επίπεδο και μπορεί να σχηματίσει σύνθετες κατασκευές κάθε είδους.

Την έκθεση πλαισιώνουν εργαστήρια, ανοιχτές εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά

  • 7 & 14 Απριλίου, 12 & 26 Μαΐου 2022, 18:00, MOMus-ΠΚΤ / ξεναγήσεις για το κοινό στην έκθεση (δηλώσεις συμμετοχής: 2310 593270)
  • Σάββατο 30 Απριλίου 2022, 12:00 / περφόρμανς της Κωνσταντίας Βλαχίδου «Ραντεβού στην Καμάρα» σε δημόσιο χώρο
  • Πέμπτη 18 Μαΐου 2022, 18:00, MOMus-ΠΚΤ / «The Thread Marathon», παρουσιάσεις καλλιτεχνικών και εφαρμοσμένων εργασιών γύρω από το νήμα

Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του MOMus-ΠΚΤ με το ifa (Institut fűr Auslandbezienhungen) και την υποστήριξη του Goethe-Institut Thessaloniki.