featured Podcast Βιβλίο Οι δημιουργοί γράφουν

Podcast: Η γοητεία της φωνής ενός άλλου κόσμου

«Μικρή με φώναζαν βιβλιοφάγο», αποκαλύπτει στο artplay.gr η ηθοποιός Κατερίνα Παπανδρέου, εξηγώντας την ιδέα της για τη δημιουργία ενός podcast αναγνώσεων, μιας  ακουστικής βιβλιοθήκης με έργα ελληνικής λογοτεχνίας, που δημιούργησε εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, καθώς όπως λέει χαριτολογώντας «χρόνο έχω, δουλειά δεν έχω». Η Κατερίνα αποκαλύπτει πως τα κείμενα λειτουργούν καταρχήν παρηγορητικά για την ίδια μέσα στη δίνη της δυστοπικής πραγματικότητας και δεν κρύβει την αγάπη της για τη φωνή και τη γοητεία ενός άλλου, παλιού κόσμου που αυτή φέρει!

«Μικρή με φώναζαν βιβλιοφάγο. Διάβαζα πολύ και διάβαζα πάντα δυνατά. Στο σπίτι, στο δρόμο, στην παραλία, μετά στο μετρό. Είναι κάτι σαν κουσούρι. Φοβάμαι ότι, αν δε διαβάσω δυνατά, δε θα καταλάβω τι διαβάζω. Νομίζω ότι και η αγάπη μου για το θέατρο είναι κυρίως αγάπη για αυτό το πρώτο διάβασμα ενός κειμένου. Από αυτή την αγάπη γεννήθηκε και η ιδέα ενός podcast αναγνώσεων. Τέλη Απριλίου, εν μέσω καραντίνας (στην πρώτη της εκδοχή βέβαια, που από τα μπαλκόνια ακούγαμε πουλάκια να κελαηδάνε και κάπως εμπνεόμασταν..).

Θυμήθηκα ότι την εποχή που ζούσα στη Γερμανία σχεδόν όλοι μου οι φίλοι άκουγαν audiobooks για να κοιμηθούν – Hörbücher τα λένε εκεί. Και σκέφτηκα γιατί να μην κάνω κάτι τέτοιο; Γιατί να μη φτιάξω μια ακουστική βιβλιοθήκη με έργα της ελληνικής λογοτεχνίας; Χρόνο έχω, δουλειά δεν έχω – οι πρόβες σταμάτησαν και ποιος ξέρει πότε θα ξαναδουλέψω –, ίσως είναι μια ευκαιρία να κάνω κάτι που αγαπώ πολύ και που αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δε φαίνεται να υπάρχει. Από τον Απρίλιο μέχρι τώρα βέβαια το όλο εγχείρημα πέρασε από διάφορα στάδια απόρριψης, αλλά εν τέλει νίκησε ο ενθουσιασμός. Το ‘φερε η μοίρα – ή μήπως όχι; – να είναι έτοιμο πάλι εν μέσω καραντίνας (στη δεύτερη εκδοχή της βέβαια, που τα πουλάκια δε μας κελαηδάνε πια..).

Για μένα η φωνή – το μέσο δηλαδή ενός podcast – φέρει κάτι από έναν κόσμο παλιό, από την εποχή του ραδιοφώνου και του σταθερού τηλεφώνου και αυτό είναι κάτι που με συγκινεί βαθιά. Ίσως για αυτό και τα διηγήματα που έχω διαλέξει προς το παρόν, είναι ως επί το πλείστον παλιά. Φέρουν κι αυτά το άρωμα μια άλλης εποχής που εμένα, παρόλο που δεν την έζησα, μου λείπει. Ψάχνοντας, ανακάλυψα διηγήματα που δεν ήξερα, τα οποία με μάγεψαν. «Το γυαλένιο μάτι», ας πούμε, του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη ,που είναι και το πρώτο επεισόδιο, νομίζω ότι έχει κάτι που σε βρίσκει κατευθείαν στην καρδιά. Ο Παπαδιαμάντης, ο Νιρβάνας, ο Εφταλιώτης, ο Καρκαβίτσας, ο Καρυωτάκης είναι κάποιοι από τους συγγραφείς που θα ακολουθήσουν στα επόμενα επεισόδια. Διαβάζοντας τα κείμενα τους τώρα, στο δυστοπικό 2020, εγώ τουλάχιστον παρηγοριέμαι.

Το podcast το έφτιαξα πρωτίστως για μένα, γιατί μέσα από αυτό πήρα χαρά και διοχέτευσα τη συσσωρευμένη ένταση των τελευταίων μηνών (χρόνο έχω, δουλειά πάλι δεν έχω, οι πρόβες μιας άλλης παράστασης* διακόπηκαν και ποιος ξέρει αν και πότε θα συνεχιστούν).

 Ευχή μου είναι όμως να δώσει πίσω τη χαρά και σε άλλους. Και την παρηγοριά αν μπορέσει. Είτε τώρα που είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας, είτε τις μέρες που θα έρθουν και θα μας βρούνε αγκαλιά”. 

Το podcast Βιβλιοφάγος – ένα podcast αναγνώσεων το βρίσκετε στο facebook: https://www.facebook.com/VivliofagosKaterinaPapandreou

στο κανάλι https://anchor.fm/vivliofagos

και στις πλατφόρμες Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts

Κατερίνα Παπανδρέου

*Το Μινόρε της Αυγής σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά είχε προγραμματισμένη πρεμιέρα στις 25.11.2020, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.