Φεστιβάλ Χορός

Πρεμιέρα για το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Την Παρασκευή 15 Ιουλίου σηκώνει αυλαία το 22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο Μέγαρο Χορού της πόλης με το Links σε τρία μέρη του Αντώνη Φωνιαδάκη από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει 11 παραστάσεις από 8 διεθνείς και ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού και 18 παράλληλες διοργανώσεις. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται  στα 15€ και & 12€ με είσοδο  ελεύθερη στις παράλληλες εκδηλώσεις εκτός από το Gala  Όπερας στις 26/7 .  Η είσοδος είναι ελεύθερη και στην παράσταση Drops of Peace.

Η φετινή διοργάνωση προβάλλει και υποστηρίζει ιδιαίτερα έλληνες χορογράφους και ομάδες χορού, με βασικές του κατευθύνσεις την εκ νέου συνεύρεση με τις αρχές της σύγχρονης  τέχνης και έμφαση στην προβολή της «διαφορετικότητας» των ιδιωμάτων, ηλικιών και ταυτότητας των καλλιτεχνών, καθώς και στην παρουσία στη χορευτική δράση καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία.

Σημαντική είναι και η παρουσία της βρετανική χορευτικής σκηνής τόσο στο κύριο πρόγραμμα όσο και στις παράλληλες εκδηλώσεις με παρουσίαση έργων (παραστάσεις, προβολές, installation) για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διακεκριμένων χορογράφων.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Το Πρόγραμμα την Παρασκευή 15, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Ιουλίου περιλαμβάνει τις παραστάσεις και παράλληλες εκδηλώσεις:

  • Παρασκευή 15 &  Σάββατο 16 Ιουλίου 2016, στις 22:00

Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα

 

ELS, LINKS, A. Foniadakis(c) Stefanos-b201

 

Links σε τρία μέρη

Αντώνης Φωνιαδάκης

Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Η Πρεμιέρα του φετινού 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, γίνεται με την εντυπωσιακή παραγωγή Links του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που υπογράφει ο σπουδαίος έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος, νέος Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ αφιερώνει τη νέα του χορογραφία στον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και τον Γκεόργκ Φρήντριχ Χαίντελ. Η παράσταση αποτελείται από τρία μέρη: το  Selon Désir, το οποίο ο Φωνιαδάκης έχει πρωτοπαρουσιάσει στο Μπαλέτο της Γενεύης, και τα Air και Links που χορογράφησε ειδικά για το μπαλέτο της ΕΛΣ.

Μουσική: Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Julien Tarride

Χορογραφία: Αντώνης Φωνιαδάκης – Apotosoma

Επιμέλεια σκηνικών: Αντώνης Φωνιαδάκης – Apotosoma & Σάκης Μπιρμπίλης

Σχεδιασμός κοστουμιών: Τάσος Σοφρονίου

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Σχεδιαστής ήχου: Julien Tarride

Φωτογραφίες: Stefanos

Selon Désir

Xoρεύουν:

Μαρία Κουσουνή, Ελεάνα Ανδρεούδη, Πόπη Σακελλαροπούλου, Άννα Φράγκου, Όλγα Ζουρμπινά, Μάγδα Κούκου-Φέρρα, Μάγδα Λαγογιάννη, Ζωή Σχοινοπλοκάκη, Βίκυ Τσιρογιάννη, Αριάδνη Φιλιππάκη, Βαγγέλης Μπίκος, Στέλιος Κατωπόδης, Γιάννης Μπενέτος, Μιχάλης Παππάς, Μάικλ Ντούλαν, Νίκος Μοσχής, Έλτον Ντιμρότσι, Θανάσης Σολωμός, Δημήτρης Φέρρας

Air

Xoρεύουν:

Μαρία Κουσουνή, Ελεάνα Ανδρεούδη, Πόπη Σακελλαροπούλου, Άννα Φράγκου, Μάγδα Κούκου-Φέρρα, Μαργαρίτα Κώστογλου, Αριάδνη Φιλιππάκη, Βαγγέλης Μπίκος, Στέλιος Κατωπόδης, Γιάννης Μπενέτος, Μάικλ Ντούλαν, Έλτον Ντιμρότσι,

Θανάσης Σολωμός

Links

Xoρεύουν:

