Όπερα

Τριστάνος και Ιζόλδη: Οι πρώτες φωτογραφίες

Το μουσικό γεγονός της χρονιάς, η πρώτη πανελλήνια σκηνική παρουσίαση της όπερας του Βάγκνερ Τριστάνος και Ιζόλδη – του “απόλυτου έργου τέχνης”, έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

στις 21 Ιανουαρίου 2015 και για τέσσερις μόνο παραστάσεις. Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί για την παράσταση της 31ης Ιανουαρίου, ενώ απομένουν λίγα για τις τρεις άλλες παραστάσεις.

Πρόκειται για μια νέα μεγαλειώδη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία για πρώτη φορά στην 75χρονη ιστορία της, θα αναμετρηθεί με το έργο ορόσημο της μουσικής ιστορίας, το οποίο σηματοδότησε την αρχή του ύστερου μουσικού ρομαντισμού.

Την Ορχήστρα και την Χορωδία της ΕΛΣ θα διευθύνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού, Μύρων Μιχαηλίδης, την σκηνοθεσία υπογράφει ο διεθνής Έλληνας της όπερας Γιάννης Κόκκος, ενώ πρωταγωνιστούν Μονωδοί διεθνούς ακτινοβολίας. Στις φωτογραφίες του Στέφανου Κυριακόπουλου οι μονωδοί Τόρστεν Κερλ (Τριστάνος), Αν Πέτερσεν (Ιζόδλη), Καταρίνα Νταλάυμαν (Μπρανγκαίνε), Μίχαελ Φηρ (Κούρβεναλ) και η Χορωδία της ΕΛΣ.

 

+ι_Β+¬+¦+_+_+¦+¦+χ _Α_Β_Ν+-+- +ν_Β+¦_Δ_Ε+υ+_+¬_Ζ +¦+-+¦ +β+__Ν+¬+++__Γ - +Σ+_ +ι+φ_Ε+__Β_Δ+_+__+ν_Ν_Β_Δ_Ε+_+_ +γ+__Β+¬_+γ+-_Ε+-_Β+ψ+_+- +ζ_Ε+-+¬+υ_Ζ+-+-+_ (c) Stefanos-1257

Ο Τριστάνος και Ιζόλδη, είναι ένα έργο πυρετώδους συναισθηματικής φόρτισης, το οποίο με τις καινοτομίες της αρμονίας και τον πλούτο της γραφής του, άλλαξε δια παντός την ιστορία της μουσικής. Η σύνθεση του έργου ολοκληρώθηκε ανάμεσα στο 1857 και το 1859, ενώ η πρεμιέρα του δόθηκε στο Μόναχο το 1865. Ο Βάγκνερ το έγραψε επηρεαζόμενος από το έργο του σπουδαίου φιλοσόφου Άρθουρ Σοπενχάουερ, αλλά και από την έντονα συναισθηματική του σχέση με την Ματθίλδη Βέζεντονκ. Ενδεικτικό της σημασίας του έργου είναι ότι επηρέασε -άμεσα ή έμμεσα-, όχι μόνο σπουδαίους συνθέτες της δυτικής μουσικής, όπως τους Μάλερ, Ρίχαρντ Στράους, Μπρίττεν, Ντεμπυσσύ, Ραβέλ, Στραβίνσκι κ.ά., αλλά και φιλοσόφους όπως ο Νίτσε, λογοτέχνες όπως ο Τόμας Μαν, συμβολιστές ποιητές του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου, αλλά ακόμα και σύγχρονους κινηματογραφιστές όπως ο Λαρς Φον Τρίερ.

Όπως σε όλα τα έργα του Ρίχαρντ Βάγκνερ, το κείμενο είναι του ίδιου και βασίζεται σε μύθο πιθανώς κελτικής προέλευσης. Η πλοκή αφορά τον έρωτα του ιππότη Τριστάνου για την ιρλανδή πριγκίπισσα Ιζόλδη, την οποία φέρνει ως νύφη στο θείο του βασιλιά Μάρκο της Κορνουάλης. Κατά το ταξίδι της επιστροφής στο πλοίο, με αφορμή ένα μαγικό ποτό, Τριστάνος και Ιζόλδη εξομολογούνται τον έρωτά τους. Στην Κορνουάλη, κατά την απουσία του βασιλιά σε κυνήγι, συναντιούνται ερωτικά. Ο Μάρκος τους βρίσκει μαζί και σε συμπλοκή που ακολουθεί ο Τριστάνος τραυματίζεται θανάσιμα. Μεταφέρεται στον πύργο του στη Βρετάνη, όπου παραληρεί. Όταν η Ιζόλδη φτάνει κοντά του είναι πια αργά: ο Τριστάνος ξεψυχά στα χέρια της και εκείνη τον ακολουθεί καθώς οραματίζεται την παντοτινή ένωση μαζί του.

Για πρώτη φορά ελληνικά μουσικά σύνολα -η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής-, υπό τον αρχιμουσικό Μύρωνα Μιχαηλίδη θα ερμηνεύσουν ένα τέτοιο έργο ύψιστων απαιτήσεων, του οποίου η πλαστική ρευστότητα της μορφής το καθιστά ένα από τα πιο δύσκολα του ρεπερτορίου.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, οι οποίοι θεωρούνται από τους πιο απαιτητικούς και δύσκολους του ρεπερτορίου, ερμηνεύουν διεθνώς αναγνωρισμένοι Μονωδοί.

Η νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αποτελεί σημαντικό σταθμό: πρόκειται για την πανελλήνια πρώτη παρουσίαση του Τριστάνου σε πλήρως σκηνοθετημένη μορφή από Έλληνα σκηνοθέτη για πρώτη φορά σε κλειστή αίθουσα και από ελληνικά μουσικά σύνολα υπό τη διεύθυνση Έλληνα αρχιμουσικού.

Συντελεστές

Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης

Σκηνοθεσία – σκηνικά – κοστούμια: Γιάννης Κόκκος

Καλλιτεχνική συνεργάτιδα, δραματουργία: Αν Μπλανκάρ

Σχεδιασμός βιντεοπροβολών: Eρίκ Ντυραντώ

Φωτισμοί: Τζουζέππε Ντι Ιόριο

Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Διανομή

Τριστάνος: Τόρστεν Κερλ

Βασιλιάς Μάρκος: Ράινχαρτ Χάγκεν

Ιζόλδη: Αν Πέτερσεν

Κούρβεναλ: Μίχαελ Φηρ

Μέλοτ: Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος

Μπρανγκαίνε: Καταρίνα Νταλάυμαν

Βοσκός: Νίκος Στεφάνου

Τιμονιέρης: Κωστής Ρασιδάκης

Ναύτης: Αντώνης Κορωναίος

Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ

info

Ρίχαρντ Βάγκνερ

Τριστάνος και Ιζόλδη

21, 28, 31 Ιανουαρίου & 4 Φεβρουαρίου 2015

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Νέα παραγωγή – Πρώτη παρουσίαση από την ΕΛΣ

Ώρα έναρξης: 18.30