Μουσική Όπερα Παιδί Χορός

Οι Καρμενσίτας στο Ολύμπια

Η νέα παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για παιδιά, έρχεται στις 22 Νοεμβρίου στο Θέατρο Ολύμπια, με τον τίτλο Καρμενσίτας! Πρόκειται για μια πρωτότυπη παραγωγή, σε ιδέα της Α’ Χορεύτριας του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρίας Κουσουνή

η οποία συνδυάζει την όπερα και το μπαλέτο και βασίζεται στην μουσική της Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ.

Οι Καρμενσίτας είναι μια παράσταση για τη χαρά τη ζωής, το σύντομο του βίου και την ανάγκη να επενδύουμε στις αξίες που μας φέρνουν κοντά: τη φιλία, την αγάπη, την αλληλεγγύη. Διαδραματίζεται ένα κυριακάτικο πρωινό σε ένα πάρκο, όπου μια παρέα παιδιών, ένα τάγμα προσκόπων και ηλικιωμένοι επισκέπτες συναντώνται και μοιράζονται τη χαρά της ζωής.
Πρόκειται για ένα έργο που επιχειρεί, με κύριο μέσο τη βιωματική τέχνη του χορού, να μεταδώσει μία εμπειρία ζωής στους νεαρούς θεατές του. Απευθύνεται σε ηλικίες που ξεκινούν από την προσχολική ηλικία και μπορούν να φτάσουν ως και τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Αν και βασίζεται κατά κύριο λόγο στο χορό, το τραγούδι και ο λόγος θα χρησιμοποιηθούν για να κάνουν την αφήγηση εύληπτη και για τον λιγότερο εξοικειωμένο με το λεξιλόγιο του χορού θεατή. Με όχημα τη διάσημη μουσική που έγραψε ο Ζωρζ Μπιζέ για την Κάρμεν, οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ και διακεκριμένοι μονωδοί θα μας ταξιδέψουν στον κόσμο της αθωότητας, μέσα από μια πολύχρωμη, αστεία αλλά και συγκινητική παράσταση. Η χορογραφία της Μαρίας Κουσουνή βασίζεται στις τεχνοτροπίες του μπαλέτου, ενσωματώνοντας παράλληλα και το σύγχρονο χορευτικό λεξιλόγιο, σε μια παράσταση γεμάτη από την ενέργεια των παιδιών.

Καρμενσίτας - φώτο από πρόβα του Βασίλη Μακρή 3

Η Α’ Χορεύτρια του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρία Κουσουνή, η οποία είχε την ιδέα για την παράσταση αυτή και υπογράφει την χορογραφία, σημειώνει: “Η χορογραφία μου είναι ένας συνδυασμός σύγχρονου και κλασικού χορού, αποκωδικοποιημένος σε ένα κινησιολογικό λεξιλόγιο αναγνωρίσιμο από τα παιδιά. Ήθελα να υπάρχει ένας νέος κινησιολογικός κώδικας επικοινωνίας, άμεσος και αναγνωρίσιμος από όλους που θα παρακολουθήσουν τους Καρμενσίτας. Να δημιουργηθεί κάτι καινούριο, διαφορετικό από αυτά που συνήθως βλέπουμε στις παραστάσεις που απευθύνονται σε παιδιά. Να είναι πιο κοντά στη φύση τους. Για τους χορευτές αρχικά έμοιαζε περίεργο να επεξεργαστούν τέτοιες πληροφορίες, επειδή γι’ αυτούς ήταν καινούρια εμπειρία. Χρειάζεται σωστές δόσεις κλασικού, σύγχρονου χορού, προσωπική αποκωδικοποίηση και μέτρο. Πιο πολύ από όλα όμως χρειάζεται να μπεις μέσα στη ψυχολογία των ρόλων. Είτε αυτοί αφορούν τα παιδιά, τους προσκόπους, είτε την τρίτη ηλικία. Πρέπει να αντλήσεις στο έπακρο τον ενθουσιασμό σου, την τεχνική σου και την αντοχή σου. Δεν είναι εύκολο μπαλέτο για τους χορευτές, διότι είναι πολυδιάστατο. Σκοπός ήταν να δημιουργήσω ένα ρεαλιστικό-φανταστικό έργο που είτε βρίσκεσαι μέσα σε αυτό είτε έξω από αυτό ως παρατηρητής, να βλέπεις τη ζωή όπως τότε που ήμασταν παιδιά. Αληθινά, πραγματικά, γεμάτοι ενθουσιασμό”.

Καρμενσίτας - φώτο από πρόβα του Βασίλη Μακρή 2

Για τη δημιουργία της παράστασης συνεργάστηκε μια πολυμελής ομάδα διακεκριμένων συντελεστών. Την μουσική διεύθυνση μοιράζονται οι Χρύσανθος Αλισάφης, Ραφαήλ Πυλαρινός, Γιώργος Παπαδόπουλος, ενώ την ενορχήστρωση και την διασκευή της μουσικής του Μπιζέ ανέλαβε ο Γιάννης Μπελώνης. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Αλέξανδρου Ευκλείδη και οι στίχοι των τραγουδιών της Αιμιλίας Βασιλακάκη. Τα σκηνικά υπογράφει ο Γιάννης Κατρανίτσας, τα κοστούμια η Τότα Πρίτσα και τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ. Συμμετέχουν η Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής, οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι, το Corps de Ballet και Μονωδοί της ΕΛΣ. Στις παραστάσεις του Σαββάτου και Κυριακής συμμετέχει η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, υπό τη διεύθυνση της Μάτας Κατσούλη, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.
Από τις 22 Νοεμβρίου 2015 και για 32 παραστάσεις έως τις 24 Απριλίου 2016

