Βιβλίο Εικαστικά

Παζάρι έργων τέχνης υπέρ του We Νeed Βooks

«Υπάρχουν δώρα που κάνουμε ρωτώντας τον άλλον από πριν τι έχει ανάγκη. Σπάνια όμως θα πει κάποιος «μου λείπει ένα έργο τέχνης» γιατί αφενός μεν θεωρείται πολυτέλεια κι αφετέρου είναι κυρίως θέμα γούστου. Όταν ανοίγουμε ένα δώρο όμως που είναι έργο τέχνης; Ένας κόσμος ξεπηδάει και μας πλουτίζει! Έρχεται κάθε φορά να μας συναντήσει ελαφρώς αλλαγμένος και ανανεωμένος, με την θέρμη ενός καλού φίλου!»,  λέει στο artplay.gr η Ιωάννα Νισυρίου που εμπνεύστηκε και δημιούργησε την  πολυγλωσσική βιβλιοθήκη We Νeed Βooks η οποία και στεγάζεται εδώ και λίγο καιρό στο παλιό GURU της Πλατείας Θεάτρου 10, με το όνομα BOOK & PLAY όπου την Παρασκευή 14, το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου από τις 12:00 ως τις 20:00, θα πραγματοποιηθεί παζάρι έργων τέχνης.

«Η Πλατεία Θεάτρου στο κέντρο της Αθήνας είναι ο χώρος που προτείνουμε για να παντρέψουμε την καλλιτεχνική με την εμπορική δραστηριότητα», εξηγεί η Ιωάννα. «Το παλιό GURU μας παραχωρήθηκε προσωρινά από τον Δήμο Αθηναίων μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα ΠΟΛΗ² στο πλαίσιο της δράσης Κατάστημα στο Κέντρο-περιοχή παρέμβασης Πλατεία Θεάτρου. Εκεί θα αναδείξουμε νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς με αφορμή τις Γιορτές! Ο σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε οικονομικά τις δράσεις που κάνουμε στο πλαίσιο της πολυγλωσσικής βιβλιοθήκης We Νeed Βooks (αφηγήσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια, μαθήματα ελληνικών και αγγλικών, μαθήματα μουσικής, μουσικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές και εκθέσεις) αλλά και όλο το εγχείρημα BOOK & PLAY που φιλοξενείται στον χώρο σε συνεργασία με την οργάνωση Challedu.

Οι καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν σ’ αυτό το κάλεσμα είτε με νέα έργα είτε με παλιότερα, ανταποκρίθηκαν πρωτίστως επειδή θέλουν να στηρίξουν τον σκοπό μας και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Θέλουμε να τους προωθήσουμε και να τους αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο. Παράλληλα, θα καλωσορίσουμε ιδιαίτερα ανθρώπους που δεν επισκέπτονται συχνά γκαλερί γιατί ίσως να θεωρούν πως πρόκειται για έναν άλλον κόσμο που δεν τους αφορά. Θα βρουν στο BOOK & PLAY  μια ποικιλία δημιουργημάτων μικρών και μεγαλύτερων, εφαρμοσμένων και εικαστικών, που ανταποκρίνονται σε κάθε οικονομική δυνατότητα. Ελάτε στο BOOK & PLAY! Να χαζέψετε, να θαυμάσετε, να εμπνευστείτε, να  αγοράσετε, αλλά πάνω απ’ όλα να γνωριστείτε με έναν νέο χώρο, με το τι πράγματα προσφέρει, και να μας υποστηρίξετε!»

Οι καλλιτέχνες και τα έργα

 Το όραμα της Δήμητρας Σκανδάλη είναι να καταστήσει την Πάρο, γενέθλιο τόπο της, κέντρο εικαστικής δημιουργίας, δημιουργώντας πλατφόρμες όπου διαφορετικοί κόσμοι θα συνυπάρχουν, εμπνέοντας ο ένας τον άλλον, διευκολύνοντας ανταλλαγές καλλιτεχνών μεταξύ Καλιφόρνιας και Κυκλάδων.

Στο έργο της  η θάλασσα, ως ένας συνδετικός ιστός που ενώνει όλους τους τόπους και όλους τους ανθρώπους, αυτή τη φορά μας φέρνει ένα ποίημα του  Pablo Neruda από τα  100 Ερωτικά Σονέτα (Cien Sonetos de Amor):  «Του Νότου η μπόρα πέφτει πάνω απ’ την Ίσλα Νέγρα σα μια σταγόνα μόνη, διάφανη κι όλο βάρος, τα κρύα του φύλλα ανοίγει να τη δεχτεί το πέλαγο, κι η γη το υγρό μαθαίνει μιας κούπας πεπρωμένο..»

Μια σταγόνα μόνη, διάφανη και όλο βάρος, μελάνι  σε φύκια, 2018. www.dimitraskandali.com

Ο Joseph Stokes, ένας γλύπτης σε διαρκή μετακίνηση που συχνά ο δρόμος του τον οδηγεί στην Ελλάδα, μας δίνει μια ματιά στον εσωτερικό του κόσμο μέσω της  δισδιάστατης δουλειάς του: οργανικές φόρμες με εσωτερικό δυναμισμό που προκύπτει από ένα επίπονο πλάσιμο της γραφικής ύλης.

Τα χαρακτικά της Αριστέας  Χαρωνίτη χαρακτηρίζονται από έντονη αφηγηματικότητα. Σύμφωνα με την ίδια, «εμφανίζονται στο χαρτί θεατρικές σκηνές, …, ήρωες που κουβαλούν αντιλήψεις για τη ζωή αλλα και ζωώδη χαρακτηριστικά, μια φανταστική ενδυματολογία και ένας κόσμος από σύμβολα τους περιβάλλει.»

Στην έκθεση συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά:

Αύγουστος Βεϊνόγλου, Έλλη Βέλλιου, Ρόζυ Βούτσα, Εύα Γιαννακοπούλου και Άρης Ζεντ Γιαννακόπουλος, Χαρά Κουή, Ευδοκία Κύρκου, Παντελής Κωνσταντίνου, Μάγδα Λαμπροπούλου, Χρυσάνθη Λυμπεραίου, Κατερίνα Μητράκου, Άγγελος Μπαράϊ, Δέσποινα Νισυρίου, Ναντίρ Νούρι, Υακίνθη Οικονόμου, Μαίρη Ρουσσιώτη, Δήμητρα Σκανδάλη, Θάνος Σκούρτης, Γιάννης Συντιχάκης, Ερατώ Ταγαρίδη, Μάρθα Τζαβάρα, Αριστέα Χαρωνίτη, Joseph Stokes.