Βιβλίο

Ιστορία της Λατινικής Αμερικής

Στην αναζήτηση της έγκυρης ιστορικής γνώσης για την Κεντρική και Νότια Αμερική, έρχεται να συμβάλλει η συγγραφέας Μαρία Δαμηλάκου με το βιβλίο-μελέτη της «Ιστορία της Λατινικής Αμερικής», διατρέχοντας την περίοδο από το τέλος της αποικιοκρατίας

και τις αρχές του 19ου αιώνα,  μέχρι σήμερα. Το βιβλίο παρουσιάζεται την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στο βιβλιοπωλείο Πλειάδες ( Σπ. Μερκούρη 62, Παγκράτι) στις 19.30. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Χρήστος Λούκος, Ηλίας Νικολακόπουλος και Γιώργος Αυγερόπουλος.

Το βιβλίο της επίκουρης καθηγήτριας στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αιώρα έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία δεδομένου ότι οι γνώσεις μας για την Ιστορία της Λατινικής Αμερικής προέρχονται –σε μεγάλο βαθμό– από δημοσιογραφικά άρθρα, από την εξαιρετικά πολυποίκιλη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τις άλλες Τέχνες που άνθισαν στις χώρες της.
Οι λατινοαμερικανικές χώρες έχουν εγγενείς διαφορές αλλά και βασικές ομοιότητες που σε μεγάλο βαθμό πηγάζουν από το κοινό αποικιακό παρελθόν τους. Τρεις αιώνες ισπανικής και πορτογαλικής κυριαρχίας άφησαν αποδεκατισμένους τους ιθαγενείς πληθυσμούς και μια κληρονομιά εξάρτησης, αναντίστοιχης με τον φυσικό πλούτο αυτής της χώρας. Στο βιβλίο παρουσιάζονται και αναλύονται ανά χώρα οι κομβικές φάσεις αυτής της ιστορικής και πολιτικής διαδρομής:
• Τα επαναστατικά κινήματα και η δύσκολη διαδικασία συγκρότησης των εθνικών κρατών.
• Ο φιλόδοξος εκσυγχρονισμός των νέων κρατών με τις αντιφάσεις και τα όριά του.
• Η δυναμική είσοδος πλατιών κοινωνικών στρωμάτων στην πολιτική ζωή στις αρχές του 20ού αιώνα
και το φαινόμενο του λαϊκισμού.
• Τα αναπτυξιακά πειράματα μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.
• Η επαναστατική έκρηξη με αφορμή την Κουβανική Επανάσταση και ο παρεμβατισμός των ΗΠΑ.
• Η βία της κρατικής τρομοκρατίας και η δύσκολη μετάβαση στη δημοκρατική ομαλότητα.
• Ο νεοφιλελευθερισμός της δεκαετίας του 1990.
• Η νέα πολιτική και οικονομική τάξη, σε αναζήτηση μιας ουσιαστικής αποαποικιοποίησης.
Η Λατινική Αμερική αποτελεί διαχρονικά έναν μοχλό στη διεθνή σκηνή και οι εξελίξεις σ’ αυτή τη γεμάτη αντιθέσεις ήπειρο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Η Μαρία Δαμηλάκου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με γνωστικό αντικείμενο την Ιστορία της Αμερικανικής Ηπείρου. Έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Αργεντινή, όπου πραγματοποίησε διάφορες μελέτες γύρω από την κοινωνική ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Είναι επίσης συγγραφέας του έργου Έλληνες μετανάστες στην Αργεντινή (1900-1970): διαδικασίες συγκρότησης και μετασχηματισμοί μιας μεταναστευτικής κοινότητας (2004) και έχει επιμεληθεί τον τόμο Θέματα και τάσεις της σύγχρονης λατινοαμερικανικής ιστοριογραφίας (2010).