Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Χρύσα Καψούλη : «Δημιουργία είναι τα όνειρά μας»

«Φτιάχνω τις εικόνες που βλέπω στον ύπνο μου. Άλλωστε τι άλλο είναι η δημιουργία; Tι κατασκευάζει ο καλλιτέχνης πέρα από εικόνες που τον διακατέχουν, που έρχονται στα όνειρα του, που υπάρχουνε βαθιά στο ασυνείδητο του;», αναρωτιέται μέσω του artplay.gr η Χρύσα Καψούλη με αφορμή το νέο έργο του Γιώργου Βέλτσου «Μεταγωγή» που παρουσιάζεται στη σκηνή του Small Argo full of Art κάθε Σάββατο και Κυριακή σε δική της σκηνοθεσία.

«Κάνω αυτό που βλέπω στον ύπνο μου. Αν δεν χρησιμοποιήσεις αυτό που είδες – «το υλικό των ονείρων» – φτιάχνεις ορθολογιστικές κοινοτοπίες», υποστηρίζει και αποκαλύπτει:

«Κάθε Σάββατο πρωί πηγαίνω στην αγορά του Κολωνακίου να βρω φράουλες για την παράσταση. Μια μικρή πολυτέλεια για το μαχαίρι της Μυρτούς. Ψάχνω να βρω τις σωστές φράουλες – αυτές που θα κόβονται καλά – και θέλω να είναι κατακόκκινες όπως η καρδιά μας και να κόβονται σε κομμάτια κόκκινα. Περιμένω να δω την  κόκκινη ζωντανή φράουλα να περνά από στόμα σε στόμα, στον Βαγγέλη εν προκειμένω».

Περνούν από μπροστά μου οι εικόνες. Η  φουσκωμένη θάλασσα που προβάλλεται στο βίντεο μέσα στην παράσταση, η οποία τι άλλο είναι πέρα από την αγωνία μου, τις αγωνίες μας. Αυτό το τεράστιο κύμα που δεν ξέρεις αν θα αναδυθεί κάτι από τα μέσα του ή θα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμα του. Αυτή η αμφισημία.

Ο σκηνοθέτης είναι εγωιστής. Οφείλει να είναι εγωιστής. Οφείλει κάτι στον εαυτό του και στο θεατή του. Σαν σκηνοθέτης αναρωτιέμαι αν αυτός που θα έρθει στην παράσταση και θα μοιραστεί το γεγονός, αισθανθεί ότι εκπληρώνεται κάτι. Η «έκθεση»  είναι το ζήτημα. Αν θα μπορέσει η αλήθεια της παράστασης κάθε φορά να εκτίθεται και να αναμένει την αντίδραση του θεατή».

Χρύσα Καψούλη

 

Ταυτότητα παράστασης:

Κείμενο: Γιώργος Βέλτσος

Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη

Σκηνικό-Κοστούμια: Σπύρος Γκέκας

Μουσική: Μιχάλης Τσίχλης

Visual Art: COM.ODD.OR & Βασίλης Σέντζας

Φωτισμοί: Χρήστος Μπαλαγιάννης

Βοηθοί Σκηνοθέτη, Θεατρολόγοι: Σπύρος Μπέτσης, Αλέξανδρος Λούμας

Ερμηνεύουν οι: Βαγγέλης Παπαδάκης, Μυρτώ Ρήγου, Χρήστος Κίτσιος, Εμμανουέλα Κοντογιώργου

Marketing & Οργάνωση Παραγωγής: Άρης Σομπότης

Curator πλατφόρμας A Small Argo full of Art: Χρύσα Καψούλη

Παραγωγή: Καλλιτεχνική Εταιρεία Θεάτρου ΑΡΓΩ

Φωτογραφίες παράστασης: Λητώ Πουλλή

Επικοινωνία θεάτρου ΑΡΓΩ: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

INFO

Παραστάσεις: από 18 Ιανουαρίου έως 12 Απριλίου 2020

Ημέρες & Ώρες: Σάββατο και Κυριακή στις 21:00 |  Διάρκεια: 80΄

Εισιτήρια: €15, €12 (φοιτητικό), €10 (ανέργων και 65+)