Κινηματογράφος

Μια ιστορία γυναικείας αλληλεγγύης

Η ιστορία μιας γυναίκας που προσπαθεί να σώσει την δεκαπεντάχρονη κόρη της από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σε μια χώρα που απαγορεύονται οι εκτρώσεις, διατρέχει την ταινία «Δεσμοί Γυναικών» του αφρικανού Μαχαμάτ-Σαλέχ Χαρούν, ενός από τους σημαντικότερους δημιουργούς του παγκόσμιου σινεμά

η οποία προβάλλεται από τις 17 Μαρτίου στις αθηναϊκές αίθουσες. Αυτή η ιστορία «γυναικείας αλληλεγγύης σε μια πατριαρχική κοινωνία, που μας μιλάει πολύ βαθιά χωρίς να φωνάζει», περιγράφει την ιδέα μιας κοινότητας ανθρώπων που νοιάζονται ο ένας για τον άλλον. Μια μυστική κοινότητα γυναικών, που υπάρχει κάτω από την επίσημη κοινότητα που διαχειρίζονται οι άνδρες.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Οι δεσμοί του τίτλου μιλούν για τη γυναικεία αδελφοσύνη. Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει αυτούς τους δεσμούς μέσα από στιγμές αλληλεγγύης μεταξύ γυναικών που βρίσκονται σε μια χώρα όπου κυριαρχούν οι πατριαρχικές δομές και στη δικαιοσύνη και στη θρησκεία. Αυτή η χώρα είναι η πατρίδα του Χαρούν, το Τσαντ.

Μια αισιόδοξη ταινία που υπογραμμίζει την υπόγεια ενότητα ανάμεσα στις γυναίκες, τη χαρακτήρισε ο διεθνής τύπος.

Απόλυτες πρωταγωνίστριες της ταινίας, οι  ακαταπόνητες όσο και πολυμήχανες γυναίκες του Τσαντ που διεκδικούν το δικαίωμά τους στο σώμα τους. 

Η ταινία που κυκλοφορεί από την One from the Heart έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών, στη συνέχεια προβλήθηκε στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Λονδίνου, στο Φεστιβάλ του Τορόντο, του Μπουσάν, κέρδισε το Βραβείο ICFT-UNESCO Gandhi Medal στο Φεστιβάλ Γκόα στην Ινδία και το Βραβείο Συμπαραγωγής στο Φεστιβάλ Αμβούργου. Ήταν η Επίσημη Πρόταση του Τσαντ για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας και συμπεριλήφθηκε στις 5 Καλύτερες Ξένες Ταινίες του National Board of Review. Στην Ελλάδα έκανε την επιτυχημένη πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο παρουσία του σκηνοθέτη.

Μάνια Ζούση