Ώρα έναρξης 11.00 (στις 30/01, ώρα έναρξης 20.00)

Μουσική διεύθυνση Χρύσανθος Αλισάφης – Ραφαήλ Πυλαρινός – Γιώργος Παπαδόπουλος
Χορογραφία Μαρία Κουσουνή
Ενορχήστρωση – Διασκευή Γιάννης Μπελώνης
Σκηνοθετική επιμέλεια Αλέξανδρος Ευκλείδης / Ποιητικό κείμενο Αιμιλία Βασιλακάκη
Σκηνικά Γιάννης Κατρανίτσας / Κοστούμια Τότα Πρίτσα
Φωτισμοί Ελευθερία Ντεκώ / Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας Μάτα Κατσούλη

Χορευτές
Κάρμεν Αιμιλία Γάσπαρη, Ευρυδίκη Ισαακίδου, Νατάσα Σιούτα, Αλίνα Στεργιανού
Χοσέ Ντανίλο Ζέκα, Βαγγέλης Μπίκος, Ίγκορ Σιάτζκο
Δον Όμπρε Γιώργος Βαρβαριώτης, Ντανίλο Ζέκα, Βαγγέλης Μπίκος, Στράτος Παπανούσης, Ίγκορ Σιάτζκο
Χόρχε Αγάπιος Αγαπιάδης, Αντώνης Κορούτης, Πόπη Σακελλαροπούλου, Μήτση Στεργιανού
Χουρχίτα Ελεάνα Ανδρεούδη, Μάνια Καραβασίλη, Δήμητρα Λαούδη, Γεωργία Τρίτση
Εσπαντρίγιο Στέλιος Κατωπόδης, Έκτορ Μπολάνο, Μάικλ Ντούλαν
Σενιόρ Κανέν Βιορέλ Μπερίντε, Μπλέντι Λατίφι, Γιάννης Μπενέτος
Παιδιά Ελένη Κλάδου, Κόμη Κλουκίνα, Μάγδα Κούκου-Φέρρα, Μαργαρίτα Κώστογλου, Βίκυ Τσιρογιάννη, Αδιάδνη Φιλιππάκη, Στέλιος Κατωπόδης, Μπλέντι Λατίφι, Μάικλ Μτούλαν, Πέτρος Κουρουπάκης, Ιλίρ Σίπρι
Γιαγιάδες / Παππούδες Αθηνά Βρούβα, Κατερίνα Κήκου, Μάγδα Κούκου-Φέρρα, Δέσποινα Μπισμπίκη, Βερόνικα Παπαδημητρίου, Φώτης Διαμαντόπουλος, Ευάγγελος Λαφάρας, Θανάσης Σολωμός, Δημήτρης Φέρρας
Πρόσκοποι Άννα Φράγκου, Κλεοπάτρα Ανερούσου, Όλγα Ζουρμπινά, Μάγδα Λαγογιάννη, Ελευθερία Στάμου, Γιάννης Μπενέτος, Μιχάλης Παππάς, Νίκος Μοσχής, Εσμεράλντο Μπίτρο, Έλτον Ντιμρότσι
Χαβανέζες Ελένη Κλάδου, Μαργαρίτα Κώστογλου, Μάγδα Λαγογιάννη, Ελευθερία Στάμου

Μονωδοί
Καρμέλα Κατερίνα Ρούσσου, Λυδία Αγγελοπούλου, Διαμάντη Κριτσωτάκη
Μικαέλα Γεωργία Ηλιοπούλου, Τζίνα Φωτεινοπούλου, Έλενα Κελεσίδη
Φύλακας του πάρκου Δημήτρης Πακσόγλου, Νίκος Στεφάνου, Δημήτρης Σιγαλός
Παντοπώλης Γιάννης Σελητσανιώτης, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Διονύσης Τσαντίνης
Οδοκαθαριστής Μιχάλης Κατσούλης – Αλέξανδρος Λούτας

Με την Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής, τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους, το Corps de ballet και Μονωδούς της ΕΛΣ.
Στις παραστάσεις Σαββάτου και Κυριακής συμμετέχει η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.

Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής
22, 24, 25 Νοεμβρίου & 20, 29 Δεκεμβρίου 2015,
9, 10, 12, 15, 17, 19, 21, 24, 26, 30, 31 Ιανουαρίου 2016,
7, 14, 16, 17, 21, 25, 28 Φεβρουαρίου 2016,
5, 7, 8, 13, 14, 15, 17, 21, 24 Απριλίου 2016
Ώρα έναρξης 11.00 (στις 30/01, ώρα έναρξης 20.00)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ €8, €12, €15, €20

Περιορισμένης ορατότητας €5, €8, €10

Στη βραδινή παράσταση της παραγωγής, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016, θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους, στην τιμή των €5.
Προπώληση εισιτηρίων
Ταμεία Θεάτρου Ολύμπια, Ακαδημίας 59, Αθήνα
Τρίτη – Κυριακή 09.00-21.00 & Δευτέρα 09.00-16.00
Τηλ. Κέντρο 2103662100 / Ομαδικά εισιτήρια – σχολεία 2103711342
Ηλεκτρονική προπώληση www.nationalopera.gr