Mε την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, διοργανώνεται διαδικτυακά και με ελεύθερη πρόσβαση, από 25 έως και 29 Νοεμβρίου στην Ταινιοθήκη και στην ηλεκτρονική της πλατφόρμα online.tainiothiki.gr το 4ο Φεστιβάλ Wift Gr «50/50 Ισότητα και στον κινηματογράφο».
Το φεστιβάλ που διοργανώνεται από το ελληνικό τμήμα του παγκόσμιου δικτύου «Οι Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση», περιλαμβάνει 5 μεγάλου και 14 μικρού μήκους ταινίες, ελληνικές και διεθνείς, μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, που προσφέρουν διαφορετικές προσεγγίσεις της γυναικείας ματιάς και εμπειρίας.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι μεγάλου μήκους ταινίες «Τι θα πει ο κόσμος» της Iram Haq, «Το λουλούδι της ερήμου» της Sherry Hormann, «Μέσα από τα μάτια σου» της Icíar Bollaín και τα ντοκιμαντέρ «A better man» της Attiya Khan και του Lawrence Jackman και «Private Violence» της Cynthia Hill.
Στις μικρού μήκους ταινίες θα προβληθούν οι «TESTING GRETA» της Abbie Lucas , «KUUNTELE / LISTEN» του Hamy Ramezan και της Rungano Nyoni, το πειραματικό «What’s the damage» της Heather Phillipson, «Το τέλος του πόνου» (Μια πρόταση) της Ζακλίν Λέντζου, το «Goads» της Ίριδας Μπαγλανέα, το «Bell» της Θέλγιας Πετράκη, το «37 Ημέρες» της Νικολέτας Λεούση, το «This is right; Zak life and after» της Γεύης Δημητροπούλου και το ερευνητικό «Αόρατο θέατρο ως μέσο διερεύνησης της έμφυλης βίας – ένα κοινωνικό πείραμα» της Νικολέτας Ινδοπούλου. Θα προβληθούν επίσης τρεις μικρές ταινίες τεκμηρίωσης από το Global Girl Media, η «Επόμενη μέρα» του Δημήτρη Χριστοδούλου και της Ελένης Κόντη από το Διεθνές Φεστιβάλ Πελοποννήσου «Γέφυρες» και από το Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «Το Μωβ» το animation «Coronaviolence» της Αλεξίας Τσούνη.
Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., με ένα διαδικτυακό στρογγυλό τραπέζι για την «Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», στο οποίο θα μετέχουν διακεκριμένες ερευνήτριες και πανεπιστημιακοί, αλλά και ακτιβίστριες και εκπρόσωποι δομών υποστήριξης, όπως η Αθηνά Αθανασίου, καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο, η κινηματογραφίστρια Κάρμεν Ζωγράφου, η πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού, η αρχιτέκτων Αναστασία – Σάσα Λαδά, η κοινωνική ανθρωπολόγος Ντιάνα Μάνεση, η σύμβουλος κοινωνικής στήριξης Χριστίνα Παπαδημητρίου και η Αλεξία Τσούνη, ιδρυτικό μέλος και μέλος της συντακτικής επιτροπής του Σωματείου Γυναικείων Δικαιωμάτων «Το Μωβ». Τη συζήτηση θα διευθύνει η πρόεδρος του WIFT GR Ρέα Βαλντέν.