Βιβλίο Οι δημιουργοί γράφουν Παιδί

“Με κάθε φάντασμα πέρασα υπέροχα και γέλασα πολύ”

“Το Αχ! Φαντάσματα το έγραψα ακούγοντας το Your Ghost του Michael Stipe και της Christin Hersch σε μια περίοδο δύο χρόνων αφουγκραζόμενη τα δικά μου φαντάσματα και την πεποίθηση ότι κάπου μέσα μου υπάρχει ένα μικρό παιδί που τα βλέπει με μεγάλη κατανόηση σε αντίθεση με εμένα την ενήλικη Σοφιάννα που τα κρίνω ανελέητα”, ομολογεί στο artplay.gr η ηθοποιός Σοφιάννα Θεοφάνους με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου της παιδικού βιβλίου ” Αχ! Φαντάσματα” από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

“Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω από πού προέρχονται οι ιδέες. Μάλλον από το καζάνι που τις κατεβάζουν όλοι όσοι γράφουν. Μου αρέσουν τα θέματα που ασχολούνται με το σκοτεινό κομμάτι του ψυχισμού μας, αν και δεν ξέρω πόσο ασφαλές είναι να το λέει κάποιος που γράφει για παιδιά και εφήβους. Είναι σα να πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη χειροβομβίδες. Μπορεί να είναι υπεύθυνο το αναγνωστικό παρελθόν μου που ήταν γεμάτο από Stephen King, Popi Brite, Neil Gaiman, Frank Miller, και πολλούς άλλους εκπροσώπους του φανταστικού και των κόμικ, ιδιαιτέρως των manga με τα οποία έχω ακόμα σχέση μεγάλης αγάπης.

Το Αχ! Φαντάσματα, υποθέτω ότι δεν είναι μια ιστορία που συναντάται ευρέως στην ελληνική παιδική λογοτεχνία οπότε δεν μπορώ να αρνηθώ πως δεν είχα κι εγώ ένα μικρό φόβο. Για αυτό και καθυστέρησα πολύ να το στείλω σε εκδοτικό οίκο. Ευτυχώς η Μαριάννα Ψύχαλου και η Μικρή Σελήνη της ήταν πιο σίγουρη από εμένα.  Σε δεύτερη φάση διαπίστωσα ότι τα παιδιά δεν έχουν προλάβει ακόμα να δημιουργήσουν δικά τους φαντάσματα και ότι προσπαθούν μέχρι και πολύ μετά το τέλος της εφηβικής άνοιξης να διαχειριστούν τα φαντάσματα των ενηλίκων που υπάρχουν εκεί μοναχικά, εξόριστα και τιμωρημένα. Αυτή η σκέψη με κινητοποίησε κι έτσι με κάθε φάντασμα πέρασα υπέροχα και γέλασα πολύ.

Συγκινήθηκα με τον επτάχρονο Τίμο που κάνει παρέα στα αλλόκοτα αυτά πλάσματα και τα ακούει με αγάπη και ενσυναίσθηση και ανακουφίζει το βάρος της αιώνιας  ζωής. Τελικά το βιβλίο έχει περισσότερη ελαφράδα από αυτό που περίμενα, είναι το πρώτο μου παιδικό βιβλίο άσχετο με τις όπερες για παιδιά που πολύ θα ήθελα να το δω και πάνω στην σκηνή όταν έρθει η ώρα. Ελπίζω σύντομα για να μην γίνει φάντασμα η επιθυμία”.

Σοφιάννα Θεοφάνους

Το βιβλίο Αχ! Φαντάσματα, σε εικονογράφηση Zafouko Yamamoto, παρουσιάζεται το Σάββατο  8 Φεβρουαρίου στο βιβλιοπωλείο “Γάτος Μαουρίτσιο”, Ευφρονίου 10-12, στο Παγκράτι. Στάση Μετρό Ευαγγελισμός.