Μαρία Κουσουνή, Ελεάνα Ανδρεούδη, Βανέσα Κούρκουλου, Δήμητρα Λαούδη, Χριστίνα Μακρίδου, Πόπη Σακελλαροπούλου, Άννα Φράγκου, Όλγα Ζουρμπινά, Κόμη Κλουκίνα, Μάγδα Κούκου-Φέρρα, Μάγδα Λαγογιάννη, Ζωή Σχοινοπλοκάκη, Βίκυ Τσιρογιάννη, Αριάδνη Φιλιππάκη, Αγγελική Βραχλιώτη, Παρασκευή Οικονόμου, Αναστασία Παττελάκη, Μαρία- Ελένη Τσόνη, Ντανίλο Ζέκα, Βαγγέλης Μπίκος, Αγάπιος Αγαπιάδης, Αντώνης Κορούτης, Στέλιος Κατωπόδης, Γιάννης Μπενέτος, Μάικλ Ντούλαν, Mιχάλης Παππάς, Νίκος Μοσχής, Έλτον Ντιμρότσι,

Θανάσης Σολωμός, Δημήτρης Φέρρας, Γιάννης Λάβνερ, Παύλος Μαράτος

 

22oFestivalXorou Kalamatas, poster (b1)

  • Παρασκευή 15 έως Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

ΛΕΩΦΟΡΕIΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΉΣ 1

(Καλαμάτα – Παραλία – Καλαμάτα)

Παράλληλες εκδηλώσεις

transitions

Επιμέλεια: M. Eugenia Demeglio, Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης

Η εκδήλωση transitions είναι μια σειρά από παρεμβάσεις-performances που διαδραματίζονται μέσα στα λεωφορεία της τοπικής γραμμής 1 (και στις δύο κατευθύνσεις).

Οι περφόρμερ, διάσπαρτοι ανάμεσα στους επιβάτες τoυ αστικού λεωφορείου, θα μεταμορφώσουν το καθημερινό σκηνικό σε μια σειρά από ευχάριστα πρωτόγνωρες εμπειρίες. Οι επιβάτες καλούνται να βιώσουν αυτές τις εμπειρίες σαν αναπάντεχες εκπλήξεις μεταξύ πραγματικoύ και φαντασιακού, ένα καλειδοσκόπιο ονειρικών φυγών από την καθημερινή ρουτίνα.

Κατά τη διάρκεια των transitions, μια «συνηθισμένη» διαδρομή με το λεωφορείο μπορεί να μεταμορφωθεί σε συναυλία τζαζ ή σε μια παράσταση χορού…

Με την ευγενική υποστήριξη και συμμετοχή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας

  • Σάββατο 16 Ιουλίου 2016, στις 19:00

Μέγαρο Χορού-Στούντιο

Νέοι Χορογράφοι

Τα έργα

10,000 Litres της Ευαγγελίας Κολύρα

και Me οn Τop της Άρτεμις Λαμπίρη

παρουσιάζονται σε μία ενιαία παράσταση

 

Evangelia Kolyra, 10,000 litres, The Place

10,000 Litres της Ευαγγελίας Κολύρα

Πόσες ανάσες παίρνουμε την ημέρα; Πόσος αέρας μάς ανήκει; Μπορεί μία ανάσα να μας προδώσει; Κατά μέσο όρο περίπου 10.000 λίτρα αέρα κυκλοφορούν στο σώμα μας κάθε μέρα.

H Ευαγγελία Κολύρα, χορογράφος και χορεύτρια που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, βασίζει το έργο της 10,000 Litres στη ζωτική ανθρώπινη λειτουργία της αναπνοής. Μέσα από τη σωματική διερεύνηση φτιάχνει ανατρεπτικές, παράξενες και χιουμοριστικές εικόνες και καταστάσεις. Τρεις ερμηνευτές συνδυάζουν κίνηση, λόγο, ήχο και μουσική, και δημιουργούν μια αισθητηριακή εμπειρία που πραγματεύεται την ελευθερία, την εξουσία και την ανθρώπινη ύπαρξη. Ο τίτλος 10.000 λίτρα αναφέρεται στην ποσότητα αέρα που κυκλοφορεί στο σώμα κάθε μέρα, στρέφοντας έτσι την προσοχή στην ανθρώπινη διάσταση ως κοινή καταβολή όλων μας και ως επίκεντρο των συναισθηματικών και των διαπροσωπικών μας σχέσεων.

