Βιβλίο

Ο Paul Auster στην Αθήνα με νέο μυθιστόρημα

Ο αμερικανός Paul Auster, ο οποίος ανήκει στα κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας των τελευταίων εκατό ετών, επισκέπτεται την Αθήνα.

Καλεσμένος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών θα συναντήσει το κοινό του, σε μια μοναδική εκδήλωση, την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014, στις 7 το βράδυ, στη Στέγη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Λέξεις και Σκέψεις», ο Paul Auster, σε μια συζήτηση με τον δημοσιογράφο Ηλία Μαγκλίνη, μοιράζεται μαζί μας την περιπέτεια που κρύβει η ενασχόληση με τη γραφή και τι σημαίνει να είναι κανείς σήμερα ανήσυχο πνεύμα.

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έχουν εξασφαλίσει τα δικαιώματα έκδοσης για όλα του τα βιβλία. Στα σκαριά βρίσκεται το νέο του έργο με τον προσωρινό τίτλο 4 3 2 1, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί από τον ίδιο στον αμερικανό εκδότη του εντός του 2016. Η ελληνική μετάφραση θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο έργο του συγγραφέα, αφού η έκτασή του θα φτάσει τις 1.000 σελίδες. Θα είναι επίσης το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα που κυκλοφορεί αμέσως μετά το Σάνσετ Παρκ (το οποίο κυκλοφόρησε στα αγγλικά το 2010). Με βάση το πρώτο υλικό που έχει παραδώσει ο Auster γίνεται λόγος για ένα βιβλίο μεγαλειώδες, πιθανότατα για το αριστούργημά του.

Πολυγραφότατος (μυθιστόρημα, ποίηση, δοκίμιο, σενάριο, θέατρο), μεφανατικόαναγνωστικόκοινό, ο Auster έχειλάβειπολλέςσημαντικέςδιακρίσειςγιατοέργοτου (Prix France Culture de Littérature Étrangère, Prix Médicis Étranger, Prince of Asturias Award).

Ο Auster, επηρεασμένος από τον Χόθορν, τον Μπόρχες, τον Κάφκα, ενσωματώνει στο έργο του λογοτεχνικές και κινηματογραφικές αναφορές. Κατά καιρούς παρεμβαίνει (και μέσω του PEN American) σε θέματα ελευθερίας του λόγου ιδίως. Θεωρείται ένας από τους πιο ευρωπαίους αμερικάνους λογοτέχνες. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες, ενώ ο ίδιος επιμένει να γράφει τα έργα του πρώτα χειρόγραφα και στη συνέχεια σε γραφομηχανή.