Βιβλίο

Βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος στη Χάρτινη μνήμη

Το βραβείο Costa Book Award 2014 για το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς από πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα, απέσπασε η «Χάρτινη Μνήμη» της Έμα Χίλι που κυκλοφορεί

από τις εκδόσεις Μίνωας σε μετάφραση Έφης Τσιρώνη.

 

35211

Ψυχολογικό θρίλερ που συγκινεί, η «Χάρτινη Μνήμη» της 28χρονης Βρετανίδας, αφηγείται τη ζωή της Μοντ, μιας ηλικιωμένης μητέρας και γιαγιάς, που χάνει σταδιακά τη μνήμη της και την επαφή της με το παρόν. Παρ’ όλα αυτά, αρνείται να ξεχάσει την καλύτερή της φίλη, καθώς είναι πεπεισμένη ότι η Ελίζαμπεθ έχει εξαφανιστεί και διατρέχει μεγάλο κίνδυνο.
Κανείς όμως δεν εννοεί να ακούσει τη Μοντ – ούτε η αγανακτισμένη κόρη της, πόσω μάλλον η αστυνομία. Οπλισμένη με τις χειρόγραφες σημειώσεις της –τη χάρτινη μνήμη της, όπως η ίδια τις αποκαλεί– και την επιτακτική αίσθηση ότι η Ελίζαμπεθ χρειάζεται τη βοήθειά της, η Μοντ βάζει σκοπό να ανακαλύψει τι έχει συμβεί και να σώσει την πολυαγαπημένη της φίλη.
Η αναζήτηση της αλήθειας και οι ενδείξεις φαίνεται ωστόσο να την οδηγούν όλο και βαθύτερα στο μακρινό παρελθόν της, σε ένα από δεκαετίες θαμμένο μυστικό, η αποκάλυψη του οποίου θα έχει συνταρακτικές συνέπειες: την αινιγματική εξαφάνιση της αδελφής της λίγο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.
Η συγγραφέας

Η Έμα Χίλι είναι 28 ετών και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Έχει εργαστεί σε βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και αίθουσες τέχνης. Το 2011 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στη Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA).

Η Χάρτινη μνήμη, με πρωτότυπο τίτλο «Elizabeth is missing», που έχει έως τώρα μεταφραστεί σε 23 γλώσσες, αποτελεί το πρώτο της μυθιστόρημα. Εκδόθηκε το 2014, έφτασε στο νούμερο ένα της λίστας με τα ευπώλητα βιβλία των Sunday Times και απέσπασε το βραβείο Costa Book Award ως το καλύτερο λογοτεχνικό ντεμπούτο της χρονιάς, ενώ ήταν υποψήφιο και στη γενική κατηγορία ως ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα της χρονιάς.