Παιδί

Το πιθάρι, το λυχνάρι και ο Παναθηναϊκός αμφορέας

elia μουσειο ακροπολης

Τι κοινό έχουν ένα λυχνάρι, ένα πιθάρι και ένας Παναθηναϊκός αμφορέας; Περιείχαν όλα λάδι. Όμως σε κάθε ένα από αυτά το λάδι είχε άλλη χρήση.

Με το λάδι οι γυναίκες μαγείρευαν, το χρησιμοποιούσαν ως καλλυντικό ή το έβαζαν σε λυχνάρια για να φωτίσουν το χώρο, όταν έπεφτε η νύχτα. Ακόμα, οι γιατροί θεράπευαν πληγές και οι αθλητές άλειφαν το σώμα τους. Ήταν βέβαια και το βραβείο για τους νικητές στους αγώνες των Παναθηναίων, της μεγάλης γιορτής προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Άλλωστε εκείνη ήταν που πρόσφερε αυτό το σπουδαίο δώρο στην πόλη.

 

Όλα αυτά και άλλα πολλά μαθαίνουν τα μικρά παιδιά στο πρόγραμμα «Ελιά: το δώρο μιας θεάς», που οργανώνει την Πέμπτη 3 και την Πέμπτη 10 Ιουλίου το Μουσείο της Ακρόπολης για τους μικρούς του φίλους. Το πρόγραμμα βασίζεται σε εκθέματα του Μουσείου σχετικά με τους μύθους γύρω από την ελιά και τη χρήση του λαδιού. Αποτελεί την τρίτη ενότητα μετά το «Παίζουμε αρχαία παιχνίδια» και το «Φτιάξε τα σπίτια των θεών».

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εικαστικό εργαστήριο με θέμα τους αγώνες των Παναθηναίων και τα βραβεία τους.

 

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά 7-12 ετών χωρίς την απαραίτητη συνοδεία γονέα.Για τη συμμετοχή απαιτείται προμήθεια ειδικού εισιτηρίου (συμβολικό αντίτιμο 3 ευρώ για κάθε παιδί). Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 15 παιδιά. Διάρκεια: 2 ώρες

 

info

Πέμπτη 3 και Πέμπτη 10 Ιουλίου

Μουσείο Ακρόπολης

11:00 έως 13:00