Θέατρο

“H Μιράντα είναι η ψυχή του Πρόσπερου”

Σε μια εποχή απολυταρχίας ένα διαμέρισμα γίνεται η όαση, όπου συντηρείται η πνευματική αντίσταση κατά του καθεστώτος και της εξουσίας. Σε ένα τέτοιο διαμέρισμα διαδραματίζεται η «Μιράντα» που ανεβαίνει 25 Νοεμβρίου στο

Θέατρο Πορεία σε σκηνοθεσία Όσκαρας Κορσουνόβας. Βασισμένος στην Τρικυμία του Σαίξπηρ, ο Λιθουανός σκηνοθέτης εμπνέεται από την ερμηνεία του Γιαν Κοτ, αντλεί από την προσωπική του εμπειρία ως «υπηκόου» της Σοβιετικής Ένωσης, και «χρησιμοποιεί» την Τρικυμία για να μιλήσει για την εξουσία και τις ατέρμονες, παράλογες μάχες για την κατάκτησή της. Όλους τους ρόλους ερμηνεύουν η Ιωάννα Παππά και ο Λαέρτης Μαλκότσης.

IMG_5926

«Στο έργο αυτό ως επί το πλείστον με ενδιαφέρει η Μιράντα», σημειώνει ο σκηνοθέτης. «Έχει θεωρηθεί κυρίως ως μια αφελής πριγκίπισσα, όμως είναι δημιούργημα του Πρόσπερου, είναι η ψυχή του Πρόσπερου. Τελικά, οι δημιουργοί χρησιμοποιούσαν την εξορία στα ερημονήσια προκειμένου να «αναθρέψουν» τις δικές τους Μιράντες».
Η ανάγνωση του έργου κατά τον Κοτ επιτρέπει να δούμε τα μυθωδώς διαδραματιζόμενα πάνω στο νησί του Πρόσπερου ως έναν αγώνα για την εξουσία και ως μια «επανάληψη της ιστορίας του κόσμου» – και μάλιστα από τη φαρσική της πλευρά.

IMG_6041
Ο Δούκας του Μιλάνου Πρόσπερο, λάτρης των βιβλίων και της μαγείας, χάνει τον θρόνο του όταν ο αδερφός του Αντόνιο, με τη βοήθεια του Αλόνσο, σφετερίζεται την εξουσία του και εγκαταλείπει τον Πρόσπερο και τη μικρή κόρη του Μιράντα στ’ ανοιχτά της θάλασσας για να πνιγούν. Οι δυο τους σώζονται και καταλήγουν σε ένα ερημονήσι, όπου ζει ο τερατόμορφος Κάλιμπαν. Δώδεκα χρόνια αργότερα οι συνωμότες Αντόνιο και Αλόνσο ναυαγούν στο ίδιο νησί εξαιτίας μιας τρικυμίας που προκαλεί ο Πρόσπερο χάρη στις μαγικές του δυνάμεις. Εκεί λαμβάνει χώρα ένας αγώνας για την εξουσία του νησιού μέχρι την άρση της παλαιάς αδικίας απέναντι στον Πρόσπερο και τη Μιράντα.

IMG5899 HR
Συντελεστές:
Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Oskaras Korsunovas
Σκηνικά – Κοστούμια: Dainius Liskevicius
Μουσική: Antanas Jasenka
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Δραματολόγος παράστασης: Έρι Κύργια
Βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Μιχαηλίδου
Φωτογραφίες – Video: Βάσια Αναγνωστοπούλου

Παίζουν: Λαέρτης Μαλκότσης, Ιωάννα Παππά

μιρ 5

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Από 25 Νοεμβρίου 2015 έως 17 Ιανουαρίου 2016 (εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με την “Μεγάλη Χίμαιρα” έως τις 17 Ιανουαρίου): Τρίτη 21:00, Τετάρτη 21:30, Σάββατο 21:30, Κυριακή 17:00
Από 18 Ιανουαρίου έως 31 Ιανουαρίου 2016: Τρίτη 21:00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:30
Από 11 Φεβρουαρίου 2016 εναλλασσόμενο με “Τρεις Αδερφές”: Τρίτη 21:00, Κυριακή 17:00

Τιμές Εισιτηρίων: Τρίτη: γενική είσοδος (λαϊκή) 12 ευρώ, Τετάρτη έως Κυριακή: κανονικό 17 ευρώ, φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 22), ανέργων: 12 ευρώ.
Διάρκεια: 90 λεπτά, χωρίς διάλειμμα.

μιρ 9