Ιδέα – Χορογραφία: Ευαγγελία Κολύρα

Δημιουργία σε συνεργασία με τους χορευτές: Justyna Janiszewska, Joss Carter, Victoria Hoyland

Αντικαταστάτες για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Will Thompson και Ευαγγελία Κολύρα

Σκηνικά – Κοστούμια: Sisters From Another Mister

Φωτισμοί: Sherry Coenen

Παραγωγός: Xavier de Sousa

Φωτογραφίες προώθησης: Danilo Moroni

Φωτογραφίες παράστασης: Φωτεινή Χριστοφιλοπούλου

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 3ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, 23-24 Μαρτίου 2016

Ανάθεση: made at the place

Χορηγός περιοδείας: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Με την υποστήριξη: Arts Council England, Dance4, citymoves

A. Lampiri, Me on TopCStavros Petropoulos-b13

Me οn Τop της Άρτεμις Λαμπίρη

Μου φωνάζει; Ναι / Μου φέρεται άσχημα; Ναι / Με αγαπάει; Σίγουρα / Μου μαθαίνει ότι επιτρέπεται να φέρομαι άσχημα σε κάποιον πιο αδύναμο από μένα; Ναι / Με θέλει; Ίσως / Έχει το δικαίωμα, αφού με αγαπάει, να μου φέρεται άσχημα; Ε, νομίζω πως ναι / Θέλω να με αγαπάει; Για πάντα / Μου είπε πως αν το κάνω καλά θα ανέβω πιο ψηλά, σωστά; Σωστά / Μήπως μαζί είμαστε πιο δυνατοί; Σίγουρα. Οι άλλοι το ξέρουν;

Η Άρτεμις Λαμπίρη, μια νέα χορογράφος που έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην εγχώρια σκηνή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει το έργο Me οn Top. Μια παράσταση χορού για τις σχέσεις εξουσίας στην καθημερινή μας ζωή με πέντε κεφάλαια που αλληλο-επικαλύπτονται. Δίνοντας έμφαση στην ιδιαίτερη κινητική ταυτότητα του κάθε ρόλου, το έργο σκιαγραφεί πέντε ιστορίες, χωρίς να καταφεύγει στην αφήγησή τους. Πέντε άνθρωποι, πέντε σημεία στο χώρο ή πέντε σημεία στο χρόνο μιας ζωής αρθρώνονται μέσω της φόρμας της κίνησης και αφηγούνται. Μια παράσταση που μάλλον δείχνει παρά σχολιάζει ότι όλοι μας ασκούμε εξουσία.

Χορογραφία: Άρτεμις Λαμπίρη

Πρωτότυπη μουσική: Αλέξανδρος Καραδήμος, Δημήτρης Τάσαινας

Φωτισμοί: Μιχάλης Κλουκίνας

Κουστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Φωτογραφίες: Σταύρος Πετρόπουλος

Promo video / Trailer: Σταύρος Συμεωνίδης

Ερμηνευτές / Χορευτές: Κάντυ Καρρά, Ιωάννα Παρασκευοπούλου Κωνσταντίνος                                            Ρίζος, Ιωάννα Τουμπακάρη Αχιλλέας Χαρίσκος

Πρεμιέρα: 2ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, 14-15 Φεβρουαρίου 2015

Παραγωγός της παράστασης και Χορηγός περιοδείας: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Συμπαραγωγή: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και ομάδα χορού ΜΑΝ

Στήριξη Δημιουργίας: ΝΕΟΝ

 

  • Κυριακή 17 & Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016, στις 20:00

Μέγαρο Χορού-Στούντιο

Xristos Papadopoulos, Opus 4_Patroklos Skafidas (2)

Opus

Χρήστος Παπαδόπουλος – ομάδα: Λέων και Λύκος

Το Opus, είναι μια παράσταση βασισμένη στην κλασική μουσική.

