Εικαστικά

Open Line στην Κηφισιά

Η έκθεση «Ανοιχτή Γραμμή» (Open Line) του Κωστή (Τριανταφύλλου), που εγκαινιάζεται σήμερα Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, δίνει το όνομά της στο 1stArt, Science & Education (A.S.E.) Project [1ο Πρόγραμμα Τέχνης, Επιστήμης και Εκπαίδευσης], που οργανώνει το OpenC.A.S.E. 303 – CenterforArt, Science & Education, στη Κηφισιά.

Κύριος στόχος των προγραμμάτων A.S.E. Projects είναι να θέτουν ερωτήματα σχετικά με τη φύση, τη ζωή, τον άνθρωπο και τις κοινωνίες του και να αναζητούν απαντήσεις στη συνομιλία και αλληλεπίδραση δύο φαινομενικά ασύμβατων, αλλά στην πραγματικότητα συγγενικών, ανθρώπινων δραστηριοτήτων: την Τέχνη και την Επιστήμη. Με αφορμή κάθε φορά ένα ερώτημα ή φαινόμενο, επιστήμονες και καλλιτέχνες συναντώνται, συζητούν, αλληλεπιδρούν και δημιουργούν και μοιράζονται τις σκέψεις και την οπτική τους με το κοινό.

Στο πρώτο πρόγραμμα με αφετηρία τους «κεραυνούς» του Κωστή, διερευνώνται λιγότερο γνωστές πτυχές του φυσικού αυτού φαινομένου στη ζωή, την τέχνη, την επιστήμη, την τεχνολογία και τη φιλοσοφία, μέσα από μουσικές συναυλίες πειραματικής μουσικής και στρογγυλά τραπέζια συζήτησης με επιστήμονες και καλλιτέχνες, που γίνονται παράλληλα με τη λειτουργία της έκθεσης.

 

Message foudroyant pour Lafcadios Hern de la part de Costi

Οι «κεραυνοί» του Κωστή (Τριανταφύλλου)

Στην έκθεση «Ανοιχτή Γραμμή» ο Κωστής (Τριανταφύλλου) ορίζει εικαστικά τη δυναμική της ενεργειακής γραμμής του κεραυνού.

«[…]Ο κεραυνός είναι δημιουργία. Μέσα σε περιβάλλον καταιγίδας, με ηλεκτρική φόρτιση αρνητική και θετική, ο κεραυνός ασταμάτητα εμφανίζεται και κάθε φορά με διαφορετική μορφή, με άλλη ένταση και σε άλλο σημείο του πλανήτη. Διέρχεται μεταβάλλοντας τον αέρα που αναπνέουμε και την γη που#13 περπατάμε κι ανανεώνουμε τον ηλεκτρισμό του σώματός μας και καλλιεργούμε τις τροφές μας. Διέρχεται από αινιγματικά σταυροδρόμια στέλνοντας και στις δύο φορτισμένες κατευθύνσεις την ενέργειά του δημιουργώντας αυτές τις θαυμάσιες ριζοειδείς γραμμές. […]Αυτή η αυτοποιητική κεραυνογονία που επαναλαμβάνεται χορογραφικά πάνω στον πλανήτη είναι μια τεράστια αναζωογονητική έκρηξη με τις πιο λαμπερές γραμμές, που ενσωματώνουν όλο το ορατό χρωματικό φάσμα αλλά και τις υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτινοβολίες. Η δύναμη του χάους μας ή η δύναμή μας γίνεται αντιληπτή σε σχηματισμούς όπως στο όνειρο, όπου η χαοτική δημιουργία μπορεί να χαρτογραφήσει έναν ολόκληρο κόσμο. Ας ονειρευτούμε τους κεραυνούς μας -ας τους δημιουργήσουμε.»

Κωστής (Τριανταφύλλου) Αφιέρωμα στο Χάος – Περιοδικό Διαβάζω, Τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2000

 

Την έκθεση επιμελείται ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού Θανάσης Μουτσόπουλος, ο οποίος σημειώνει:

«Όλο το έργο του Κωστή μοιάζει με μια συνεχή, χωρίς σταματημό γραμμή. Από τα πρώτα του έργα που βγαίνουν μέσα από την κοινωνική αναστάτωση του underground, την ποίηση, οπτική και λεκτική, και τη θεωρία έως τους γνωστότατους γραμμικούς κεραυνούς του. Στη πρώτη, επί χάρτου, περίοδο ο Κωστής γεμίζει επιφάνειες επί επιφανειών με γραμμές μονοκονδυλιές που άλλοτε μένουν ανεικονικές και χαοτικές και άλλοτε μορφοποιούνται στη γνωστή του μορφή, του τρελού […] Έτσι με τον ίδιο τρόπο που ο ψυχεδελικός Κωστής θα γίνει ηλεκτρικός Κωστής έτσι και η τρελή γραμμή θα μεταμορφωθεί σε ηλεκτρικό παλμό…»

Πληροφορίες

Ανοιχτή Γραμμή

Κωστής (Τριανταφύλλου)

Εγκαίνια Έκθεσης: Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, ώρα 19:00

Διάρκεια Έκθεσης: Τετάρτη 5 Νοεμβρίου έως Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο: 17:00-21:00

Και κατόπιν συνεννόησης στο τηλ. 6977224444

ΕίσοδοςΕλεύθερη

Open C.A.S.E. 303 – Center for Arts, Science & Education

Κηφισίας 303, 14561 Κηφισιά