Όπερα

Θερμό χειροκρότημα για την πρεμιέρα της Λυρικής

Στο κατάμεστο θέατρο Ολύμπια πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014, η πρώτη πρεμιέρα της νέας σεζόν για την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Πρόκειται για την υπέροχη κωμική όπερα του Β. Α. Μότσαρτ « Έτσι κάνουν όλες», σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη, σκηνοθεσία Ροδούλας Γαϊτάνου, σκηνικά – κοστούμια Γιώργου Σουγλίδη και φωτισμούς Σάιμον Κόρντερ, με ένα εξαιρετικό καστ διακεκριμένων Ελλήνων Μονωδών.

 

+Χ¦Β_Ε_Δ+¦ +¦+-¦Β+_+¬_Ζ+_ +¬¦Β+¬+__Γ - +ε. +ι+-_Α+-+_+-+_+-_Δ+¦¦Β+¬_Ζ, +ε. +ε+-_Β+¦+-_Β+¦¦Β_Ε+_, +Χ+¦. +γ+-_Β+-¦Β+¦+¦+-+_+_+__0406

Το Έτσι κάνουν όλες είναι η τρίτη και τελευταία συνεργασία του Μότσαρτ με τον Λορέντσο ντα Πόντε, μετά τους Γάμους του Φίγκαρο και τον Ντον Τζοβάννι και θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα κωμικά έργα του ρεπερτορίου. Το κείμενο είναι γεμάτο ανατροπές και απρόσμενες καταστάσεις και η υπόθεση του έργου αφορά τη γυναικεία πίστη: Ο έμπειρος κυνικός φιλόσοφος Ντον Αλφόνσο βάζει στοίχημα με τους νεαρούς ερωτευμένους Φερράντο και Γκουλιέλμο πως αν ακολουθήσουν τις υποδείξεις του, θα τους αποδείξει ότι οι αγαπημένες τους Φιορντιλίτζι και Ντοραμπέλλα δεν είναι πιστές. Όχι επειδή οι συγκεκριμένες κοπέλες δεν έχουν σταθερά αισθήματα, αλλά επειδή όλες οι γυναίκες είναι άπιστες.

Η σκηνοθέτρια Ροδούλα Γαϊτάνου, τοποθέτησε την δράση του έργου στην Ευρώπη του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα στην άνοιξη της βιομηχανικής επανάστασης και των φροϋδικών θεωριών. Με συμμάχους τον Γιώργο Σουγλίδη στα υπέροχα σκηνικά και κοστούμια και τον Σάιμον Κόρντερ στους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, έστησε στην σκηνή του Ολύμπια ένα μεγαλοαστικό “cabinet of curiosities” – μια ιδιωτική συλλογή, πρόγονο ενός ιδιοσυγκρασιακού μουσείου -, ένα ιδανικό σκηνικό περιβάλλον υψηλής αισθητικής για να λάβει χώρα το πείραμα του Ντον Αλφόνσο, το οποίο για μια ακόμη φορά θα καταδείξει τη ροπή της ανθρώπινης φύσης προς την απιστία.

 

+Χ¦Β_Ε_Δ+¦ +¦+-¦Β+_+¬_Ζ+_ +¬¦Β+¬+__Γ - +Σ. +γ+¬_Β_Κ+_+-+¦¦Β+¬_Γ, +π_Β. +μ_Ε+-+-_Α+¬¦Β+¦+¬+__Γ, +Φ. +μ+¬_Ζ¦Β_Β+-_Α+__Γ_1118

Οι διακεκριμένοι πρωταγωνιστές έκλεψαν τις εντυπώσεις με τις εμηνείες τους: η Μυρτώ Παπαθανασίου ως Φιορντιλίτζι, η Ειρήνη Καράγιαννη ως Ντοραμπέλλα, ο Διονύσης Σούρμπης ως Γλουλιέλμο, ο Αντώνης Κορωναίος ως Φερράντο, η Μυρσίνη Μαργαρίτη ως Ντεσπίνα και ο Χριστόφορος Σταμπόγλης στον ρόλο του Ντον Αλφόνσο εισέπραξαν θερμότατο χειροκρότημα για την σκηνική τους παρουσία και την φωνητική τους απόδοση. Ο Μίλτος Λογιάδης διεύθυνε την Ορχήστρα και την Χορωδία της ΕΛΣ με ρυθμό και ένταση, ενώ και τα δύο σύνολα της ΕΛΣ σημείωσαν εξαιρετική απόδοση. Επόμενες παραστάσεις: 31 Οκτωβρίου & 1, 2, 8, 9 Νοεμβρίου 2014.

Φωτογραφίες: ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