Παιδί

Καταστρούπολη στο θέατρο Πόρτα

καταστρούπολη

Με καθοδήγηση ενός παιδιού και μιας γριάς μάγισσας, πέντε ανυποψίαστοι έφηβοι, ο Σάκας, η Γκλίτερ, ο Φράντζας, η Μελανιά και ο Τατουάζ φτιάχνουν την ιστορία της ζωής τους από την αρχή.

Το θεατρικό έργο «Καταστρούπολη», του ηθοποιού, συγγραφέα, κινηματογραφιστή και ζωγράφου Φίλιπ Ρίντλεϊ επέλεξε να μεταφράσει και να παρουσιάσει ανοίγοντας ξανά την Μικρή Πόρτα η Ξένια Καλογεροπούλου. Η παράσταση, βασική χειμερινή παραγωγή του θεάτρου, θα ανέβει σε σκηνοθεσία Μανώλη Μαυροματάκη 24,25, 27 και 30 Ιουνίου, καθώς και 1 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Οι άνθρωποι της Καταστρούπολης δεν μπορούν να θυμηθούν ούτε το όνομά τους . Ένα παιδί που δεν μιλάει και μια γριά μάγισσα ίσως τους βοηθήσουν να σχεδιάσουν από την αρχή μία κοινή, δική τους, νέα ιστορία με νέα ονόματα.

καταστρουπολη2Λίγα λόγια για το έργο
Μες στα χαλάσματα ενός σπιτιού ερειπωμένου, κοιμάται ένα παιδί. Το φεγγαρόφωτο και η μελωδία από ένα μουσικό κουτί, είναι οι μόνοι φύλακες του ύπνου του. Σε λίγο εμφανίζονται, ένας–ένας, κάποιοι άνθρωποι, που δεν θυμούνται απολύτως τίποτα. Ούτε καν τ’ όνομά τους. Μάλλον, έχει συμβεί κάτι κακό, αλλά τι; Θα δώσουν ο ένας στον άλλο καινούρια ονόματα: Σάκα, Γκλίτερ, Φράντζα, Μελανιά και Τατουάζ. Ξυπνάει το παιδί και, ξαφνικά, τους βλέπει όλους μαζεμένους γύρω του. Τρομάζει! Μία παράξενη γριά τους βάζει να του πουν παραμύθια για να το ηρεμήσουν. Όλοι μαζί, θα φτιάξουν ιστορίες από την αρχή. Παράξενες και παιχνιδιάρικες. Που θα τους επιτρέψουν και να θυμηθούν, μα και να προχωρήσουν. Σε κάτι άλλο, πιο καινούριο και σαφώς πιο ανακουφιστικό και ελπιδοφόρο. Μεγάλες ιστορίες! Για μια πόλη που, αυτοί οι ίδιοι, τη βαφτίζουν Καταστρούπολη. Για βασιλιάδες που αγαπούν τον πόλεμο. Αλλά και για άλλους, που αγαπούν τα τριαντάφυλλα, μα δεν μπορούν να τα δουν. Γιατί τους έχουν βγει τα μάτια απ’ το πολύ κλάμα. Και ιστορίες για βασίλισσες που κάνουν συλλογή από κοχύλια. Ή που, για να κρατήσουν δίπλα τους τον γιο τους, φτιάχνουν ολόκληρα παλάτια από χρυσάφι και διαμάντια.
Και ιστορίες φοβερές! Για μάγισσες κακάσχημες που ερωτεύονται παράφορα πρίγκιπες ωραιοπαθείς και ξιπασμένους. Για μαγικούς καθρέφτες και πουλιά σαλταρισμένα. Για μπλε κοράλλια σπάνια, αλλά και για ιπτάμενα, θαλάσσια, γιγαντιαία άλογα. Ωραίες ιστορίες! Για μικρούς και για μεγάλους. Που συγκινούν, διασκεδάζουν και παρηγορούν.

καταστρουποολη3Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αγγλία το 2000, με τον Τζουντ Λω στον ρόλο του Φράντζα και έγινε παράσταση το 2003 στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας με μεγάλη επιτυχία.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση:
Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία: Μανώλης Μαυροματάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Επιμέλεια Κίνησης: Ερμής Μαλκότσης
Μουσική: Sancho 003 (Κώστας Παντέλης και Φώτης Σιώτας)
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Κομμώσεις: Χρόνης Τζήμος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννα Δεληγιάννη

Παίζουν: Θανάσης Δήμου, Άνδρη Θεοδότου, Αριάδνη Καβαλιέρου, Άννα Καλαϊτζίδου, Ξένια Καλογεροπούλου, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Χρήστος Σαπουντζής
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Κική Παπαδοπούλου

Πληροφορίες:
ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ
Μεσογείων 59,
115 26 Αθήνα

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
24 – 25 & 27 – 30 Ιουνίου, 1 Ιουλίου 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό 15 €, Φοιτητικό 10 €, Ανέργων 5 €, ΑμεΑ 5 €