performance Θέατρο

Η Δανάη Θεοδωρίδου ανάμεσα γης και διαστήματος

Τη συνάντηση μιας μικρής ομάδας είκοσι ανθρώπων, ηθοποιών και κοινού, γύρω από ένα τραπέζι στρωμένο με γλυκά και ποτά, όπου με χιουμοριστική και κριτική διάθεση, δύο γυμνοί κάτοικοι της γης, ένας άντρας και μια γυναίκα, επιχειρούν να εισάγουν τους καλεσμένους τους στις βασικές αρχές της ζωής στον πλανήτη μας (τον τρόπο που τρώμε, πίνουμε, περπατάμε, σχετιζόμαστε κτλ.) σαν αυτές να τους ήταν εντελώς άγνωστες,αφηγείται η performance της Δανάης Θεοδωρίδου «One Small Step for a Man: Hello, Goodbye», που παρουσιάζεται 21, 22 και 23 Ιουλίου στη Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

OSSFAM 3

Η σκηνοθέτις χρησιμοποιώντας στοιχεία του σχετικά κοντινού μας παρελθόντος, από τη δεκαετία του 1970, διερευνά τον τρόπο ζωής του ανθρώπου, αναδεικνύει συνήθειες και συμπεριφορές, και έμμεσα σχολιάζοντας, αναζητά εναλλακτικούς τρόπους ύπαρξης για το παρόν και το μέλλον.

Σημειώνει η ίδια : Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 η ανθρωπότητα στέλνει μία σειρά διαστημικών σκαφών στο διάστημα (Pioneer Plaques, Voyager Golden Record) με μηνύματα από τη Γη, σε περίπτωση που βρεθούν από εξωγήινα όντα. Τα μηνύματα αυτά είναι η εικόνα ενός γυμνού άνδρα και μιας γυναίκας, χαιρετισμοί σε διάφορες γλώσσες, η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, εικόνες, ήχοι και μουσική από τον πλανήτη μας κλπ. Το One Small Step for a Man: Hello, Goodbye επιχειρεί να επαναλάβει αυτή τη χειρονομία με το δικό του τρόπο, υπογραμμίζοντας τη λογική και το παράλογο αυτής. Ξεκινώντας από το παραπάνω αρχείο και τις συγκεκριμένες μορφές (της δυτικής) γνώσης που αυτό προτείνει, η παράσταση δημιουργεί ένα παρόμοιο είδος (ζωντανού) αρχείου που προσφέρεται ως δείγμα της ζωής μας στη Γη. Στόχος είναι η δημιουργία ενός αισθήματος αποξένωσης προς οτιδήποτε θεωρείται δεδομένο, ικανού να ανοίξει χώρο να φανταστούμε εκ νέου τη ζωή στον πλανήτη μας και να σκεφτούμε εναλλακτικούς τρόπους ύπαρξης σ’ αυτόν για το παρόν και το μέλλον μας.

 

Η παράσταση φιλοξενήθηκε στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης 2 και 3 Μαρτίου 2016.

Η Δανάη Θεοδωρίδου είναι σκηνοθέτις και ερευνήτρια του σύγχρονου θεάτρου, χορού και περφόρμανς που ζει στις Βρυξέλλες. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στη σύγχρονη δραματουργία στο Roehampton University (Λονδίνο) και είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Groningen (Ολλανδία). Διδάσκει επίσης σε διάφορα άλλα πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές θεάτρου και χορού (PARTS, ArtEZ κ.α.), δημοσιεύει διεθνώς και παρουσιάζει την καλλιτεχνική και ερευνητική δουλειά της σε διάφορους φορείς στην Ευρώπη. Είναι συνδημιουργός του τριετούς ερευνητικού προγράμματος Dramaturgy at Work. Περισσότερες πληροφορίες: www.danaetheodoridou.com

OSSFAM 4

Η παράσταση γίνεται στα αγγλικά χωρίς μετάφραση και έχει περιορισμένη χωρητικότητα (20 ατόμα/παράσταση).
Η παράσταση περιέχει σκηνή τριών λεπτών στο σκοτάδι.
Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους έως 18 ετών.

Συντελεστές:
Ιδέα, Σκηνοθεσία: Δανάη Θεοδωρίδου
Παίζουν: Μάνος Βαβαδάκης, Κατερίνα Ζησούδη

Συμπαραγωγή: workspacebrussels (Βέλγιο)
Με την υποστήριξη των: BUDA, Bains Connective και wpZimmer (Βέλγιο), PACT Zollverein (Γερμανία), Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Ελλάδα)
Φωτογραφίες: Y.Onisiforou

photo εξωφύλλου: T.Toygarlar