Βιβλίο

Μέσα από την «Χαραμάδα» υπάρχει φως

Δέκα χρόνια ζωής και δημιουργίας συμπλήρωσαν οι Εκδόσεις Χαραμάδα που εδρεύουν στην Πάτρα και στην οδό Τσαμαδού 39, στον 1ο όροφο όπου βρίσκεται και το μικροβιβλιοπωλείο τους.
Με φανατικούς οπαδούς και αναγνώστες που τους ακολουθούν πιστά

οι εκδόσεις ανακοίνωσαν πως θα κυκλοφορήσουν σύντομα στα ελληνικά τα εξαιρετικά βιβλία Motherless Oven (βραβείο καλύτερου κόμικ άλμπουμ στη Μεγ. Βρετανία, 2015) του Rob Davis (του εξαιρετικού κομίστα του “Δον Κιχώτη”), μια δυστοπική ασπρόμαυρη ιστορία όπου δεν φτιάχνουν οι γονείς τα παιδιά emoticon smile, καθώς και το “Γιατί οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι” των Monique Pinçon-Charlot, Michel Pinçon & Etienne Lécroart, μια εξαιρετική αποτύπωση του μηχανισμού που αυξάνει και διαιωνίζει την ανισότητα, κατανοητή ακόμα και από εφήβους.

χαραμαδα
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων, στις εκδόσεις κυκλοφορεί ο Δον Κιχώτης του Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, διασκευή και εικονογράφηση Ron Davis, για πολλούς ίσως το καλύτερο κόμικ των τελευταίων χρόνων.
Ο Ron Davis κατάφερε με εξαιρετικό τρόπο να αποδώσει σε εικόνες και διαλόγους το περίφημο έργο του Θερβάντες, χωρίς να περικόψει ή να αλλοιώσει την ουσία του ενώ τα σκίτσα του χαρακτηρίζονται για την πλαστικότητα της κίνησης.

xara 2
Σε ένα χαρακτηριστικό σημείωμά τους οι εκδότες, αναφέρουν πως «Μετά από 10 χρόνια εκδόσεων η Χαραμάδα προχωρεί σε ένα επόμενο στάδιο στην πολιτική των εκδόσεων χωρίς να αλλάζει τον βασικό κορμό της. Η επιλογή των έργων που εκδίδονται συνεχίζει να είναι απόλυτα υποκειμενική και βασίζεται μόνο στο τι μας αρέσει και στο τι μας συγκινεί ώστε να θέλουμε να το μοιραστούμε με τους αναγνώστες μας. Αυτό που αλλάζει είναι πως πλέον όλα τα έργα που αποφασίζουμε να εκδίδουμε καλύπτονται με έξοδα του εκδοτικού και χωρίς την παραμικρή οικονομική συμμετοχή των συγγραφέων. Οι εκδόσεις κρατούν τα έσοδα μέχρι τα πρώτα 300 πωληθέντα αντίτυπα και από το 301ο αντίτυπο και μετά ο συγγραφέας λαμβάνει το 20% της λιανικής τιμής του βιβλίου για κάθε αντίτυπο (ουσιαστικά το 50% των καθαρών κερδών από τις πωλήσεις). Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδόσεις υπάρχουν στην ιστοσελίδα τους  http://www.haramada.com
καθώς και στο fb

Μ. Ζ