Ένας νέος, πολλά υποσχόμενος, και ανερχόμενος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καλλιτέχνης ο Χρήστος Παπαδόπουλος με την ομάδα του Λέων και Λύκος παρουσιάζει το δεύτερο έργο της καριέρας του, Opus. Μια παράσταση βασισμένη στην κλασική μουσική, η έννοια της οποίας παραπέμπει σε μια μορφή μουσικής σύνθεσης (opus) που χαρακτηρίζεται από αυστηρή δομή και πολυμορφία. Βασικός άξονας της παράστασης είναι η μελέτη της δομής αυτής, η αποκωδικοποίηση και εντέλει η οπτικοποίησή της ζωντανά στη σκηνή. Μέσα σε έναν απέριττο και λιτό σκηνικό χώρο, η κίνηση ακολουθεί πότε τη ρυθμική αγωγή και πότε τις μελωδικές γραμμές της μουσικής, επικεντρώνει την προσοχή του θεατή άλλοτε σε κάθε όργανο χωριστά άλλοτε σε περισσότερα και άλλοτε στην ενιαία σύνθεση της μουσικής. Η χορογραφία επιχειρεί έτσι τη σύσταση ενός νέου κώδικα ανάγνωσης του μουσικού έργου που μεταφράζει τη χρονική διάσταση της μουσικής σύνθεσης σε χωρική διάσταση των σωμάτων. Η παράσταση Opus έγινε δεκτή  μέσα από 470 αιτήσεις στο φεστιβάλ χορού Danse Elargie που πραγματοποιείται στις 17-18-19 Ιουνίου 2016 στο Théâtre de la Ville στο Παρίσι.

Σύλληψη-Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος

Μουσική: Johann Sebastian Bach

Μουσική επεξεργασία: Κορνήλιος Σελαμσής

Φωτισμοί: Χρήστος Παπαδόπουλοs, Στέφανος Δρουσσιώτης

Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ

Φωτογραφία: Πάτροκλος Σκαφιδάς

Φωνή 1. Ηλίας Χατζηγεωργίου κίνηση – Ναυσικά Τσάρα φλάουτο

Φωνή 2. Γιώργος Κοτσιφάκης κίνηση – Φαίδων Μηλιάδης βιολί

Φωνή 3. Αμαλία Κοσμά κίνηση – Κώστας Τζέκος μπάσο κλαρινέτο

Φωνή 4. Ερμής Μαλκότσης κίνηση – Αλέξης Καραϊσκάκης βιολοντσέλο

1st position b1

  • Κυριακή 17 & Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016, στις 22:00

First Position (προβολή)

ντοκιμαντέρ της Bess Kargman

Μέγαρο Χορού-Βέραντα

Παράλληλες εκδηλώσεις

Κάθε χρόνο, χιλιάδες νέοι χορευτές παίρνουν μέρος σε έναν από τους μεγαλύτερους και πλέον απαιτητικούς διαγωνισμούς μπαλέτου στον κόσμο, το Youth America Grand Prix. Στον τελικό γύρο αγωνίζονται για να κάνουν το όνειρο της ζωής τους πραγματικότητα, διεκδικώντας τις ελάχιστες υποτροφίες που απονέμονται.

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Bess Kargman, First Position (ΗΠΑ 2001), παρακολουθεί κάποιους από αυτούς τους ταλαντούχους χορευτές στην επίπονη προετοιμασία τους για το διαγωνισμό, καθώς παλεύουν με την εξάντληση, τους

τραυματισμούς και τις δυσκολίες της εφηβείας, με μόνο όπλο τη θέλησή τους. Ένα συναρπαστικό πορτρέτο μιας ομάδας εξαιρετικών νέων χορευτών, ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που συγκινεί με την επιμονή και το πάθος της νεότητας. Η ταινία, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο το 2011, έχει κερδίσει το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο και τα βραβεία κοινού για καλύτερο ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Ντάλλας, του Πόρτλαντ και στο DOC NYC.

Η Bess Kargman πήρε το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πόρτλαντ (2012).

Συνδιοργάνωση: CineDoc – Υποστήριξη: Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα

Τιμές εισιτηρίων

Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Κεντρική Αίθουσα

15€ & 12€ (φοιτητικό/μειωμένο)

Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Στούντιο

12€  (Γενική είσοδος)

Ειδική τιμή για τους συμμετέχοντες στα Σεμινάρια του Φεστιβάλ: 10€

– Η είσοδος είναι ελεύθερη στις παράλληλες εκδηλώσεις εκτός από το Gala  Όπερας στις 26.7.2016

– Η είσοδος είναι ελεύθερη και στην παράσταση Drops of Peace