Όπερα Παιδί

Το Μπλε Δάκρυ της Βασίλισσας του Χιονιού

Το τελευταίο μέρος της διασκευής που έκανε για να βασίσει το λιμπρέττο της όπερας «Η Βασίλισσα του Χιονού», η οποία ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή, στην Στέγη Γραμμάτων από 22 έως 30 Δεκεμβρίου, αφιερώνει στο artplay.gr η Σοφιάννα Θεοφάνους:

«Η Βασίλισσα που κάποτε υπήρξε και αυτή νέα και όχι τόσο παγωμένη δεν τους εμπόδισε να φύγουν. Γνώριζε καλά ότι δύο καρδιές που αγαπιούνται δεν μπορούν να χωρίσουν τόσο εύκολα. Έκλεισε την πόρτα του παγωμένου της παλατιού και εκεί πάνω στον κρύο θρόνο της θυμήθηκε μια παλιά ιστορία κι ένα μπλε δάκρυ κύλησε από τα μάτια της σχηματίζοντας μια γραμμή στο μάγουλό της που πάγωσε κι έπεσε στο πάτωμα σπάζοντας σε χίλια κομμάτια..Αλλά δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για αυτό».

Βασίλισσα του Χιονιού _ VSP_4296PSL_p

 

Η Βασίλισσα του Χιονιού αφηγείται την ιστορία δυο φίλων, του Κάη και της Γκρέτας. O Κάη, που είναι καλός στ’ αστεία και στον πολλαπλασιασμό, είναι αχώριστος φίλος με την Γκρέτα, που λατρεύει τα γέλια και τις ιστορίες. Παίζουν, μοιράζονται τις ελπίδες και τα όνειρά τους και η φιλία τους δυναμώνει. Η ευτυχία τους διακόπτεται όταν η τρομερή Βασίλισσα του Χιονιού, που έχει… αλλεργία στην αγάπη, καταφέρνει με ένα μαγικό τέχνασμα να τους χωρίσει: ο Κάη θέλει ξαφνικά να ανακαλύψει νέα μέρη μόνος του σαν άλλος Μάρκο Πόλο και οι περιπέτειες δεν είναι για κορίτσια… Ακολουθεί τη Βασίλισσα του Χιονιού στο κάστρο της, στη μακρινή Λαπωνία. Η Γκρέτα αποφασίζει να αναζητήσει τον αγαπημένο φίλο της, ξεκινώντας ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες, εκπλήξεις, αλλά και συναρπαστικές συναντήσεις. Θα καταφέρει τελικά να βρει τον Κάη και να τον πείσει να γυρίσει πίσω μαζί της;
Το έργο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν αποτέλεσε έμπνευση για κορυφαίους δημιουργούς, όπως ο Jean Renoir, o Robert Lepage και η Cindy Sherman, καθώς φυσικά και για την Disney.

Βασίλισσα του Χιονιού _ VSP_4222PSL_p

Σκηνοθεσία & Πρωτότυπη Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Λιμπρέτο: Σοφιάννα Θεοφάνους
Σκηνικά & Κοστούμια: Kenny MacLellan
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Χορογραφία: Όλγα Σπυράκη
Ειδικές κατασκευές: Βασιλική Κασπίρη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ειρήνη Γκότση, Σόνια Ράπτη
Βοηθός σκηνογράφου: Κωνσταντίνα Περλέγκα (στη Στέγη)
Βοηθός ενορχήστρωσης: Φώτης Παπαντωνίου
Ερμηνεύουν: Αγγελική Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Σπύρος Παπαδάτος, Βασίλης Δημακόπουλος
Αφήγηση: Ανδριάνα Χαλκίδη

Μουσικοί: Μαριλένα Σουρή (πιάνο & μουσική διδασκαλία), Νίκος Μαυρίδης (βιολί), Φώτης Παπαντωνίου (βιόλα), Vilen Karapetyan (κοντραμπάσο), Maxim Mankovskiy (κρουστά), Βάγια Ζεπάτου (μαντολίνο)

Κατασκευή σκηνικού: Παναγιώτης Σπυρόπουλος

Ειδικές κατασκευές – Πατίνες: Κώστας Ματθαίου, Γιώργος Σάρρας

Κατασκευή κοστουμιών: Αθηνά Μακρυγιάννη, Αλεξάνδρα Στρατοπούλου

Φροντιστήριο: Τάκης Βούτος

Οργάνωση-Εκτέλεση Παραγωγής: Τίνα Γιοβάνη

Στις ομαδικές σκηνές συμμετέχει η Όλγα Σπυράκη

Σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

φωτογραφία ιεξωφύλλου : Νίκος Λιβαθινός