Όπερα

Η Όπερα συναντά τη Μόδα στο Ωδείο Αθηνών

Το καθιερωμένο, πλέον, ετήσιο ραντεβού της όπερας και της μόδας επιστρέφει την Πέμπτη 21 Μαΐου, στο Ωδείο Αθηνών, στην Ρηγίλλης, στο κέντρο της Αθήνας. Ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης είναι «Το Όνειρο -Il sogno-»,

μια θεματική που συναντούμε συχνά στις κορυφαίες όπερες του ρεπερτορίου, αλλά ταυτόχρονα και μια διάσταση που αναμφισβήτητα έχει το προσωπικό στίγμα της σχεδιάστριας Λουκίας, η οποία είναι η φετινή προσκεκλημένη από τον χώρο της μόδας.

Ο μέχρι πρότινος εκθεσιακός χώρος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο ιστορικό Ωδείο Αθηνών, το κτίριο σύμβολο του ελληνικού μοντερνισμού του Ιωάννη Δεσποτόπουλου, θα φιλοξενήσει τη νέα συνάντηση των δύο γοητευτικών κόσμων. Καλεσμένη είναι η μεγάλη κυρία της ελληνικής μόδας, η Λουκία η οποία εμπνέεται από άριες και αποσπάσματα των Ντβόρζακ, Μπερλιόζ, Μασνέ, Ραχμάνινοφ, Λέχαρ, Όφενμπαχ, Πουτσίνι, Ντονιτσέτι κ.ά και αποτυπώνει την προσωπική της σφραγίδα στην βραδιά.

il sogno: Τάσος Αποστόλου, Μυρσίνη Μαργαρίτη. credit φωτογραφίας Αχιλλέας Χαρίτος

il sogno: Τάσος Αποστόλου, Μυρσίνη Μαργαρίτη. credit φωτογραφίας Αχιλλέας Χαρίτος

Στο πιάνο και στη μουσική επιμέλεια της βραδιάς ο Δημήτρης Γιάκας, ενώ τη σκηνοθεσία και την κίνηση υπογράφει ο πολυτάλαντος Κωνσταντίνος Ρήγος. Πρωταγωνιστούν οι μονωδοί της ΕΛΣ Βασιλική Καραγιάννη (σοπράνο), Μαρία Κόκκα (σοπράνο), Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Άρτεμις Μπόγρη (μέτζο σοπράνο), Νίκος Στεφάνου (τενόρος) και Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος). Συμπράττουν επίσης Χορευτές του Μπαλέτου αλλά και σπουδαστές της Σχολής Χορού της ΕΛΣ.

Ο γνωστός make-up artist Αχιλλέας Χαρίτος επιμελείται τις αναπάντεχες μεταμορφώσεις των πρωταγωνιστών, ενώ στο εικαστικό αποτέλεσμα δίνει το προσωπικό του στίγμα και ο hair stylist Σταμάτης Καραΐσκος, σε συνεργασία με το Τμήμα Μακιγιάζ, κομμώσεων και περουκών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Όπερα και Μόδα με μια ματιά

Το project «Όπερα και Μόδα» βασίζεται σε μια ιδέα της δημοσιογράφου Ίσμας Τουλάτου η οποία έχει και την γενική επιμέλεια, ενώ η υλοποίησή του από την Εθνική Λυρική Σκηνή εγγυάται την διαφύλαξη του υβριδικού και πειραματικού χαρακτήρα του. Συγκεκριμένα, επιχειρεί να συνδυάσει το Λυρικό Θέατρο με την Υψηλή Ραπτική με τρόπο ισότιμο και δημιουργικό προχωρώντας πέρα από τα προφανή, προκειμένου να υπογραμμίσει τον σύγχρονο χαρακτήρα και τις πολλές δυνατότητες σύγκλισης των δύο κόσμων. Μέσα από το δρώμενο, επιχειρείται να καταδειχθεί περαιτέρω ο «συνολικός» (total), σύγχρονος και διαχρονικός χαρακτήρας της Όπερας και οι πολλές, άγνωστες, ίσως, ακόμη, δυνατότητες προσέγγισης με άλλους χώρους έτσι ώστε να ανοιχτεί σε νέα πεδία και να προσελκύσει νέο, αντίστοιχα, κοινό, χωρίς «εκπτώσεις» στο αισθητικό επίπεδο.

