Θέατρο

Όταν όλοι αισθανόμαστε «Εξόριστοι»

Ένα βαθιά αντιρατσιστικό έργο του Γιάννη Παπάζογλου με τίτλο «Εξόριστοι», παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Αλκμήνη σε σκηνοθεσία Βίκυς Μανώλη και Αστέριου Πελτέκη.

Πρόκειται για ένα έργο που αναδεικνύει θέματα όπως ο πόλεμος και οι πληγές που ανοίγει, η εξορία από τον τόπο σου, η βία και η αδικία που βιώνεις απλώς γιατί ‘δεν έχεις χαρτιά και άρα δεν υπάρχεις’, η απογοήτευση από ματαιωμένα όνειρα,  η μοναξιά που σε μετατρέπει εξόριστο στις σχέσεις σου.

Δύο άντρες που προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους, ο ένας μετανάστης που κατηγορείται για φόνο που δεν έκανε κι ο άλλος αστυνομικός που κουβαλάει τη δύναμη της εξουσίας, θα συναντηθούν σε μία αποθήκη.

Στην προσπάθειά τους το θύμα να σωθεί και η εξουσία να συλλάβει το θύτη, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ενοχές και τις μνήμες τους, που ξεπηδούν μέσα από τη γυναίκα του καθενός.

Για τη Βίκυ Μανώλη οι ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ περιγράφουν το σκληρό και απάνθρωπο κοινωνικό τοπίο της βίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπου προς άνθρωπο. Ένας μετανάστης και ένας αστυνομικός συναντιούνται με μόνο κοινό σημείο τους αυτό της ενοχής, που μέσα από τις μνήμες τους παίρνει σάρκα και οστά μέσα από το πρόσωπο μιας γυναίκας. Η ανάγκη τους για συγχώρεση θα ανατρέψει τα δεδομένα και θα αντιστρέψει τους ρόλους. Ένα έργο που έρχεται να μας θυμίσει ότι όλοι είμαστε ίσοι, θύματα μιας κοινωνίας, εξόριστοι της μοναξιάς και της βίας.

Για τον Αστέριο Πελτέκη σε μια κοινωνία όπου σχεδόν όλοι αισθανόμαστε εξόριστοι, σε μια εποχή που ραγδαίες εξελίξεις δημιουργούν συνθήκες εξορίας, κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά, το να νοιώθουμε όλοι ξένοι μεταξύ μας δεν μοιάζει καθόλου παράξενο. Εξόριστοι στη ζωή, στις κοινωνικές σχέσεις,  στον έρωτα… Εξόριστοι, κυνηγημένοι αλλά και αδικημένοι, προσπαθούμε να επιβιώσουμε, να ξαναβρούμε νέες ισορροπίες, να ξανακάνουμε όνειρα. Κάπου,  κάπως, κάποτε… με δικαιοσύνη.

ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ είναι και οι τέσσερεις ήρωές μας.

ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ  θύματα της βίας, της μοναξιάς, της αποξένωσης, του ρατσισμού….

ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ της σημερινής κοινωνίας….

Το έργο έλαβε το Κρατικό Βραβείο το 2004 και παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 2006 σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή και στη Θεσσαλονίκη το 2008 σε σκηνοθεσία Εύης Δημητροπούλου.

 

Συντελεστές

Κείμενο: Γιάννης Παπάζογλου

Σκηνοθεσία: Βίκυ Μανώλη, Αστέριος Πελτέκης

Σκηνικά – Κοστούμια: Χρύσα Δαπόντε

Φωτισμοί: Διονύσης Λαμπίρης

Μουσική: Κίτρινα Ποδήλατα

Κινησιολογία: Αναστασία Κελέση

Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρία Αθανασοπούλου, Αγάπη Παπαθανασιάδου

Φωτογραφίες: Γεωργία Χρηστάκου

Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού

Παραγωγή: Loopa Productions

 

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

Θάνος Κοντογιώργης, Σοφία Μανωλάκου,  Αστέριος Πελτέκης

 

Παραστάσεις: 20 Ιανουαρίου – 7 Απριλίου 2020

Δευτέρα, Τρίτη ώρα 21:30

Διάρκεια: 75′

Τιμές εισιτηρίων: 12 €, 10 € φοιτητές, άνεργοι, 65+

Προπώληση: viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου.

Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 210 3428650

Στάση Μετρό: Κεραμεικός

 

Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού | [email protected]