Ρεπορτάζ

Ήθελα να φύγω, εδώ δεν μπορούσες να γίνεις άνθρωπος

Γλύπτρια, ζωγράφος, μεταφράστρια και ξεναγός, πρώτη σύζυγος του Νίκου Εγγονόπουλου και εκ των επιβατών του θρυλικού Ματαρόα, για το οποίο έγραψε και το βιβλίο “Το ταξίδι του ‘Ματαρόα’, 1945 – Στον καθρέφτη της μνήμης” , η Νέλλη

Ανδρικοπούλου έφυγε από την ζωή σε ηλικία 93 ετών.  Γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη το 1921, και εγκατεστημένη με την οικογένειά της στην Αθήνα από το 1936, σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και γλυπτική στο Παρίσι, με δάσκαλο τον Όσσιπ Ζάντκιν. Εκεί εξέθεσε για πρώτη φορά έργα της, σε μια έκθεση που διοργανώθηκε τον Μάιο του 1947, μαζί με άλλους Έλληνες, τον Κώστα Κουλεντιανό, τον Μέμο Μακρή κ.ά.

Όταν επέστρεψε στην Αθήνα συνέχισε να ζωγραφίζει και συμμετείχε στην καλλιτεχνική ομάδα «Αρμός» (όπου εντάσσονταν καλλιτέχνες όπως οι Γιάννης Μόραλης, Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Νίκος Νικολάου, Ναταλία Μελά, Μίνως Αργυράκης κ.ά.).

Η συναναστροφή της με τους κύκλους των εικαστικών την έφερε κοντά στον Νίκο Εγγονόπουλο, τον οποίο παντρεύτηκε το 1950. Ο γάμος τους κράτησε μέχρι το 1954 (πρόκειται για μια περίοδο που περιγράφει στο αυτοβιογραφικού χαρακτήρα έργο της Επί τα ίχνη του Εγγονόπουλου, Ποταμός, 2003)

Το βιβλίο της “Το ταξίδι του ‘Ματαρόα’, 1945 – Στον καθρέφτη της μνήμης” , ενέπνευσε ΄στην Ελίτα Κουνάδη την θεατρική παράσταση που ανεβαίνει θριαμβευτικά αυτές τις ημέρες στο Παρίσι. Με αφορμή την παράσταση η Νέλλη Ανδρικοπούλου είχε δηλώσει στην Αυγή της 27ης Ιουλίου:

«Έγραψα το βιβλίο για να θυμηθώ τις λεπτομέρειες της γιορτής αυτού του ταξιδιού. Ήταν ένα ανεπανάληπτο πράγμα, γι’ αυτό και κατέγραψα τις μαρτυρίες όσων μπορούσα, έτσι ώστε ο ένας να συμπληρώνει τη μνήμη του άλλου. Ήθελα να φύγω, όπως ήθελε πολύς κόσμος να φύγει, η κατάσταση εδώ ήταν αποπνικτική, δεν μπορούσες να κάνεις τίποτα, δεν μπορούσες να προκόψεις και δεν μπορούσες να γίνεις άνθρωπος. Υπάρχουν ομοιότητες της εποχής εκείνης με τη σημερινή”.

Μ.Ζ