Εικαστικά

Όταν η μόδα συναντά την Τέχνη

DFC

Τα όρια ανάμεσα στην Τέχνη και τον κόσμο της μόδας διερευνά η έκθεση DESTE FASHION COLLECTION: 1 έως 8, η οποία εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, στην Οδό Πειραιώς, στις 25 Ιουνίου.


Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 12 Οκτωβρίου 2014, σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου Μπενάκη, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2014. Η σύμπραξη αυτή αποσκοπεί στην ανάδειξη νέων, ρηξικέλευθων και πρωτότυπων κατευθύνσεων της σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής, στην παρουσίαση νέων καλλιτεχνών και σημαντικών έργων στο ευρύ κοινό αλλά και στη στοιχειοθέτηση πρωτότυπων προτάσεων.

Το deste fashion collection είναι ένα εν εξελίξει πρότζεκτ του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, το οποίο επιχειρεί μια νέα, πολλαπλή συλλεκτική διαδικασία που εξελίσσεται αθροιστικά και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες προτάσεις. Από το 2007 και κάθε χρόνο, ένας καλλιτέχνης (από τον χώρο των εικαστικών τεχνών, της λογοτεχνίας, της αρχιτεκτονικής, του κινηματογράφου κλπ.) καλείται να δημιουργήσει μια πρωτότυπη συλλογή, μια “capsule collection”, επιλέγοντας πέντε κομμάτια από τη διεθνή μόδα της συγκεκριμένης περιόδου και προτείνοντας μια νέα ερμηνεία τους. Από την ερμηνεία αυτή προκύπτει ένα νέο έργο που εστιάζει στις μορφολογικές, αναπαραστατικές, υλικές και κοινωνικές συγγένειες και ανταλλαγές μεταξύ τέχνης και μόδας. Τα αντικείμενα μόδας που επιλέγει ο κάθε καλλιτέχνης για την “κάψουλα”, αλλά και τα έργα τέχνης που δημιουργεί αντλώντας από αυτή, συνθέτουν την κάθε ετήσια συμμετοχή.

DFCΣτο deste fashion collection έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής οι: Michael Amzalag & Mathias Augustyniak (M/M Paris)- 2007, Juergen Teller – 2008, Helmut Lang – 2009, Patrizia Cavalli – 2010, Charles Ray – 2011, Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη – 2012, Diller Scofidio + Renfro – 2013, Μαρία Παπαδημητρίου – 2014.

Η έκθεση με τίτλο DESTE FASHION COLLECTION: 1 έως 8 συγκεντρώνει το υλικό των οκτώ πρώτων ετών στην εξέλιξη του πρότζεκ. Στόχος της είναι να αντιπαραβάλει τα αντικείμενα που επέλεξαν οι καλλιτέχνες από τον χώρο της μόδας με τις πρωτότυπες “αναγνώσεις” τους, καθώς και να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίον συνδέονται ή συνομιλούν μεταξύ τους τα στοιχεία που απαρτίζουν την ευρύτερη “συλλογή”, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βιβλία καλλιτεχνών και δημοσιεύσεις ειδικά για κάθε μία από τις συμμετοχές.

Πρόκειται για μια έκθεση που δεν εστιάζει αποκλειστικά ούτε στην τέχνη ούτε στη μόδα, αλλά μάλλον στις εντάσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους δύο κόσμους, στις συγγένειες που τους συνδέουν ή στην απόσταση που τους χωρίζει, καθώς και στo πρόβλημα κατανόησης της έννοιας του “σύγχρονου” όπως αυτή αναδύεται μέσα από τη σχέση τους.

Η έκθεση κινείται στα όρια μεταξύ τέχνης και μόδας, διαμέσου ενός εκθεσιακού “μηχανισμού” και μιας επιμελητικής πρακτικής η οποία αναδυκνείει συνδέσεις ανάμεσα στα στοιχεία κάθε “κάψουλας”, ενώ ταυτόχρονα επαναπροτείνει διαχωρισμούς, διαφορές και διακριτικά γνωρίσματα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης λειτουργεί και μια παράλληλη διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία διευρύνει την επιμελητική πρόταση μέσω της συλλογικής, αυτοσχεδιαστικής συμμετοχής. Ο συγκεκριμένος διαδικτυακός χώρος είναι συνδεδεμένος με το website του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ ως ένα προσωρινό “microsite” το οποίο θα παρουσιάζεται και στον χώρο της έκθεσης .
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Επιμέλεια και σχεδιασμός έκθεσης: Νάντια Αργυροπούλου, Adam Μ. Bandler, Mark Wasiuta.
Διοργάνωση: Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.