performance Θέατρο Συνέδριο

Το «E_φυγα Μικρασία» επιστρέφει στην Ελευσίνα

Οι απόγονοι των Μικρασιατών προσφύγων της Άνω Ελευσίνας αφηγούνται την ιστορία των προγόνων τους αλλά και το παρόν τους, σε  μια σε μια site-specific περιπατητική παράσταση που επιστρέφει από την Πέμπτη 7 έως το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 7μμ  στη γειτονιά του Συνοικισμού, σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου.

Τα μικρά προσφυγόσπιτα και τα αδιέξοδα σοκάκια μαρτυρούν σιωπηλά τις αναμνήσεις του μεγάλου ξεριζωμού. Ψηφίδες διηγήσεων συνθέτουν το μωσαϊκό της παράστασης, που κινείται μεταξύ μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης. Η προσωπική μαρτυρία του ενός γίνεται συνάμα η ιστορία των πολλών. Συμμετέχοντες και κοινό αντικρίζουν την καταγωγή και την κληρονομιά των Μικρασιατών μέσα από ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, μουσική και βίντεο-ντοκουμέντα, που παραμένουν ασίγαστα εδώ και εκατό χρόνια – μια ζωντανή αναμετάδοση που συνεχίζεται στο διηνεκές και μεταλαμπαδεύεται στις επόμενες γενιές. Πίσω από τους ξεφλουδισμένους τοίχους, τις εγκαταλελειμμένες αυλές και τα νεόκτιστα διώροφα, αποκαλύπτεται μια νέα εκδοχή της ιστορίας που κατατίθεται για πρώτη φορά.

Η παράσταση διευρύνει το διάλογο μεταξύ ντοκουμέντου και περφόρμανς που έχει ανοίξει η ομάδα με τον τόπο και τους κατοίκους του από το 2018 και συνεχίζεται.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Συνοικισμός 2019.

Σημείο Συγκέντρωσης Θεατών & Έναρξης Παράστασης:

Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας

Ώρα συγκέντρωσης 18.30, Διεύθυνση: Λαμψάκου 13, Ελευσίνα

Με αγγλικούς υπέρτιτλους

Είσοδος ελεύθερη για περιορισμένο αριθμό θεατών με κράτηση θέσης

τηλέφωνο κρατήσεων: 6981802544  (Δευτ- Παρασκ. 12-5μμ)

H παράσταση εντάσσεται στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της συνάντησης ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2030 “Άνθρωποι, Ιστορίες, Πολιτισμός” που διοργανώνεται από την  Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (7-11 Νοέμβρη 2019).

Ταυτότητα

Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου, Δραματουργία: Ιωάννα Βαλσαμίδου, Συνεργασία στη Δραματουργία: Θάνος Τσακαλίδης, Σχεδιασμός Βίντεο: Ερατώ Τζαβάρα & Γιολάντα Μαρκοπούλου, Μουσική Σύνθεση: dorόs

Σχεδιασμός Κοστουμιών: Πάρις Μέξης, Έρευνα: Η ομάδα, Ηθοποιοί: Θάνος Τσακαλίδης, Αθανασία Κουρκάκη

Ζωντανή Μουσική:  , dorόs – Νικόλας Αγγελόπουλος (λαούτο, πολίτικο λαούτο), Δημήτρης Μπρέντας (κλαρίνο, νέυ, καβάλι), Αλέξης Νόνης (νταραμπούκα, μπεντίρ, στάμνα, cajon, καλίμπα), Νίκος Σκαφίδας (βιολί), Χρήστος Σύγγελος (ούτι)

Συμμετέχουν τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας:

Γρηγόρης Ασημακόπουλος, Βούλα Γέμελα-Καλασκάνη, Αρχόντω Γέμελα-Μαρούγκα, Γεωργία Γιαγτζόγλου-Αντωνιάδου, Μαρίνα Δασκάλου, Φρόσω Καρακίτσου, Μαρία Λιούρα, Μαρίτσα Μιχαήλου, Περικλής Μιχαήλος, Καίτη Σαριτζιώτη, Βάσω Σφήκα, Βαγγέλης Τσακίρογλου, Ευγενία Τσολάκη

Διεύθυνση Παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη

Φωτογραφίες παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

Παραγωγή: Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, POLYPLANITY Productions

Με την υποστήριξη του Μουσείου Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας και του mind the fact.

Την ίδια ώρα στο πλαίσιο της Ελευσίνα 2021 / Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης «Άνθρωποι, Ιστορίες, Πολιτισμός» , διοργανώνεται συνέδριο από 7-10 Νοεμβρίου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας, Χαριλάου 28.

Η φετινή Συνάντηση «Πολιτισμός 2030» εστιάζει σε ανθρώπους του πολιτιστικού χώρου, τις ιστορίες τους και τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι ιστορίες αναδιαμόρφωσαν και αναδιαμορφώνουν τόσο τον πολιτιστικό χώρο, όσο και τις πόλεις.

 

Τρεις είναι οι θεματικές: το πεδίο της πολιτιστικής πολιτικής, το πεδίο της καλλιτεχνικής παραγωγής και το πεδίο της δημιουργικής οικονομίας μέσα στην πόλη, μέσα από ομάδες εργασίας ανάμεσα σε προσκεκλημένους ομιλητές και συμμετέχοντες που δεν θέτουν μόνο τις προβληματικές αλλά δίνουν και τις δικές τους απαντήσεις.