Το project γεννήθηκε επάνω στη βάση της ολοένα μεγαλύτερης σύγκλισης των δύο κόσμων τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες. Το γεγονός ότι, ο ένας μετά τον άλλο, οι κορυφαίοι σχεδιαστές (Αρμάνι, Μισόνι, Γκαλιάνο, Πράντα, Λάγκερφελντ, Ουνγκαρό, Αλάια κ.λπ.) γοητεύονται από την θεατρικότερη από όλες τις τέχνες υπογράφοντας τα κοστούμια μερικών από τις πλέον αναμενόμενες παραστάσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου (Σκάλα του Μιλάνου, Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου κ.ά) είναι μία μόνο, η πιο προφανής, ίσως, παράμετρος. Από την άλλη, η Μόδα προσεγγίζει όλο και περισσότερο την θεατρική και σκηνική πράξη, αφού τα τελευταία χρόνια μετακινείται όλο και περισσότερο προς το «σόου» από πλευράς παρουσίασης (αντί της κλασικής πασαρέλας) και προς το «κοστούμι» από πλευράς έμπνευσης (αφήνοντας πίσω το δόγμα «κανονικά ρούχα και κανονικές γυναίκες»). Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η πάλαι ποτέ άποψη των ακαδημαϊκών κύκλων ότι η Μόδα είναι πολύ «ασήμαντη» για να αποτελέσει θέμα σοβαρής εξέτασης έχει αλλάξει άρδην, η δραματική διαφοροποίηση του τοπίου είναι φανερή. Και όχι μόνο αυτό: καθώς στην εποχή μας η πρόσβαση στο παρασκήνιο της Μόδας είναι πιο εύκολη από ποτέ, ολοένα και περισσότεροι συμφωνούν με την αναγκαιότητα να «αναβαπτιστεί» στην Τέχνη προκειμένου να ανακτήσει το μυστήριο και τη λάμψη της…

Το πρώτο δρώμενο, με τίτλο «La Follia», έγινε τον Απρίλιο του 2013 στις σκάλες του θεάτρου «Ολύμπια», έναν χώρο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, με την συμμετοχή του σχεδιαστή Δημήτρη Ντάσιου, μικρού μουσικού συνόλου, μονωδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και μελών του μπαλέτου. Ακολούθησε ένα ακόμη δρώμενο («La passione») τον Νοέμβριο του 2013 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Banquet) σε πιο διευρυμένη μορφή: συμμετείχαν πέντε Έλληνες σχεδιαστές Μόδας (Bασίλης Ζούλιας, Ιωάννα Κουρμπέλα, Mi-Ro, Konstantinos Melis by Laskos και Ορσαλία Παρθένη), μικρό μουσικό σύνολο, μονωδοί της ΕΛΣ και σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ. Το συγκεκριμένο event αποτέλεσε συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη για τον εορτασμό των 25 χρόνων της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού Marie Claire.

Συντελεστές

Ιδέα-σύλληψη Ίσμα Τουλάτου,

Σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Ρήγος

Special Guest Λουκία

Μουσική επιμέλεια – πιάνο Δημήτρης Γιάκας

Ερμηνεύουν: Βασιλική Καραγιάννη, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Μαρία Κόκκα, Άρτεμις Μπόγρη, Νίκος Στεφάνου, Τάσος Αποστόλου

Βιολί: Παναγιώτης Τζιώτης

Συμμετέχουν: Mέλη του Μπαλέτου & σπουδαστές της Σχολής Χορού της ΕΛΣ

info

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Ωδείο Αθηνών

Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19

Ώρα έναρξης 21.00

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται μια ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης στην είσοδο του Ωδείου Αθηνών. Παράλληλα θα υπάρχει και ζωντανή μετάδοση της βραδιάς, στον προαύλιο χώρο του Ωδείου.