Κινηματογράφος Παιδί Φεστιβάλ

26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Η πιο μεγάλη και κεφάτη νεανική κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, συμπληρώνει 26 χρόνια ζωής! Με επίκεντρο τον Πύργο και την Αμαλιάδα, στις 2-9 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών για παιδιά, εφήβους και όλη την οικογένεια, με ελεύθερη είσοδο. Η μεγάλη νεανική γιορτή του σινεμά  αποτελείται από 3+1 πυλώνες:

  • 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
  • 23η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Ζizanio
  • School Cinema – δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης
  • Δράσεις για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης

Ταινίες απ’ όλο τον κόσμο θα προβληθούν φέτος σε τουλάχιστον 10 πόλεις, αφού εκτός από τις κλασικές κεντρικές δραστηριότητες στον Πύργο και την Αμαλιάδα, θα πραγματοποιηθούν προβολές και στα Λεχαινά, τη Γαστούνη, τη Ζαχάρω και το Βαρθολομιό στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, αλλά και την Πάτρα, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, το Αίγιο, τη Ζάκυνθο και αλλού.

Στις 9-17 Δεκεμβρίου 2023, η ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ online.olympiafestival.gr  θα φιλοξενήσει ένα συναρπαστικό πρόγραμμα με ταινίες μικρού μήκους απ’ τα διαγωνιστικά προγράμματα, που απευθύνεται στα παιδιά και τους νέους όλης της χώρας. Το φεστιβάλ Ολυμπίας άλλωστε είναι γνωστό και για τον εκπαιδευτικό εκτός από τον ψυχαγωγικό του ρόλο, με αποδέκτες απομακρυσμένα σχολεία και παιδιά με περιορισμένη πρόσβαση στο πολιτιστικό προϊόν.

 Προσεκτικά επιλεγμένες από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου, οι ταινίες του προγράμματος καταπιάνονται με όλα όσα απασχολούν τα παιδιά και τους νέους στο σύγχρονο κόσμο: φιλία, οικογένεια, έρωτας, σχέσεις, σχολείο, σόσιαλ μίντια αλλά και πόλεμος, απώλεια, πανδημία, κακοποίηση… Ταινίες που υμνούν την χαρά της ζωής κι άλλες που τολμούν να δείξουν τα δεινά των καιρών μας και ατόφια την ανθρώπινη συνθήκη χωρίς να «μακιγιάρουν» την πραγματικότητα για τα παιδιά.

Στην τελετή έναρξης θα προβληθεί η ταινία Perlimps, το νέο αριστούργημα  του Αλέ Αμπρέου («Το αγόρι κι ο κόσμος») που έκανε πρεμιέρα στο Annecy. Επιπλέον, θα δούμε για πρώτη φορά και την ταινία που προέκυψε από τη συνεργασία του Φεστιβάλ Ολυμπίας με την Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Λυρικοί Μικρομηκάδες». Στο πρόγραμμα αυτό, μια ομάδα παιδιών από τον Πύργο δούλεψε με τις εκπαιδεύτριες της ΕΛΣ Δήμητρα Τρυπάνη και Ηρώ Μπέζου στον Πύργο και στην Εθνική Λυρική Σκηνή και δημιούργησαν μια υβριδική μίνι όπερα που ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy) «μετασχημάτισε» σε ταινία μικρού μήκους εν είδει video clip.

Στην τελετή λήξης θα προβληθεί και η ταινία videodance που παράχθηκε ως δημιουργικό επιστέγασμα του συμπεριληπτικού εργαστηρίου κίνησης και μουσικής «Κινούμενο σώμα που ηχεί και συνδέει» που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα με τη συμμετοχή εφήβων με και χωρίς οπτικές και ακουστικές αναπηρίες.  

Στα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ Ολυμπίας θα προβληθούν 73 επαγγελματικές ταινίες από 40 χώρες σε τέσσερα τμήματα:  Ταινίες Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Ταινίες Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Ταινίες Animation Μικρού Μήκους, “KIDS & DOCS”.

Η θεματολογία των φετινών ταινιών είναι πλούσια και πολύπλευρη, και αγγίζει ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά σε όλον τον κόσμο: πόλεμος, φυλακή, απώλεια, αρρώστια, εγκατάλειψη, κλιματική κρίση, φτώχια.  Παιδιά που καταλήγουν να φροντίζουν τους γονείς τους, αντί να συμβαίνει το αντίθετο… Αλλά και ταινίες που υμνούν τη δύναμη της φιλίας, τα πρώτα ερωτικά καρδιοχτύπια, τα όνειρα για το μέλλον, την τέχνη, τα αθλήματα, την διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα. Ταινίες για παιδιά-θαύματα, αλλά και για παιδιά της διπλανής πόρτας. Ταινίες που αναδεικνύουν τη δύναμη της αγάπης.

Τις ταινίες κρίνουν διεθνείς κριτικές επιτροπές με καταξιωμένους ξένους και Έλληνες επαγγελματίες, όπως η Μαρτίνα Λαζάχερ απ’ το αυστριακό Ινστιτούτο Πιτάνγκα, ο Φέλιξ Βανγκιντερχόιζεν, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου, η Εύα Στεφανή, η Θέλγια Πετράκη, αλλά και ο σουηδός Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ, σκηνοθέτης της ταινίας Αγόρια στο ντους για την οποία πολύς λόγος έγινε στη χώρα μας πριν λίγους μήνες. Επιπλέον, βραβεία απονέμουν η Βουλή των Ελλήνων, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου και η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας.

Επίσης βραβεία απονέμουν και τα ίδια τα παιδιά: η Διεθνής Κριτική Επιτροπή Νέων και οι Ελληνικές Κριτικές Επιτροπές Παιδιών και Νέων, οι οποίες λειτουργούν παράλληλα και ως εργαστήρια κινηματογραφικής ανάλυσης για παιδιά.

Εκτός από τις ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος θα προβληθούν ακόμη 60 περίπου ταινίες σε αφιερώματα και ειδικές προβολές: