Φεστιβάλ Χορός

Κατερίνα Κασιούμη: “Ο χορός δεν απευθύνεται στην τελειότητα”

Μια σειρά από ατυχή γεγονότα, που ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με ψυχραιμία και ετοιμότητα, χωρίς να διασαλευτεί η τάξη και να κλονιστεί η ευθυμία και η επισημότητα της βραδιάς, σηματοδότησαν την έναρξη του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, την Παρασκευή 15 Ιουλίου, που υπήρξε επεισοδιακή, αλλά εξίσου εντυπωσιακή.

Λίγο πριν οι τελευταίοι θεατές μπουν στο Μέγαρο Χορού και ενώ αρκετοί είχαν ήδη καθίσει στις θέσεις τους, ένα τηλεφώνημα για βόμβα στις δέκα το βράδυ και η ειδική ομάδα ανίχνευσης με το εκπαιδευμένο λυκόσκυλο που έψαξε εξονυχιστικά χωρίς να βρει το παραμικρό, καθυστέρησε περίπου κατά μισή ώρα την πρεμιέρα της παράστασης «Links» του Αντώνη Φωνιαδάκη με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το “κακό μάτι” συμπληρώθηκε με τη λιποθυμία μίας εκ των χορευτριών πριν από την παράσταση και τον τραυματισμό τής πρώτης χορεύτριας του μπαλέτου Μαρίας Κουσουνή κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους, η οποία, ωστόσο, με τη φυσιοθεραπευτική αγωγή που δέχθηκε, χόρεψε και εντυπωσίασε το κοινό την επόμενη βραδιά.

Παρόντες, εκτός της καλλιτεχνικής διευθύντριας Κατερίνας Κασιούμη, που χαιρόταν αλλά και αγωνιούσε για το αποτέλεσμα της πρώτης βραδιάς, ο διεθνής χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης, νέος διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, που παρακολουθούσε με στοργή τους χορευτές από τη θέση της πλατείας μαζί με τον Τάσο Σωφρονίου, δημιουργό των κοστουμιών της παράστασης. Ανάμεσα στους θεατές ήταν η πρώην καλλιτεχνική διευθύντρια Βίκυ Μαραγκοπούλου, που παρακολούθησε διακριτικά από το μέσον της πλατείας, αλλά και υπουργοί όπως ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Μαρία Βλαζάκη, γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, οι βουλευτές Πέτρος Κωνσταντινέας και Γιώτα Κοζομπόλη, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Λυρικής Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος, ο Μύρων Μιχαηλίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής κ.ά. Άνθρωποι του δήμου φρόντιζαν διακριτικά για την τάξη και την οργάνωση, προσέχοντας και παρακολουθώντας την ομαλή διαδικασία, ανάμεσά τους οι κυρίες Βούλα Λαδά, Ελένη Κουτσομανιώτη, Σοφία Μποτσέα.

Η δεύτερη μέρα περιλάμβανε στο Μέγαρο Χορού τις παραστάσεις «10.000 Litres» της Ευαγγελίας Κολύρα και «Me οn Τop» της Άρτεμις Λαμπίρη που καταχειροκροτήθηκαν.

“Στον χορό χορεύει ψυχή και μυαλό”

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Κασιούμη, που διευθύνει και τη Σχολή Χορού του δήμου, με θαυμαστά αποτελέσματα, όπως καταδεικνύουν οι απόφοιτοι επαγγελματίες, στήριξε το φετινό πρόγραμμα που οργάνωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω της παραίτησης Μαραγκοπούλου, σε νέους χορογράφους και χορευτές που ήδη έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στην ελληνική και διεθνή σκηνή. Μιλά για όλους με περηφάνια και συγκίνηση και στέκεται στους Κοντούγο από την Αγγλία, που, όπως λέει, “Έχουν καταφέρει να έχουν στο δυναμικό τους χορευτές με και χωρίς αναπηρία και χορογράφους που εξωτερικεύουν όλη τη δεξιοτεχνία τους. Η αναπηρία ενυπάρχει εν δυνάμει μέσα σε όλους μας” και προσθέτει πως “Ο χορός αυτό που καταφέρνει είναι να κάνει να χορεύει η ψυχή και το μυαλό. Δεν απευθύνεται στην τελειότητα, συνομιλεί με τη ζωή, αποκτώντας έτσι οικουμενική διάσταση”.

Το φεστιβάλ, εκτός από τις παραστάσεις, περιλαμβάνει και παράλληλες διοργανώσεις με ελεύθερη είσοδο, όπως αυτές που συμβαίνουν μέσα σε λεωφορεία της γραμμής 1, που περιλαμβάνουν αφηγήσεις παραμυθιών, μουσικές και χορευτικές ιστορίες.

Μάνια Ζούση

Πηγή: Αυγή