Εικαστικά Έκθεση

Σε Κάσελ και Αθήνα το 2017 η documenta14

Η πραγματοποίηση της documenta14, της μεγάλης διεθνούς έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης, το 2017 στις πόλεις του Κάσελ και της Αθήνας, ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος του Κάσελ κ. Bertram Hilgen και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta14, κ. Adam Szymczyk, παρουσίασαν τη σημασία της ξεχωριστής αυτής συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων, καθώς για πρώτη φορά στα εξήντα χρόνια πορείας της documenta, η γερμανική πόλη του Κάσελ, το 2017, θα μοιραστεί τη φιλοξενία της με μία δεύτερη πόλη: την Αθήνα.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14, κ. Adam Szymczyk σημείωσε ότι «η documenta 14 δεν έρχεται ουρανοκατέβατη στην Αθήνα, ούτε κάποιος τη φέρνει στην πόλη. Έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε εδώ στην Αθήνα εδώ και περίπου ένα χρόνο και θα συνεχίσουμε για τα δύο επόμενα χρόνια. Και όπως όλα τα πράγματα που μεγαλώνουν, έτσι και αυτό μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές. Για τη documenta 14 αποφασίσαμε να «παραιτηθούμε» από το προνόμια της φιλοξενίας από το Κάσελ και να αναζητήσουμε τη φιλοξενία και στην Αθήνα».

«Κάσελ και Αθήνα, δύο ευρωπαϊκές πόλεις έρχονται μπροστά σε μια πολύ σημαντική ευκαιρία πολιτιστικής συνεργασίας» τόνισε ο κ. Γιώργος Καμίνης, υπογραμμίζοντας ότι «η σύμπραξη πάνω στην ισότιμη φιλοξενία αποτελεί μια πρόκληση πολιτισμού που κινητοποιεί την πόλη, τον δήμο και τους κατοίκους της Αθήνας, την Κοινωνία των Πολιτών και βεβαίως τους πολιτιστικούς φορείς της ελληνικής πρωτεύουσας».

Αναφερόμενος στο στοίχημα της Αθήνας με την διεξαγωγή της documenta14, ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι «η πόλη έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να δείξει ότι μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η πολιτιστική της έκφραση και δημιουργικότητα παραμένει πλούσια, σταθερά συντονισμένη στις τάσεις και προδιαγραφές της διεθνούς καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, χωρίς να αποποιείται την δική της παράδοση και ιστορία».

Ο δήμαρχος του Κάσελ, κ. Bertram Hilgen υπογράμμισε ότι «η ιδέα του καλλιτεχνικού διευθυντή της documenta14, κ. Adam Szymczyk, να επιλέξει την Αθήνα για τη documenta14 προσφέρει την ευκαιρία να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης, μεταξύ των πολιτών των δύο πόλεων, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όχι μόνο κατά τη διάρκειά της, αλλά εξίσου πριν και μετά την ολοκλήρωσή της».

Κατά τη συνέντευξη τύπου, στην οποία ήταν παρούσα και η διευθύνουσα σύμβουλος της documenta κυρία Annette Kulenkampff, ο δήμαρχος Αθηναίων δεσμεύτηκε ότι η δημοτική αρχή θα πράξει το καλύτερο δυνατόν για μια άρτια συνεργασία. Αξιοποιώντας μέσα, δομές, κτίρια, βιβλιοθήκες, αρχεία, φορείς, την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας και την Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων».

Τι είναι η documenta

Η εικαστική έκθεση documenta διοργανώνεται κάθε πέντε χρόνια στο Κάσελ από το 1955. Στις προηγούμενες δεκατρείς documenta η πόλη φιλοξένησε πολλούς καλλιτέχνες και ανθρώπους του πολιτισμού από ολόκληρο τον κόσμο. Όμως, μετά από τόσα χρόνια αδιατάρακτης λειτουργίας, προέκυψε η ιδέα να αμφισβητηθεί, έστω και προσωρινά, ο ρόλος του μόνιμου οικοδεσπότη, καθώς αυτός ο ρόλος -με όλα τα προνόμια που συνεπάγεται- μοιάζει να μην μπορεί να βρει έρεισμα στο σημερινό πολιτισμικό περιβάλλον. Με αυτό το σκεπτικό, και υπό τον τίτλο «Μαθαίνοντας από την Αθήνα», ο Szymczyk επέλεξε τη διπλή δομή, που αποφασίστηκε για την documenta 14. Το 2017 η documenta 14 θα διοργανωθεί και σε δεύτερο σημείο -την Αθήνα ως εργαστήριο σύγχρονων ιδεών- καθιστώντας το Κάσελ και την ελληνική πρωτεύουσα ισότιμους τόπους φιλοξενίας της έκθεσης.

Τα εγκαίνια της documenta 14 στην Αθήνα έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2017, ενώ μετά από δύο μήνες, στις 10 Ιουνίου, θα γίνουν τα εγκαίνια και στο Κάσελ. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει ένας μήνας κατά τον οποίο η έκθεση θα διεξάγεται παράλληλα και στα δύο σημεία. Επιπλέον, παρόλο που κάθε σκέλος της έκθεσης θα διαμορφωθεί αυτόνομα, θα αλληλοεπηρεάζονται ως προς το περιεχόμενο, και θα φιλοξενηθούν σε επιλεγμένους χώρους στην Αθήνα και στο Κάσελ.

* Η φωτογραφία προέρχεται από την σελίδα της documenta στο fb